Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών των Gourmand World Cookbook Awards, των σημαντικότερων διεθνών βραβείων που τιμούν τα κορυφαία βιβλία γαστρονομίας παγκοσμίως και θεωρούνται τα «Όσκαρ» του κόσμου του φαγητού και του κρασιού, πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μια ξεχωριστή τελετή βράβευσης των καλύτερων βιβλίων γαστρονομίας της τριακονταετίας (1995-2025) ανά κατηγορία.
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία αναδείχθηκε ως το κορυφαίο βιβλίο στον κόσμο στα 30 χρόνια του διαγωνισμού, αποσπώντας τον τίτλο Best of the Best στην κατηγορία Asian Food Culture.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διεθνή διάκριση, όχι μόνο για τον ίδιο τον Βαγγέλη Δρίσκα, αλλά και για τη χώρα μας, μια μοναδική επιτυχία για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα στον χώρο της γαστρονομίας, που τοποθετεί την Ελλάδα και έναν Έλληνα σεφ-συγγραφέα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διάκρισης:
«Το εξαιρετικό βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τα γαστρονομικά του ταξίδια στην Ασία. Η διεξοδική έρευνα, οι αυθεντικές γευστικές εμπειρίες από πρώτο χέρι και οι εξειδικευμένες γνώσεις του ζωντανεύουν τις παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις, καθιστώντας τις σύνθετες γαστρονομικές αποχρώσεις προσιτές στο δυτικό κοινό. Με το πάθος και την καθοδήγησή του, το Happy Buddha εμπνέει τον αναγνώστη να ανακαλύψει και να αγκαλιάσει την πλούσια και πολύπλευρη γαστρονομική παράδοση της Ασίας που μοιράζεται με τόση αγάπη και γενναιοδωρία».

Ο Βαγγέλης Δρίσκας δήλωσε:
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος γι’ αυτό το διεθνές βραβείο που είναι μία τεράστια τιμή για εμένα και τον συνεργάτη μου τον Ανδρέα Ευσταθίου, καθώς κάναμε μαζί όλα αυτά τα ταξίδια στην Ασία, τις έρευνες στη γαστρονομία κάθε τόπου για να δημιουργήσουμε το Happy Buddha. Επισκεφθήκαμε εστιατόρια αλλά και υπαίθριες και νυχτερινές αγορές, μπήκαμε σε κουζίνες ντόπιων, συνομιλήσαμε με τους πιο διάσημους σεφ σε κάθε τόπο, δοκιμάσαμε αυθεντικά φαγητά. Η Ασία είναι συναρπαστική σε κάθε επίπεδο και η κουζίνα κάθε χώρας, παρόλο που έχει κοινά υλικά με τις υπόλοιπες, έχει τη δική της προσωπικότητα, τις γεύσεις και τα αρώματα που την ξεχωρίζουν από τις άλλες. Οι κουζίνες της Ασίας είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά και από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα μόνο ευεξία νιώθω όταν δοκιμάζω ασιατικά πιάτα. Αυτή την ευεξία μαζί με την έξαψη της ανακάλυψης νέων γεύσεων για εμάς τους δυτικούς θέλησα να τη μεταφέρω στους αναγνώστες του Happy Buddha μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, συνταγές και πολλές πληροφορίες για υλικά και τεχνικές. Ευχαριστώ τα Gourmand World Cookbook Awards και τον πρόεδρο Edouard Cointreau για την τόσο σημαντική διεθνή διάκριση και τις εκδόσεις Πατάκη, και ιδιαίτερα την Άννα Πατάκη, για την πανέμορφη αυτή έκδοση.


