Φράνσις, Αλμπέρτα Τσοπανάκη:«Το λεγόμενο σύστημα, δεν είναι άλλο από την διαφθορά των συνειδήσεων»

Η Ελληνίδα Φράνσις, Αλμπέρτα Τσοπανάκη προσκεκλημένη
σε θέατρο της Νέας Υόρκης και σε Πανεπιστήμια της Αμερικής.

Συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Η παράσταση “ Francis “που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ και έχει σαν θέμα της την κακοποίηση των γυναικών,αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας για τέταρτη χρονιά μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ αργότερα θα πετάξει στο Μεγάλο Μήλο ή καλύτερα στην Μεγαλούπολη που δεν κοιμάται ποτέ.

Το θέατρο Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη είναι το πρώτο ιδρυθέν Πρωτοποριακό και Πειραματικό στον Κεραμεικό.

Από το 1996 έως σήμερα έχει ανεβάσει θεατρικά έργα από καταξιωμένα σχήματα , όπως του Νίκου Κούνδουρου, καθώς και δεκάδες παραστάσεις από νέες θεατρικές ομάδες, το υλικό των οποίων αναρτάται σταδιακά , σαν ιστορικό στο βιογραφικό του.

Η ιδρύτρια και εμψυχώτρια του θεάτρου η κα Τσοπανάκη στη συνομιλία που είχαμε μας μιλά για τη γυναίκα που έγινε το μέσον να ανεβάσει το έργο της στη Νέα Υόρκη.

«Η παράσταση θα παιχθεί στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της κας. Καλλιόπης Μιγγείρου.η οποία είναι επικεφαλής, στο Τμήμα Τερματισμού της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών στα Ηνωμένα Έθνη για γυναίκες.
Είναι δικηγόρος και κατέχει πτυχίο LL.M. για το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Πριν ενταχθεί στο UN-Women,εργάστηκε ως δικηγόρος στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Η κα. Μιγγείρου άσκησε πνευματική δραστηριότητα σε υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς και για ΜΚΟ, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της προστασίας των προσφύγων σε πολλές χώρες. Έτσι η
“ Francis “θα τύχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη.
Προτάσεις μας έχουν γίνει και από Πανεπιστήμια.»

Τι φροντίζετε με αφορμή αυτή την παράσταση κα. Τσοπανάκη;

«Να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις, των ανθρώπων εκείνων, που ασκούν κατάχρηση εξουσίας.»

Μιλήστε μου για τον επαναστατικό και αντισυμβατικό χαρακτήρα της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ και τη ζωή της.

«…αντιστάθηκε στο σύστημα και  ανοιχτά προέβαλε τις αντιθέσεις της καταγγέλλοντας το και είχε  σαν συνέπεια να πέσει  θύμα κακοποίησης και βιασμών, ενώ οδηγήθηκε βίαια σε Ψυχιατρικά άσυλα για «θεραπεία» όπου υπέστη λοβοτομή.
Αντισυμβατική καλλονή του Χόλυγουντ, η Φράνσις είναι αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός με τον δικό της τρόπο. Αρνείται να ακολουθήσει το Χολιγουντιανό πρότυπο, απέχει από ανούσιες εκδηλώσεις δημοσιότητας, επιμένει να βγαίνει στη σκηνή χωρίς μακιγιάζ. Παράλληλα, η μητέρα της στερεί από την Φράνσις το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια τον τρόπο ζωής. Η προσπάθεια της Φράνσις να υπάρξει σαν ηθοποιός και καλλιτέχνιδα σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις της γυναίκας που τη γέννησε την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Η Φράνσις αντιστάθηκε στην κοινωνία που έχει δομηθεί πάνω σε πρότυπα καταναλωτισμού και καθωσπρεπισμού, ενώ οι ιδέες και οι πεποιθήσεις της την τοποθέτησαν στο περιθώριο του Χόλυγουντ.
Το έργο είναι μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο. Η ηρωίδα του έργου, αντιφατική με ταλαιπωρημένο ψυχισμό, καταγγέλλει το σύστημα αυτό θεωρώντας το υπεύθυνο για τα ανθρώπινα
δεινά.»

Για την Αλμπέρτα Τσοπανάκη τί σημαίνει σύστημα. ;

«Σύστημα με δύο λόγια είναι να κάνεις το μαύρο άσπρο. Είναι η συγκάλυψη και η διαιώνιση του Στρουθοκαμηλισμού. Η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι της στο έδαφος με τον τρόπο αυτό κάποιος αρνείται να παραδεχτεί ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο. ‘Ετσι η κατάσταση που διαιωνίζεται επανδρώνει διαρκώς το λεγόμενο σύστημα, που δεν είναι άλλο από την διαφθορά των συνειδήσεων.»

