ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΟ “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”: “Η Θεσσαλονίκη, είναι μία πόλη με ιστορία 23 αιώνων”

Nέος, ωραίος, δημιουργικός με αγάπη για την Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένος στα σοκάκια της, την λάτρεψε τόσο που αποφάσισε να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο και τα κατάφερε. Οι δυσκολίες πολλές δεν το βάζει κάτω παλεύει προσπαθεί και διεκδικεί το καλύτερο για την πολη του ..ο κύριος Ζέρβας ξεδιπλώνει πτυχές του χαρακτήρα του και μας ενημερώνει για τα μεγαλόπνοα σχέδια – projects, καθώς και για όλα τα έργα που αφορούν την συμπρωτεύουσα.

Συνέντευξη στην Βίκυ Μπαϊρακτάρη

• Γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης μεγαλώσατε στο κέντρο τι σημαίνει για εσάς η Θεσσαλονίκη κύριε Ζέρβα;

Η αγάπη για τον τόπο μας είναι κινητήριος μοχλός για όλους. H Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκα, σπούδασα, εργάστηκα και αγαπώ. Εί-
ναι το background όλης της ζωής μου και πάντοτε ήθελα και θέλω να την δω να αναπτύσσεται, να κερδίζει τον ρόλο που αναμφίβολα μπορεί να έχει στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, με μοναδική ιστορία 23ων αιώνων και ανθρώπους δημιουργικούς, φιλόξενους, ικανούς. Έχει φυσική ομορφιά, είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα, με τη Μακεδονία είναι η πύλη των Βαλκανίων – συγκεντρώνει δηλαδή όλες σχεδόν τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Για εμένα προσωπικά ήταν και παραμένει εκκίνηση αλλά και προορισμός.

• Ποιές εικόνες, ποιές μελωδίες και ήχοι έχουν χαραχτεί στις αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων;

Από πού να ξεκινήσω και τι να πρωτοπώ; Θυμάμαι τις βόλτες με τους γονείς μου στην παραλία και στον άξονα της Αριστοτέλους, την επίσκεψη κάθε Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ – μια μεγάλη γιορτή της πόλης που στα μάτια μας τότε ήταν περισσότερο μια μεγάλη κοινωνική συνάθροιση παρά ένα εκθεσιακό γεγονός. Θυμάμαι τα ψώνια από το Καπάνι και τις πραμάτειες των καταστηματαρχών συνοδεία φωνών και παραινέσεων. Στο πατρικό μου σπίτι στην Ερμού τις κουβέντες των γειτόνων, τις «καλημέρες», τα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες στο κέντρο της πόλης που μας χαιρετούσαν με τα ονόματά μας. Τις φωνές των φιλάθλων στις κερκίδες στο γήπεδο κάθε Κυριακή – μεγάλο το πάθος για τον αθλητισμό από τότε.

• Τα μνημόνια και τελευταία η πανδημία έχουν αφήσει πληγές στην πόλη. Εσείς δίνετε βαρύτητα στις υποδομές. Είναι αυτή η λύση;

Η Θεσσαλονίκη ανακάμπτει μέσα από πολλή δουλειά, σχέδιο και κυρίως από την βούληση των ανθρώπων της να κερδίσουν αυτό το στοίχημα. Έχει διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό momentum που η αλήθεια είναι ότι η πανδημία επιβράδυνε – σε καμία περίπτωση όμως δεν ακύρωσε. Υπάρχουν μεγάλα έργα σε εξέλιξη στις υποδομές και ήδη γίνονται σημαντικές αναπλάσεις του δημο- σίου χώρου που οδηγούν στην αστικη αναζωογόνηση μεγάλων περιοχών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, αυξημένο κατά πολύ και αρκετά φιλόδοξο,  αγκαλιάζει κέντρο και γειτονιές. Μεγάλα project προχωράνε – ενδεικτικά αναφέρω τις αναπλάσεις του άξονα της Αριστοτέλους, τη δημιουργία deck στην παλιά παραλία, τη δημιουργία εξαιρετικού κτιριακού συγκροτήματος στους «Στάβλους Παπάφη», της αγοράς στο Καπάνι, τις πλατείες του κέντρου. Στις γειτονιές της πόλης ανακατασκευάζουμε πεζοδρόμια, βελτιώνουμε όλο το οδικό δίκτυο, ανανεώνουμε τον αστικό εξοπλισμό. Αν συνυπολογίσουμε την μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το μετρό που ολοκληρώνεται, αλλά και τη νέα περιφερειακή οδό, καταλαβαίνει κανείς ότι η εικόνα της πόλης πολύ σύντομα θα είναι διαφορετική.

