Πάτρα: Η Εκδήλωση του Α. Χάχαλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση σε σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς Πατρινού συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Πάτρα, στο Θεατράκι της Μαρίνας, στις 20 Ιουλίου 2022, ώρα 21:00 – 23:00. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 48 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, με γνώμονα τις διαχρονικές και κεκτημένες αξίες του Ανθρώπου, όπως η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία.

Κέρδισε μάλιστα το ενδιαφέρον του κοινού και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν τους συντελεστές. Επιφανείς καλλιτέχνες επί σκηνής συνετέλεσαν μία δυναμική, δραματική, επική προσέγγιση των αριστουργηματικών δημιουργιών του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά (Κύπρος, Η Νίκη), του Κυριάκου Χαραλαμπίδη (Ωκεανός, Εποχή του Σιδήρου), του Άγγελου Σικελιανού (Το Πανανθρώπινο Εμβατήριο της Ελλάδας), του Ρήγα Φεραίου (Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά), το θρυλικό επίγραμμα του Σιμωνίδου προς τιμήν τών πεσόντων στις Θερμοπύλες: Ω ΞΕΙΝ’ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ, όπως και «Της Ανάμνησης Φτερά, της Ψυχής μας τα Ιερά!» και «Της Κυπρίδος το Νησί» του Αλέξανδρου Χάχαλη.

Τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο Αντιπεριφερειάρχης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) Φωκίων Ζαΐμης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Νομού Αχαΐας (ΕΚΝΑ) Οδυσσέας Κουφοπαύλου, ο καταξιωμένος διεθνώς Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) Γιώργος Συλλούρης και ο Γεωπολιτικός, Τουρκολόγος, Νομικός και Δημήτρης Σταθακόπουλος. Το σχήμα των καλλιτεχνών απαρτιζόταν από διεθνούς φήμης μουσικούς, όπως ο συνθέτης και ποιητής Αλέξανδρος Χάχαλης, οι υψίφωνοι Κατερίνα Μηνά και Αγάπη Παπαμήτσου, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος στα έγχορδα/νυκτά και οι κρουστοί Κώστας Ακτύπης και Νίκος Τουλιάτος. Το πάνθεο των καλλιτεχνών έκλεισε ο αφηγητής Κώστας Γιαλίνης και η συντονίστρια της εκδήλωσης, συγγραφέας/ποιήτρια Ζαχαρούλα Παπαδάκη και ο σκηνοθέτης/κινηματογραφιστής Δημήτρης Ζησόπουλος.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός», με την στήριξη της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας (ΕΚΝΑ), της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και της Enalia Events.

Αλέξανδρος Χάχαλης, Συνθέτης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου “Απόλλωνος Ναός”
Οδυσσέας Κουφοπαύλου, Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Νομού Αχαΐας (ΕΚΝΑ)
Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ)

Με την ευγενική χορηγεία: Europe Direct Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων , Τεντούρα Κάστρο

Και με την στήριξη των:  Πολιτιστικών Υπηρεσιών Ενώσης Κυπρίων του Υπουργείου Παιδείας Νομού Αχαΐας και Πολιτισμού της Κύπρου, O.K.O.E. Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ3 , ΕΡΤ ΠΑΤΡΑ , Πατρινόραμα