Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης: Η γλωσσική μας κακοδαιμονία

Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου

Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Ο  αείμνηστος ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  Ακαδημαϊκός  Εμμανουήλ Κριαράς  σε άρθρο του  στο περιοδικό «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ» (Τόμος 13 σελ.967-980)το έτος  1985 αναφέρονταν  στη δυσάρεστη γλωσσική μας  κατάσταση και στα αίτια που είχαν οδηγήσει σ’ αυτή.

 Τότε μεταξύ άλλων σημείωνε και τα εξής: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση της πορείας του γραπτού μας λόγου και εξαρτάται από τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και από τις επί μέρους λύσεις στις οποίες θα οδηγηθούμε, αν θα αποκτήσουμε επί τέλους σταθεροποιημένο, ομοιογενή και καλαίσθητο γραπτό λόγο».

Δυστυχώς αν και έχουν περάσει  έκτοτε τόσα χρόνια, συνεχίζεται και στις μέρες μας η γλωσσική μας κακοδαιμονία.

Σήμερα μετά  την εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος ,   άρχισε και η αποδόμηση της γλώσσας.  Οι νεοέλληνες  περιόρισαν το λεξιλόγιό τους ,μιλούν και γράφουν , με λέξεις κωδικούς ,χάριν όπως λένε απλούστευσης της γλώσσας μας .

Σήμερα   με τη  χρήση του διαδικτύου γίνεται  σε μεγάλη έκταση χρήση της  λατινικής  αλφαβήτου  είτε αυτό οφείλεται σε προβλήματα συμβατότητας  διαφορετικών  συστημάτων στους υπολογιστές  είτε αποτελεί νεανική μόδα ή   εν δυνάμει ένα νέο σύστημα γραφής θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους νεοέλληνες και ειδικότερα από  τους απασχολούμενους με την Ελληνική παιδεία και τα γράμματα.

Εάν θέλουμε να μη νοθευτεί η ελληνική μας γραφή είναι αναγκαίο να αποθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να γράφουν στα greeklish (γκρικλις).

Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι φοβερά επικίνδυνο για τη γλώσσα μας. Ο,τι δεν κατάφεραν να επιτύχουν 430 χρόνια δουλείας υπάρχει κίνδυνος να το καταφέρουμε μόνοι μας με την εγκατάλειψη της γλώσσας μας και τη χρησιμοποίηση μιας άλλης γραφής.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο όταν  κείμενα στη λατινική γλώσσα γράφουν και χρήστες –κρατικές υπηρεσίες,  που προβάλλονται ακόμη και από την κρατική τηλεόραση.

Το ζήτημα είχε αποτελέσει αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας.

Η γραφή μας και συνολικά η γλώσσα μας   πλούτισε όχι μόνο τη λατινική αλλά και όλες τις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες οι οποίες έχουν άρρηκτα συνδεθεί οπτικά με το αλφάβητό της.

Δεν είναι δυνατόν  συνεπώς να μειωθεί και να καταργηθεί από εμάς τους ίδιους.

Όταν στο παρελθόν  με πρόταση  βάσκων   Ελληνιστών  (Sagredo  και Pahana ) oι Ισπανοί  βουλευτές  κ.κ. Gerikogoitia  Imaz ζητούσαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  την καθιέρωση της Ελληνικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν  ο  Μπιλ Γκέιτς διακηρύσσει πως η  Ελληνική με  τη μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών.

Όταν λαοί της Ευρώπης όπως Γάλλοι και  Ισπανοί  μάχονται για να διατηρήσουν τον τρόπο γραφής τους μέχρι την τελευταία  λεπτομέρεια, δεν μπορεί εμείς με το πρόσχημα της δήθεν διευκόλυνσης μας στην παγκόσμια επικοινωνία, να επιχειρούμε είτε επίσημα είτε ανεπίσημα την αντικατάσταση του Ελληνικού αλφάβητου.

Όταν σε σύνολο 490.000 λέξεων της Αγγλικής  οι 41.615 προέρχονται από την Ελληνική, είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε τόσο τη γλώσσα μας όσο και τη γραφή της όπως μας παραδόθηκε.

Όταν ο λαός μας μέσω της ελληνικής γλώσσας  και γραφής μετέδωσε  το πολιτισμό σ’  ολόκληρο τον κόσμο είναι αδιανόητο εμείς  βαρβαρίζοντας να αντικαταστήσουμε τη γραφή μας.

Είναι απαράδεκτο  επίσης για τη χώρα μας να ψηφίζονται νόμοι  προστασίας της   γλώσσα μας και εμείς οι ίδιοι να τους παραβιάζουμε.

Σύμφωνα με το νόμο 1491/84 απαγορεύονται οι πάσης φύσεως ξενόγλωσσες επιγραφές.

Όμως είναι θλιβερό το φαινόμενο όταν  μέσα ενημέρωσης τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά αλλά και έντυπα σνομπαροντας τη γλώσσα μας παραβιάζουν κατάφορα τη νομοθεσία και  φέρουν ξενόγλωσσα ονόματα.

Καταστήματα της πόλης μας είναι γεμάτα  ξενόγλωσσες επιγραφές, που σου δημιουργούν την αίσθηση   πως ζεις σε  ξένη χώρα.

Οι εισαγγελικές ,αστυνομικές,  και κυρίως οι δημοτικές αρχές που είναι εκ καθήκοντος υποχρεωμένες να προστατεύουν την εικόνα της πόλης μας , τη νομιμότητα αλλά και την εθνική μας κληρονομιά,   παραμένουν ασυγκινητες στη γενική  παραβατικότητα.

Θα θυμίσω πως  πρόσφατα ο Εισαγγελέας Αμαλιάδας έδωσε εντολή στην αστυνομική αρχή και το Δήμο  για απομάκρυνση των  ξενόγλωσσων  επιγραφών  με την απειλή  προστίμων.

Ας ελπίσουμε ότι και στην πόλη μας θα υπάρξει ευαισθησία για  την πάταξη του φαινομένου.

Την ελληνικότητά μας θα πρέπει να την επιδεικνύουμε και με τη γραφή μας και όχι μόνο με τις ζητωκραυγές μας στα γήπεδα.