. Το κείμενο της παράστασης έγραψε η Αλμπέρτα Τσοπανάκη, η οποία υποδύεται την Φράνσις.
Η ζωή της Φράνσις Φάρμερ παρουσιάστηκε στην ταινία “Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα” (πρωτότυπος τίτλος Frances, 1982) σε σκηνοθεσία Γκρεμ Κλίφορντ, με την Τζέσικα Λανγκ στο ρόλο της τραγικής ηθοποιού.

. Φέτος  η σκηνοθεσία είναι εντελώς με νέα ματιά, ενώ στην παράσταση εκτός από την Αλμπέρτα Τσοπανάκη ,   τον ρόλο του ψυχιάτρου ερμηνεύει ο Κυριάκος Μιγγείρος, που υπογράφει και τη μουσική επιμέλεια και της μητέρας η Ειρήνη Κοτσαρίνη . Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί,  Παναγιώτης Σαριδάκης, Θησέας Χριστοφόρου, Γιώργος Λινάρδος.
Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε ο Χρήστος Παπαθανασίου και
φτουςωτιστικούς  σχεδιασμούς επιμελήθηκε η Σίσσυ Σάββα..

Για κρατήσεις θέσεων από τα μέσα του Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 9μ.μ.  και Κυριακή στις 8μ.μ.
Κρατήσεις  Εισιτηρίων:
τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ
Φοιτητικό- συνταξιούχοι- άνεργοι- Αμεα 8 ευρώ.
στάση μετρό Κεραμεικός.

Παράλληλα στο θέατρο Παραμυθίας η Αλμπέρτα Τσοπανάκη ετοιμάζει δύο ακόμη  παραστάσεις.

Μια παιδική με τίτλο «Ο Πιγκουίνος του Γιόχαν» σε κείμενο και σκηνοθεσία δική της και μας εισάγει στην ιστορία …
«Η οικογένεια Smith (Μητέρα ,πατέρας ,γιαγιά  ,παππούς και ο  9χρονος Γιόχαν )
αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ανταρκτική. Εκεί ο Γιόχαν συναντάει ένα   μικρό πιγκουίνο που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής , έχει ξεστρατίσει από τους γονείς του και κινδυνεύει να πεθάνει.

Θα καταφέρει ο μικρός Γιόχαν να σώσει τον αγαπημένο του πιγκουίνο;
Είναι μία  μουσική θεατρική παράσταση που ενημερώνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής  στη γη, συγκινεί και ψυχαγωγεί τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του θεάτρου.»
Παίζουν   Βιβή Φαναριώτη , Δέσποινα Ιεραπετριτάκη, Θησέας Χριστοφόρου , Παναγιώτης Σαριδάκης κ.α
Το άλλο έργο είναι η κωμωδία «O Βασιλιάς Βαγγέλης» του επίκουρου καθηγητή χωροταξίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  Ηλία  Γραμματικογιάννη :
Συστήνοντάς μας τον ήρωα ,η Αλμπέρτα Τσοπανάκη έχει να καταθέσει:
«Ο Βασιλιάς Βαγγέλης  της πόλης κράτους των Σεπολίων,
έχει εμπιστευτεί την παρακολούθηση των σημαντικών υποθέσεών του, στον εξ
απορρήτων αυτιστικό Σωτήρη που αν και είναι κοινωνικά απροσάρμοστος έχει
απίστευτη ικανότητα φωτογραφικής μνήμης και IQ 172. Ο Βασιλιάς Βαγγέλης
προχωρεί σε πολεμικές προετοιμασίες εναντίον του Πειραιά και χρησιμοποιεί τον Σωτήρη για να κερδίσει τον πόλεμο. Τον Σωτήρη προσεγγίζει η ξαδέρφη του
βασιλιά, Πριγκίπισσα Μαρίκα και προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο βασιλιάς έχει εξαρτηθεί πάνω του. Προσπαθεί να τον βοηθήσει να νιώσει λίγο συναίσθημα και αγάπη για τη ζωή. Σκοπός της, να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον Σωτήρη για τον πόλεμο. Ο πόλεμος ξεσπά. Το βασίλειο βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο…»

Την παράσταση σκηνοθέτησε η Αλμπέρτα Τσοπανάκη.

Παίζουν  οι ηθοποιοί:Κωνσταντίνος Τσιμούρης. Κυριάκος Μιγγείρος, , Παναγιώτης Σαριδάκης , Δέσποινα Ιεραπετριτάκη.