Η ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 18 Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ενημέρωση άρχισε με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, στις 9:45.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 10:30, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και βουλευτή Γιώργο Μαρίνο, στις 11:00 τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη και στις 11:30 τους εκπροσώπους του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη. Την προσεχή Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί και η σχετική συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο.
Η ενημέρωση αυτή των κομμάτων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιδίωξης της μέγιστης εφικτής διεθνοποίησης του θέματος της όξυνσης της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια των Ευρωπαίων εταίρων του στο Λουξεμβούργο, όπου και έθιξε ανοιχτά το θέμα ενδεχόμενων κινδύνων της σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, κατόπιν και του δήθεν μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Λιβύης.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσής του από τον Νίκο Δένδια, έκανε λόγο για την ανάγκη κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Ακόμη, τόνισε τη σημασία άσκησης πίεσης στην Τουρκία για διάλογο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κοινού εθνικού μετώπου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Το εθνικό μέτωπο όμως αυτό έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Επιπροσθέτως, διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια; Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαχρειώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας; (…) Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση. Σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της. (…) Σαφείς κόκκινες γραμμές. Να μην ξανακούσουμε ότι “το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος στα νερά μας».
Καταλήγοντας, είπε: «Προφανώς όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Να αντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Και μόνο μέσω της διπλωματίας και την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας».

