ΠΕΔΔΕ: Συνάντηση Διαλόγου για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών

Οι μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στην πολιτική προστασία και στην κλιματική προσαρμογή τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης διαλόγου που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Tα πολλά προβλήματα λόγω των έκτακτων φαινομένων αλλά και οι δυνατότητες βελτίωσης του συστήματος πολιτικής προστασίας μέσα από έναν ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τέθηκαν επί τάπητος το περασμένο Σάββατο 11 Ιουνίου στην συνάντηση διαλόγου που οργάνωση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔΔΕ), με θέμα «προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στην Δυτική Ελλάδα», στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου «RGC 2022», στην Πάτρα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαβρύτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαϊμης, ο Σύμβουλος ΟΤΑ Αθανάσιος Καραμόσχος, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, ενώ παρακολούθησαν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, δήμαρχοι Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, επεσήμαναν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, την ίδια ώρα που βρίσκεται υπόλογη σε πολλές περιπτώσεις για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του ανοικτού διαλόγου, όπως είπε «συνειδητά επιλέξαμε και οργανώσαμε αυτή την ενότητα διαλόγου για την πολιτική προστασία και τη μείωση κινδύνων καταστροφών Δυτική Ελλάδα: επειδή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στους Δήμους μας και στην Κοινωνία είναι τεράστιες, επειδή στη Δυτική Ελλάδα οι πολίτες και οι ΟΤΑ της περιοχής μας έχουμε δεινοπαθήσει από τις καταστροφές και δεν έχουμε συνέρθει από τις συνέπειές τους, ενώ ακόμα περιμένουμε τα κονδύλια αποκατάστασης από το ταμείο Μολυβιάτη.Και γιατι η μέχρι τώρα θεσμική και οργανωτική θωράκιση της χώρας έναντι των φυσικών καταστροφών απεδείχθησαν ανεπαρκείς και εγκυμονούν φοβερούς κινδύνους για νέες καταστροφές στο μέλλον».

Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι τόνισαν την ανάγκη ίσης μεταχείρισης των ορεινών περιοχών της χώρας στην ίδια βάση με τις νησιωτικές περιοχές στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής προσαρμογής. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων οι ορεινές περιοχές της πατρίδας μας έχουν την ίδια συνταγματική αντιμετώπιση όπως και οι νησιωτικές και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ειδικό πλαίσιο που εισάγει το Άρθρο 21 του πρόσφατου Κλιματικού νόμου (ν.4946/2022), ο οποίος προβλέπει μέτρα για την αλλαγή υποδείγματος και την επιδότηση επενδύσεων ενεργειακής μετατροπής, όμως μόνο για τα νησιά. Εξάλλου οι ορεινές περιοχές επιβαρύνονται υπέρμετρα από υψηλότατο κόστος ενέργειας, λόγω των αναγκών θέρμανσης, ενώ και το κόστος προσβασιμότητας και μεταφορών είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα ανέφερε: «Θα έχουμε μεγαλύτερης κλίμακας φυσικές καταστροφές, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε περισσότερες περιοχές, ενώ θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων που απαιτούν νέες προσεγγίσεις στα επιχειρησιακά σχέδια, νέες αρμοδιότητες και στους τρεις βαθμούς διοίκησης, ΟΤΑ, Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση».

Ο Αθανάσιος Καραμόσχος, ειδικός σύμβουλος στο σχεδιασμό συστημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε πως «οι ΠΕΔ θα μπορούσαν να έχουν νευραλγικό ρόλο στην Πολιτική Προστασία», ενώ αναφερόμενος στην πλατφόρμα CiPro Effect, που σχεδίασε το 2015 για λογαριασμό της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, με όλα τα διαθέσιμα τοπικά στοιχεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία, χαρτογραφικά δεδομένα κ.α. χρήσιμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόνισε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για την δημιουργία αντίστοιχων πλατφορμών σε όλες τις περιφέρειες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος όσον αφορά τη διάβρωση των ακτών, σε χείμαρρους και ποτάμια, ενώ μέσω προγράμματος Interreg η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχωρά στην προμήθεια μη στελεχωμένων αεροπλάνων (drones) ύψους 300.000 ευρώ που θα διατεθούν σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό για θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι παρούσα ως βασικότερος πυλώνας γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. «Δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρχει πολιτική προστασία, είναι λειψή, είναι κολοβή», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει εξαιρετικά κομβικό ρόλο, καθώς αποτελεί το βασικότερο βραχίονα του συνολικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση κινδύνου, απαιτείται συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και σε κάθε επίπεδο: στην πρόληψη, στην προετοιμασία, την έγκαιρη επέμβαση / αντιμετώπιση. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό μας, πολύτιμο συνοδοιπόρο. Γιατί μόνο ενώνοντας δυνάμεις θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστική ικανότητα της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στις επιπτώσεις που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Ηλεία έχει βρεθεί συχνά στο παρελθόν αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές, όπως συνέβη και πέρσι το καλοκαίρι. Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ANTINERO που περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας προληπτικές ενέργειες με καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων της Ηλείας. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών που έχει υιοθετηθεί και θα υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. «Είναι μία συλλογική προσπάθεια, αποτελεί απόρροια της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επισήμανε και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Μαρίνα Ριζογιάννη.

Το πλήρες βίντεο της Συνάντησης Διαλόγου που οργάνωσε η ΠΕΔΔΕ έχει ανέβει από τo Συνέδριο «RGC» στον παρακάτω σύνδεσμο στο YouTube: https://youtu.be/HUKzNDntRW8?t=17427.