Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου: Ο Δον Κιχώτης έρχεται να μας θυμίσει ότι έχουμε τη δύναμη της επιλογής

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου, της Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου που  διασκευάζει και σκηνοθετεί την  παράσταση  «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, την οποία  παρουσιάζει το  Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων της Πολυφωνικής.

Είκοσι εννέα   (29)  άτομα, ηθοποιοί & μουσικοί,  ενεργά στη σκηνή  σε μια παράσταση σκηνοθετημένη για ένα ταξίδι  φαντασίας & περιπέτειας  για  ΜΙΚΡΟΥΣ και ΜΕΓΑΛΟΥΣ ROYAL theater,  ΣΑΒΒΑΤΟ  2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  δύο παραστάσεις: 5μμ  & 8μμ η 1η παράσταση με προσβασιμότητα σε Κωφούς/Βαρήκοους.

Ο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες αποτελεί την αγαπημένη ιστορία των παιδικών μας χρόνων  τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να την μεταφέρετε στο σανίδι ;

Η αφορμή δόθηκε από ένα μέλος του Θεατρικού μας Εργαστηρίου, τον Χρύσανθο Αβραμόπουλο, που ως παιδί είχε λατρέψει τον Δον Κιχώτη, συνεχίζει να τον λατρεύει και συμμετέχει και στην παράσταση. Αλλά η αιτία είναι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.  Ο Δον Κιχώτης έρχεται λοιπόν να μας θυμίσει  ότι έχουμε, όσο αναπνέουμε, και  δύναμη και  δυνατότητα  επιλογής ως πρακτική στην καθημερινότητά μας  αλλά και απέναντι σε γεγονότα παγκόσμια.  Ο Δον Κιχώτης  μπορεί να φαίνεται ένας  τρελός ονειροπόλος αλλά βλέπει πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά από αυτό που αντικρίζουν τα μάτια του.

Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση αυτή, δώστε μας μερικές άγνωστες πτυχές της,  που αξίζει ένας θεατής να παρατηρήσει είτε ενήλικας είτε παιδί;

Το όλο στήσιμο της παράστασης, τα κουστούμια και οι ευφάνταστες κατασκευές από τον  ενδυματολόγο μας , Δημήτρη  Ράπτη, και η πρωτότυπη και γεμάτη ευαισθησία  μουσική της Μαύρας  Κωνσταντίνου Αναγνωστάκη  στοχεύουν  να γνωρίσει  ο θεατής, σε γρήγορη ροή, αρκετές  περιπέτειες του Δον Κιχώτη, το ενδιαφέρον του να παραμείνει αμείωτο και να ανυπομονεί για την επόμενη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.  Ελπίζουμε, λοιπόν,  όλα τα μέλη του θεατρικού μας Εργαστηρίου -που με μεράκι και κόπο έχουμε στήσει τη συγκεκριμένη  παράσταση- πως θα  ενεργοποιηθούν όλες οι αισθήσεις του θεατή, ανεξαρτήτως ηλικίας, και έχοντας -στην πλώρη του-  οδηγό τη  φαντασία και  λόγο μεστό να αφεθεί  να ταξιδέψει σαν Δον Κιχώτης.

Πόσο διάστημα θα διαρκέσει η παράσταση και αν υπάρχει προσέλευση κοινού έχετε σκοπό να παρατείνετε τις παραστάσεις;

Η διάρκεια της παράστασης είναι 1 ώρα και 40 λεπτά. Δεν θα παρατείνουμε τις παραστάσεις γιατί απαιτείται ιδιαίτερος προγραμματισμός για να συντονιστούν και να συνυπάρξουν τόσα πολλά άτομα(29 άτομα ηθοποιοί και μουσικοί) επί σκηνής. Με την καινούργια χρονιά, ίσως καταφέρουμε ο Δον Κιχώτης μας και ο Σάντσο μας να κινήσουν για νέες  περιπέτειες.

Τέλος, έχετε σκηνοθετήσει αρκετά έργα  στη μέχρι τώρα  πορεία σας και έχετε βάλει την προσωπική σας σφραγίδα σε θεατρικά δρώμενα και όχι μόνο , ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας μέχρι αυτή τη στιγμή και γιατί ;

Η προσωπική μου σφραγίδα, ειλικρινά, δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής και οι εξαιρετικοί συνεργάτες- φίλοι καρδιάς-  ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι  τόσα  χρόνια. Τους ευχαριστώ που με αντέχουν και με εμπιστεύονται και κυρίως που υπάρχουν στη ζωή μου και  αποτελούν την άμυνά μου στη ματαιότητα της ύπαρξης.

Όσον αφορά στις θεατρικές παραστάσεις και στα δρώμενα το καθένα έχει τη δική του διαδρομή και αξία. Τρεις  παραγωγές, όμως,  «Τα μάγια της Πεταλούδας» του Λόρκα, «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος-Homo Homini Lupus»και τα «Γουρουνάκια Κουμπαράδες» του Τριβιζά, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για έναν και μόνο λόγο: γιατί δεν θα μπορούσαν, με τίποτα(λόγω  τεράστιου όγκου δουλειάς  και πολυπληθών ομάδων- πάνω από 50 άτομα επί σκηνής) να ξαναζωντανέψουν-να υπάρξουν και να βιώσουμε συντελεστές και θεατές όλα όσα τόσο έντονα νιώσαμε τότε, στο παρελθόν που συνεχίζει να ταξιδεύει αντίθετα από εμάς.

Οι φωτογραφίες είναι του Άρη Ζησιμάτου