• Η οικονομία της Θεσσαλονίκης με ποιον τρόπο θα ανακάμψει;

Οι υποδομές είναι σημαντικές, γιατί αναβαθμίζουν συνολικά την πόλη και δημιουργούν προϋποθέσεις αναπτυξιακής τροχιάς. Εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στον επιχειρηματία, στον έμπορο, στην τοπική οικονομία με τρόπο απτό και συγκεκριμένο. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε αυτά τα 2,5 χρόνια 30% – μείωση που δε συναντά κανείς σε άλλη μεγάλη πόλη.

Στον τουρισμό οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Η κρουαζιέρα παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση, ενώ ανοίγουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών συνεχώς. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς. Το ενδιαφέρον στο real estate είναι ισχυρό και το λιμάνι της πόλης ισχυροποιείται. Εμείς επιπλέον διεκδικούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση εμπορικών δρόμων με στόχο να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και με μεγάλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου και εορτασμούς τονώνουμε την εμπορική κίνηση – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Χριστούγεννα.

“Αν συνυπολογίσουμε την μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το μετρό που
ολοκληρώνεται, αλλά και τη νέα περιφερειακή οδό, καταλαβαίνει κανείς ότι η εικόνα της πόλης πολύ
σύντομα θα είναι διαφορετική”

• Θεσσαλονίκη και γαστρονομία, μια σχέση δεκαετιών τώρα και με τη σφραγίδα της Unesco. Ναι, αναμφίβολα είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτό, ένα success story και μια κοινή προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο ανάπτυξη. Καταφέραμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO. Πέραν λοιπόν την ενίσχυσης του γαστρονομικού τουρισμού θα ωφεληθεί μια σειρά άλλων επιχειρηματικών κλάδων από την εστίαση μέχρι και την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊ-
όντων. Αποκτά υπεραξία όλη η αλυσίδα της διατροφής, της γαστρονομίας, της εστίασης.

“Καταφέραμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO”

• Υπάρχουν διαμαρτυρίες σχετικά με το έργο του μετρό και την επανατοποθέτηση των αρχαίων ποιες είναι οι τελευταίες σχετικές εξελίξεις;

Αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί πιο πίσω στο χρόνο. Το έργο προχωρά με ρυθμούς ικανοποιητικούς, όπως και ο υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν, με την παράδοσή του στους Θεσσαλονικείς να τοποθετείται στα τέλη του 2023.

Ήδη σε πολλά σημεία γύρω από τους σταθμούς φεύγουν οι λαμαρίνες, γίνεται η επιφανειακή διαμόρφωση, αποδίδεται ξανά σε κατοίκους και επισκέπτες ο δημόσιος χώρος, καθώς και μέρος του οδικού δικτύου που είχε καταληφθεί για τις εργασίες. Η πόλη παίρνει ανάσα και όλοι περιμένουμε τη λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού μέσου συγκοινωνίας για την πόλη μας. Με βάση το μετρό βέβαια θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού χάρτη ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε η Θεσσαλονίκη να έχει τα ΜΜΜ που της αξίζουν.

• Ποιο το μήνυμα σας στην νέα γενιά;

Προτιμώ να ακούω τη νέα γενιά, τις δικές της προτεραιότητες, τις δικές της ανάγκες και την δική της ανάγνωση των πραγμάτων παρά να δίνω συμβουλές. Στο βαθμό λοιπόν, που θα μπορούσα να τους πω κάτι είναι να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους, να έχουν όνειρα και προσδοκίες, να αγωνίζονται για αυτά και να μην παραιτηθούν.

Ιδανικά θα τους παρότρυνα να ασχοληθούν και με τα κοινά σε όλα τα επίπεδα – είναι οξυγόνο για την πολιτική ζωή του τόπου.

Ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή τους είναι κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει προς τα εμπρός
κάθε δήμο, κάθε τοπική κοινωνία.

Διαβάστε την παραπάνω συνέντευξη ολόκληρη στο “πατρινόραμα” Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας!