Στους δρόμους η Πάτρα στην 24ωρη απεργία-Ένταση με αντιεξουσιαστέςτης

“Αισιόδοξο μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης η σημερινή μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, που τονίζει:

“Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους νέους και συνταξιούχους που με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή σήμερα στην Απεργία έστειλαν μήνυμα αγώνα και μάχης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απαιτώντας καμία εμπλοκή της Ελλάδας, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργάτες μεγάλων εργοστασίων της περιοχής μας, τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στα μεγάλα έργα που κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας απέργησαν με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε μεγάλους κλάδους όπως Κατασκευές, Τρόφιμα – Ποτά, Χαρτί και Μέταλλο να είναι καθολική. Χαιρετίζουμε τους αυτοαπασχολούμενους της Πάτρας που με τα σωματεία τους συμμετείχαν και στήριξαν τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, αρκετοί έκλεισαν και τα μικρομάγαζά τους κόντρα στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα που τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Η σημερινή μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα μπορεί να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης του λαού μας ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια, βήμα κλιμάκωσης για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. 

Οι προσπάθειες μια μικρής προβοκατόρικης ομάδας να αμαυρώσουν τη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση έπεσε στο κενό. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που υπηρετούν επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών για να μην ακουστεί η φωνή των εργατών, και τα ΜΜΕ να αναπαράγουν δήθεν επεισόδια, πήραν την απάντησή τους από τους χιλιάδες απεργούς.  Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει πλούσια πείρα από την αντιμετώπιση τέτοιων προβοκατόρικων ενεργειών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Χωρίς να χαθεί ούτε μέρα. Από αύριο κιόλας καλούμε να συνεδριάζουν οι διοικήσεις των συνδικάτων, να οργανωθούν περιοδείες, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με στόχο την κλιμάκωση των αγώνων μας  την Πρωτομαγιά.”

Εντωμεταξύ πριν την πορεία υπήρξε ένταση

όταν μέλος των αντιεξουσιαστών ανέβηκε στο βάθρο των ομιλητών και κατήγγειλε την παρουσία εκπροσώπων του ΣΚΕΑΝΑ στην συγκέντρωση κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη παρουσία στο σημείο των εργοδοτών, με τα στελέχη του Εργατικού κέντρου να του αφαιρούν τον λόγο.

Όμως τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα αμέσως μετά και για περισσότερο από 20 λεπτά η ολιγομελή ομάδα των αντιεξουσιαστών ήρθε στα χέρια με τα στελέχη του εργατικού κέντρου, με τους τελευταίους να τους απομακρύνουν από την συγκέντρωση και να τους αφαιρούν τα δοκάρια και τα κράνη που κρατούσαν.

Τελικά οι αντιεξουσιαστές απομακρύνθηκαν και άλλα μέλη τους με απόλυτη ηρεμία συμμετείχαν στο τέλος της πορείας πριν από το πανό του ΣΥΡΙΖΑ που έκλεινε την πορεία.

Στην πολυπληθή και γεμάτη παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Για μια ακόμα φορά, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ένωσε τη φωνή της με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, ενάντια στην ακρίβεια που ταλανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, υπέρ της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και εναντίον του κάθε ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Προηγήθηκε προσυγκέντρωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων στις 9.30 το πρωί, μπροστά στο Δημαρχείο και αμέσως μετά, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο.