Περικλής Νταβλούρος : Πιστεύω στο ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιοκρατική πρόσβαση για τους πολλούς.
Η δημοσιογράφος του περιοδικού «πατρινόραμα-hellenic» Ευτυχία Λαμπροπούλου, κατάφερε και εξασφάλισε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ Περικλή Νταβλούρο.
Βρισκόμαστε με τον κ. Περικλή Νταβλούρο έναν καταξιωμένο επιστήμονα, ο οποίος έχει μία διεθνή πορεία στον τομέα της καρδιολογίας. Ας μάθουμε από τον ίδιο , πως επέλεξε τον κλάδο της καρδιολογίας και πως πορεύεται μέσα σε αυτόν;
O τρόπος με τον οποίο κάποιος αποφασίζει κάποια ειδικότητα που του ταιριάζει, έχει πάρα πολλές παραμέτρους, όπως είναι η ιδιοσυγκρασία του, ο χαρακτήρας του, το πόσο είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο και κόπο στην ειδικότητα την οποία έχει επιλέξει και τέλος πάντων πολλαπλοί παράγοντες τους οποίους σήμερα προσπαθώ να αναλύσω με τους τελειόφοιτους της Ιατρικής προκειμένου να τους βοηθήσω, ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για την καριέρα τους. Προσωπικά επέλεξα την καρδιολογία, διότι συνδυάζει την δράση του επείγοντος με την μεγάλη χαρά του άμεσου αποτελέσματος στην θεραπεία του ασθενούς. Δηλαδή είναι μία ειδικότητα που σου επιτρέπει σε λεπτά ή σε ελάχιστο χρόνο να δεις τον ασθενή να ανακάμπτει από μία άσχημη κατάσταση, πράγμα το οποίο σε άλλες ειδικότητες μπορεί να μην είναι τόσο άμεσο. Παράλληλα, η καρδιολογία σήμερα είναι μια επεμβατική ειδικότητα με εφαρμογή επεμβατικών μεθόδων στην στεφανιαία νόσο, στις αρρυθμίες, στις βαλβιδοπάθειες, ένα πεδίο συναρπαστικό που με προσέλκυσε.
Τώρα σε ό,τι αφορά στη θέση της κλινικής μας στο διεθνές περιβάλλον, η οποιαδήποτε διεθνής προβολή δεν έχει να κάνει μόνο με το άτομο, δεν είναι one man show, πρόκειται για ομαδική δουλειά. Κι όταν βρεθείς μέσα στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι διευθυντές μας, υπάρχει η δυνατότητα μέσα από ομαδική δουλειά και συνεργασίες να οδηγηθούμε στο να δημιουργηθούν σημαντικές ερευνητικές προτάσεις, πρωτόκολλα και εργασίες, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να βοηθήσουν στην προβολή της κλινικής, άρα και των συμμετεχόντων. Σε αυτή την κλινική εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και στην προβολή όχι μόνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και του Πανεπιστημίου μας.
Ποιος ο ρόλος της οικογένειάς σας στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με αυτό το κομμάτι της επιστημονικής κατεύθυνσης την ιατρική και την καρδιολογία ;
Τα κριτήρια της εποχής που εγώ μπήκα στο πανεπιστήμιο, είχαν να κάνουν με μία μεταπολιτευτική Ελλάδα στην οποία άνθρωποι της εργατικής τάξης, αγρότες, εργάτες και δημόσιοι υπάλληλοι εμφυσούσαν στα παιδιά τους δίψα για μάθηση, για παιδεία και για διάκριση, με στόχο μια καλύτερη ζωή σε σχέση με αυτή που έζησαν οι ίδιοι. Είμαι βέβαιος, ότι αυτό για την γενιά μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Προέρχομαι από αγροτική-εργατική οικογένεια, και οι γονείς μου είχαν όνειρο για το παιδί τους να κάνει κάτι παραπάνω από ότι έκαναν οι ίδιοι. Αυτό νομίζω ότι σίγουρα επηρέασε τις επιλογές μου. Ήθελα να κάνω περήφανους τους γονείς μου, αλλά και εγώ ήθελα να ξεχωρίσω και να διακριθώ. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση πρώτα στην Ιατρική και στη συνέχεια στην Καρδιολογία.
Τα τελευταία χρόνια είσθε διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Τί έχετε αποκομίσει σαν εμπειρία από όλη αυτή τη διαδρομή και που ονειρεύεστενα φθάσετε , διότι με εσάς πρωτεργάτη στην κλινική έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Καταρχήν οφείλω να πω, ότι είμαι ευγνώμων για το γεγονός, ότι οι προηγούμενοι διευθυντές οι κ.κ. Μανώλης, Αλεξόπουλος και Γιώργος Χάχαλης έθεσαν τα θεμέλια για μια ισχυρή καρδιολογική κλινική την οποία παραλάβαμε εμείς οι μαθητές τους. Το φορτίο για μας είναι βαρύ. Όχι μόνο για να διατηρήσει τη θέση της στο δυναμικό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον η Καρδιολογική Κλινική, αλλά να πάει ακόμα πιο μπροστά. Η θέση της διεύθυνσης της Καρδιολογικής Κλινικής και γενικότερα η διοίκηση είναι πάρα πολύ διαφορετική από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που έχει ένας κλινικός γιατρός. Απαιτεί διαφορετικού είδους δεξιότητες και ένα πολύ αφιέρωση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθείς. Είμαστε ευτυχείς, που τα τελευταία τρία χρόνια το κλινικό και ερευνητικό έργο της Καρδιολογικής Κλινικής έχει επεκταθεί. Πλέον στο ΠΓΝΠ πραγματοποιούνται όλες οι επεμβάσεις της σύγχρονης καρδιολογίας. Οργανώσαμε το πρόγραμμα δομικών καρδιοπαθειών με την διαδερμική εμφύτευση αορτικών βαλβίδων, σύγκλειση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος, μίας μικρής τρυπούλας που υπάρχει στο επάνω μέρος της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά και σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά και επεκτείναμε τις επεμβάσεις ηλεκτροφυσιολογίας με επιτυχία. Στην κλινική εφαρμόζονται όλες οι νεότερες μέθοδοι θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως αμφικοιλιακοί βηματοδότες και απινιδωτές, υποδόριοι απινιδωτές κτλ. Εφαρμόζουμε την επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης με ειδική μέθοδο ηλεκτροκαυτηριασμού των νεύρων με πολύ καλά αποτελέσματα. Και βέβαια, οι επεμβάσεις αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων (μπαλονάκια και στέντ), αυξήθηκαν σε αριθμό και πολυπλοκότητα, καθώς ο πληθυσμός των ασθενών έχει καλύτερη επιβίωση πλέον και έτσι αντιμετωπίζουμε πολλούς ασθενείς ηλικιωμένους με πολλαπλά συνυπάρχοντα προβλήματα. Όλα αυτά γίνονται χάρη σε αξιότατους συνεργάτες, ιατρούς, νοσηλευτές τεχνολόγους και υποστηρικτικό προσωπικό, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα με την σθεναρή υποστήριξη της διοίκησης της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας (Ι. Καρβέλης), της διοίκησης του Νοσοκομείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν. Φαρμάκης), η Καρδιολογική κλινική κατάφερε να συντηρήσει και να αυξήσει τις υποδομές της. Έτσι η Μονάδα Εμφραγμάτων από επτά κλίνες έχει πλέον 14 κλίνες . Αποκτήσαμε νέο στεφανιογράφο, ο οποίος βρίσκεται στην διαδικασία εγκατάστασης και τεχνολογικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας. Αυτό συνέβη, διότι οι διοικητικές αρχές πείστηκαν για τον καίριο ρόλο της καρδιολογίας στην δευτερογενή και πρωτογενή πρόληψη και διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητα της κλινικής και την διεθνή παρουσία προβολή της τελευταίας στο χώρο της υγείας. Στόχος όλων των παραπάνω είναι η αποτελεσματική συνεργασία στα πλαίσια ενός ισχυρού δημόσιου ΕΣΥ, με επίκεντρο τους πολίτες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Πώς βλέπετε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Παναγία η Βοήθεια» τα επόμενα χρόνια ως προς την ανάπτυξη των νέων μεθόδων και όχι μόνον, που αναφέρατε προηγουμένως;
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά της χώρας. Έχει άξιους επιστήμονες, οι οποίοι κρατούν την Ιατρική επιστήμη πολύ υψηλά . Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα από όλα ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης και οικονομικούς πόρους για να εκπληρώσει τον ρόλο του ως πραγματικά τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πολλές διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να μπορέσει να εκπληρώσει τον πραγματικό του ρόλο, αλλά πρωτίστως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουμε μία ισχυρή περιφέρεια με ισχυρά περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία θα παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη, ώστε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτές τις τεχνικές και μεθόδους τις οποίες λέτε και για τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς, ο πολίτης Ελλάδος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Αθήνα ή ακόμα και στο εξωτερικό.
