Titan: Ανασύρθηκαν τα πρώτα κομμάτια

Η εξέταση των τμημάτων του μοιραίου βαθυσκάφους και των ανθρώπινων υπολειμμάτων ίσως κρύβει το «κλειδί» για τα αίτια της τραγωδίας – Πιθανόν να καταγράφηκαν οι τελευταίες στιγμές των επιβαινόντων

syntrimmia-titan
Το πρώτο βήμα προς την αποκωδικοποίηση του πώς συνέβη το δυστύχημα του βαθυσκάφους Titan πραγματοποιήθηκε με την ανάσυρση τμημάτων του και τη μεταφορά τους στην ξηρά. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου, δέκα ημέρες μετά από την εξαφάνιση του Titan, γερανοί ξεφόρτωσαν στο λιμάνι Σεν Τζον της Νέας Γης του Καναδά συντρίμμια του μοιραίου βαθυσκάφους. Η διαδικασία της μεταφοράς φωτογραφήθηκε από ερασιτέχνες και μεταδόθηκε αμέσως σε όλο τον κόσμο από τα ΜΜΕ και τα social media.

Ωστόσο, το πιο συνταρακτικό εύρημα ήταν αυτό που δεν εμφανίζεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο: Τα ανθρώπινα υπολείμματα, τα οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, «περισυνελέγησαν μετά μεγίστης προσοχής» από το σημείο του βυθού όπου κατέληξε το διαλυμένο Titan, αφού αυτό συνεθλίβη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο Τζέισον Νοϊμπάουερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Διερεύνησης Θαλασσίων Ατυχημάτων των ΗΠΑ ανέφερε ότι «τα ευρήματα θα προσφέρουν στους ερευνητές από διάφορες διεθνείς αρχές κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για το πώς προκλήθηκε το δυστύχημα. Απομένει πάρα πολλή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, προκειμένου να κατανοηθούν όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική απώλεια του Titan. Τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν θα συμβάλλουν ώστε μια παρόμοια τραγωδία να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο ειδικός στην υπερβαρική ιατρική Δρ. Κεν ΛεΝτεζ επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ανεύρεσης ανθρώπινων σωμάτων σε κατάσταση που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν. Θεωρώ κάτι τέτοιο ως πιθανό -αν και τα πάντα εξαρτώνται από την ακριβή στιγμή που το Titan υπέστη ενδόρρηξη, δηλαδή από το πώς συνέβη το γεγονός».

Ως γνωστόν, στην τελευταία κατάδυση του Titan επέβαιναν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Στόκτον Ρας, του ανθρώπου που σχεδίασε και κατασκεύασε το βαθυσκάφος με αντισυμβατικές μεθόδους και υλικά, του επίσης ιδρυτή και επικεφαλής της OceanGate, της εταιρείας στην οποία ανήκε ο «Τιτάνας».

Ο Δρ. ΛεΝτεζ ανέφερε επίσης ότι, από ιατροδικαστικής πλευράς, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να αποκαλύψουν τα υπολείμματα όταν τεθούν στο μικροσκόπιο των ερευνητών «εφόσον ποτέ δεν έχει υπάρξει πραγματική μελέτη του ανθρώπινου οργανισμού αφότου υπέστη την τρομακτική πίεση του νερού, σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων, όπως γίνεται τώρα με τους νεκρούς του Titan. Φυσικά, οι συγγενείς των θυμάτων θα επιθυμούσαν να τους παραδοθούν τα πτώματα, ώστε να κηδευτούν κανονικά. Προσωπικά θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο».

Τα υλικά απομεινάρια του Titan μεταφέρθηκαν με το πλοίο Horizon Arctic και, εξ όσων διακρίνονται στις φωτογραφίες, ένα σημείο άξιο προσοχής είναι ότι το φινιστρίνι της πλώρης δεν φέρει το κρύσταλλο -μιας και ο ιμάντας μεταφοράς έχει περαστεί από το στρογγυλό άνοιγμα. Η διάρρηξη του φινιστρινιού αποτελεί μία από τις προτάσεις ερμηνείας για το πώς καταστράφηκε το Titan. Διότι αυτό το κυκλικό άνοιγμα έφερε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (διάμετρο πολύ μεγαλύτερη από ό,τι συνηθίζεται σε βαθυσκάφη τέτοιου τύπου, «ανάποδο» κρύσταλλο με την κοιλότητά του προς τα έξω κ.λπ).