Πώς βλέπετε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μέσα στο Διεθνές περιβάλλον της καινοτομίας, της ανάπτυξης και κυρίως της εξωστρέφειας ;
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Πιστεύω στο ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιοκρατική πρόσβαση για τους πολλούς. Το πανεπιστήμιο πρέπει όμως να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον διεθνοποίησης και παγκοσμιοποίησης και να τρέξει με ταχείς ρυθμούς καλλιεργώντας την εξωστρέφειά του, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μεγάλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, έτσι ώστε να προσφέρει τα μέγιστα πρωτίστως στους φοιτητές μας, αλλά και στα μέλη ΔΕΠ και στην κοινωνία της Πάτρας. Το Πανεπιστήμιο αδιαμφισβήτητα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι το απαρτίζουν. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, το διοικητικό προσωπικό, είναι οι φοιτητές μας, οι οποίοι πραγματικά μέσα από σκληρή δουλειά μέχρι σήμερα έχουν δείξει ,ότι μπορούν να τα καταφέρουν, κατατάσσοντάς το σε πολύ υψηλή θέση ανάμεσα σε άλλα Πανεπιστήμια. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Και το σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο τα τρία – τέσσερα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη πρυτανική αρχή έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς την εξωστρέφεια.Έχει ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία και έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες της . Εσείς πώς το εισπράττετε όλο αυτό;
Είναι βέβαιο, ότι έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πάρα πολύ σημαντικά ξεκινώντας από τις υποδομές του Πανεπιστημίου, που πραγματικά αλλάζει όψη, προχωρώντας με άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και την στήριξή της. Ενδεικτικά αναφέρω την πολύ ωραία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου για το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών στην πόλη των Πατρών και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Επίσης μια σειρά πρωτοβουλιών όπως η οργάνωση μεταππτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κύπρου και η διαδικασία ίδρυσης παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια και παράλληλα ξενόγλωσσου τμήματος στην Αρχαία Ολυμπία. Κινήσεις που δείχνουν, ότι η πρυτανική αρχή έχει αντιληφθεί τη μεγάλη αναγκαιότητα προσαρμογής και του δικού μας Πανεπιστημίου στο διεθνές περιβάλλον.
Στα πλαίσια αυτά είστε υποψήφιος και για το συμβούλιο ιδρύματος στις εκλογές που θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα μέλος ΔΕΠ που διεκδικεί μια θέση στην κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου;
Η διοίκηση πέρα από την διαχείριση που καλείται να κάνει, πρέπει να έχει όραμα και να εμπνέει. Πρέπει επίσης τα άτομα που συγκροτούν τα όργανα διοίκησης να έχουν εμπειρία, ειδικά όταν πρόκειται για θεσμούς όπως το συμβούλιο διοίκησης του πανεπιστημίου. Τέλος, η συμμετοχή μόνο για την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων, ή για την ικανοποίηση προσωπικής ματαιοδοξίας, είναι εξίσου επικίνδυνη για την λειτουργία των θεσμών.
Όσον αφορά στο πρώτο, πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις εντιμότητας, διαφάνειας, σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών, ευελιξία, αλλά και αναλυτική σκέψη, λογική προσέγγιση αποφασιστικότητα και ικανότητα γρήγορης αντίδρασης, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες, αλλά και ικανότητα επιλογής συνεργατών, ικανότητα επικοινωνίας, αναγνώριση από την κοινότητα και βεβαίως συγκεκριμένους στόχους και ένα σαφές σχέδιο για την επίτευξή τους. Όσον αφορά στο δεύτερο, είναι αυτονόητο ότι η γνώση των αρχών της δημόσιας διοίκησης και η διοικητική εμπειρία στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση της ψήφου των συναδέλφων για τα ανώτερα όργανα διοίκησης. Προσωπικά δεν θα διεκδικούσα ποτέ το τελευταίο χωρίς ανάλογη εμπειρία, διότι το θεωρώ έλλειψη αυτογνωσίας και την καλύτερη συνταγή επιτυχίας σε περίπτωση εκλογής. Όσον αφορά στο τελευταίο, θεωρώ ότι ο/η υποψήφιος/α πρέπει να με έχει πείσει για τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την ψήφο μου. Η φιλοδοξία, είναι θεμιτή και υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και να είναι δημιουργική. Η ανάγκη ύπαρξης μέσα από την προβολή και ο στείρος ανταγωνισμός όμως, η ματαιοδοξία δηλαδή, έχει αρνητικό πρόσημο, είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη για το σύνολο. Ομοίως η προσπάθεια εξυπηρέτησης προσωπικής ατζέντας, ή έστω συμφερόντων των ολίγων, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ειδική ανάλυση όσον αφορά στις αρνητικές συνέπειες για το σύνολο.
Πώς βλέπετε μέσα στο περιβάλλον να διαμορφώνεται το ιδιωτικό και το δημόσιο Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια;
Είμαι θιασώτης του ισχυρού δημόσιου Πανεπιστημίου όπως σας ανέφερα και προηγουμένως. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχει το εγχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο ακόμα δεν το έχουμε δει υπό την μορφή σχεδίου νόμου για να μπορέσουμε να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη, είναι να πείσει ότι απόλυτη προτεραιότητά της είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, αποτελούν κατάκτηση της Ελληνικής κοινωνίας. Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει πρώτα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι έχει στο επίκεντρο ποιοτική και αξιοπρεπή παιδεία και υγεία για τους πολλούς και στην συνέχεια να εισηγηθεί τις όποιες μεταρρυθμίσεις. Επομένως, πρώτα πρέπει το δημόσιο Πανεπιστήμιο να ενισχυθεί με οικονομικούς πόρους , με διδακτικό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και σίγουρα να αποκτήσει ένα πλήρες και ουσιαστικό , πραγματικό αυτοδιοίκητο. Ένα τέτοιο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο απευθύνεται στις πλατειές λαϊκές μάζες, παρέχει ουσιαστική τριτοβάθμια παιδεία και όχι κατάρτιση, ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, δεν θα έχει κανένα λόγο να αντιμετωπίζει με καχυποψία την ύπαρξη μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο της ισχυροποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου διατηρώ επιφυλάξεις ως προς την διασφάλιση της ποιότητας σπουδών σε μη κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας, πράγμα κεφαλαιώδους σημασίας για τα παιδιά που ενδεχομένως θα σπουδάσουν σε αυτά. Το ότι χιλιάδες παιδιά σπουδάζουν σε ιδιωτικά και/ή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα του εξωτερικού, είναι μια πραγματικότητα. Η ίδρυση αντιστοίχων τμημάτων στην χώρα μας θα πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με το κόστος-όφελος και τις διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας και βεβαίως μη παραβίασης του συντάγματος. Δεν θεωρώ δυστυχώς ότι μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα έρθουν με ευκολία στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Αντιθέτως, μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεργασία με τέτοια μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως πρόσφατα το ΕΚΠΑ έκανε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για καλοκαιρινό σχολείο. Επίσης έχει τεράστια σημασία το πως αντιλαμβάνεται η ίδια η ελληνική κοινωνία την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Εάν επικρατεί η άποψη, ότι εφόσον πληρώνουμε είναι βέβαιη και η εξασφάλιση του πτυχίου, τότε επιτρέψτε μου να πω ότι η κοινωνία βρίσκεται συνολικά προς την λάθος κατεύθυνση και ουδεμία σχέση έχει με αυτό που θα είχα εγώ στο μυαλό μου για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Περιμένω να δω το νομοσχέδιο για να διαμορφώσω τελική άποψη.
Τέλος και αφού σας ευχαριστήσω για την όμορφη συνομιλία που είχαμε, θα ήθελα να σας θέσω το παρακάτω ερώτημα, θεωρείτε ότι η καρδιά έχει ηλικία;
Η καρδιά σαφέστατα έχει ηλικία, όπως έχουν όλα τα όργανα. Για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ώστε να κρατάμε την καρδιά, όσο τον δυνατόν πιο νέα, παρά την βιολογική ηλικία που αναγράφει η ταυτότητά μας. Παρόλα αυτά, όπως έλεγε ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο, η νόσος με την χειρότερη πρόγνωση από όλες είναι η ζωή, διότι πάντοτε καταλήγει στο θάνατο.
Who is Who
Περικλής Νταβλούρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ο ίδιος στο βιογραφικό του αναφέρει τα παρακάτω : « Αποφοίτησα με βαθμό 8.34, πρωτεύσας το 1992 και αποτελεί τιμή μου που μπόρεσα να επιστρέψω σε θέση ΔΕΠ, πράγμα το οποίο υπήρξε φιλοδοξία και όνειρο μου από τα φοιτητικά μου χρόνια. Επέλεξα αυτή τη σταδιοδρομία, διότι μου αρέσει η διδασκαλία, η νοσοκομειακή ιατρική και η κλινική έρευνα. Ασκώ τα παραπάνω τα τελευταία 12 χρόνια. Είμαι ειδικευμένος Καρδιολόγος από τον Φεβρουάριο 2000 με ειδικότητα αποκτηθείσα στο ΠΓΝ-Πατρών. Έκτοτε εξειδικεύτηκα επί δυο έτη στις συγγενείς καρδιοπάθειες και στο μαγνητικό συντονισμό καρδιάς στο νοσοκομείο Royal Brompton & Harefield στο Λονδίνο (2000-2002), σε έμμισθη θέση. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 2002 σε θέση επιμελητή Β’ του ΕΣΥ και εξειδικεύτηκα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του ΠΓΝ-Πατρών στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών από τον Καθηγητή Καρδιολογίας Κο Δημήτριο Αλεξόπουλο. Εκλέχτηκα Λέκτορας Παθολογίας – Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 2006 και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 2010. Το διδακτικό μου έργο περιλαμβάνει μαθήματα σε ειδικευόμενους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Η αξιολόγησή μου από τους φοιτητές της ιατρικής σχολής του Παν/μιου Πατρών είναι υψηλή. Έχω δώσει ως σήμερα πάνω από 300 διαλέξεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό μου έργο περιλαμβάνει κλινική έρευνα με 100 δημοσιεύσεις ως σήμερα και 1872 αναφορές (H-index 22). Συμμετέχω ενεργά στα περισσότερα πρωτόκολλα της κλινικής υπό την διεύθυνση του καθηγητή κου Δ. Αλεξόπουλου, καθώς επίσης σε πολυκεντρικές μελέτες και registries ως συνερευνητής ή κύριος ερευνητής. Το κλινικό μου έργο αφορά όχι μόνο στην επεμβατική καρδιολογία και στις συγγενείς καρδιοπάθειες, αλλά και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσσονται από την κλινική μας, πλην αρρυθμιολογίας. Επιπροσθέτως πραγματοποιώ 70-85 ενεργείς εφημερίες το χρόνο και 70 εφημερίες ετοιμότητας για πρωτογενή αγγειοπλαστική. Μεταξύ των τομέων που δεν προϋπήρχαν στη ΝΔ Ελλάδα και συμμετείχα ενεργά στην ανάπτυξή τους, περιλαμβάνονται οι συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων, η οπτική συνεκτική τομογραφία, η νεφρική απονεύρωση στη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης, η καρδιακή μαγνητική τομογραφία, η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας και η πρωτογενής αγγειοπλαστική».
Η συνέντευξη του καθηγητή Παθολογίας-Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ: Νταβλούρου κυκλοφορεί στο προσεχές τεύχος του πανελλαδικού περιοδικού “πατρινόραμα-hellenic”