Θέατρο όροφως-παιδική παράσταση “Μια Τελεία…είναι μόνο η αρχή!”

Μια Τελεία… είναι μόνο η αρχή! από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

Μια ΝΕΑ παράσταση – εργαστήρι που ενισχύει την βιωματική μάθηση στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα, για δύο μόνο παραστάσεις Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, στις 11:30 και στις 17:30 – Για παιδιά 3-8 ετών

Ύστερα από μια επιτυχημένη σειρά soldout παραστάσεων στην Αθήνα η παράσταση – εργαστήρι “Μια Τελεία… είναι μόνο η αρχή!”  στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ελλάδα
έρχεται στην Πάτρα για δύο μόνο παραστάσεις στο θέατρο «όροφως» την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στις 11:30 και στις 17:30

Η Ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ ετοίμασε φέτος μια νέα διαδραστική παράσταση, εμπνευσμένη από το γνωστό βιβλίο «Η Τελεία» του Πίτερ Ρέινολντς, για τα μικρότερα παιδιά (3-8 ετών) βοηθώντας τα στο να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους.

Μια απολαυστική ιστορία με χιούμορ και ευαισθησία που αφυπνίζει τη σημασία της ενσυναίσθησης (να δίνουν τα παιδιά αλλά και να δέχονται βοήθεια) και πόσο σημαντικό
είναι να μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους άλλους. Τα προτρέπει να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες, ακόμα κι όταν χρειάζονται πολύ εξάσκηση. Το εργαστήρι συμπεριλαμβάνει και ομαδικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη χαρά της συνεργασίας και ευνοούν τη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Πέρρυ, ο ήρωας της ιστορίας μας, δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και συχνά τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία. Δεν μιλάει για τα προβλήματά του σε κανέναν, παρά μόνο στην κούκλα του, τον Πουκ. Μια μέρα αρχίζει να του απαντάει η κούκλα(!) κι όλα θα αλλάξουν στην ζωή του. Μια έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο, η δασκάλα του, αλλά και τα ίδια τα παιδιά – θεατές που θα γίνουν επισκέπτες της έκθεσης θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει την χαρά της δημιουργικής διαδικασίας της ζωγραφικής. Τώρα ο Πέρρυ θα βοηθήσει την νέα του φίλη και μαζί θα ανακαλύψουν την χαρά που προσφέρει η συνεργασία.

Η παράσταση – εργαστήριο διαρκεί συνολικά 70 λεπτά (μαζί με το εργαστήρι, χωρίς διάλειμμα) κι αποτελείται από τρεις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη διαδραστική θεατρική παράσταση “Μια Τελεία… είναι μόνο η αρχή!”

Στην δεύτερη ενότητα συμμετέχουν σε επιλεγμένες ασκήσεις – παιχνίδια εμπιστοσύνης και γνωριμίας με θέματα όπως «επικοινωνώ», «αλληλεπιδρώ», «βοηθιέμαι» και «βοηθάω». Με αφορμή το ελεύθερο σχέδιο στη ζωγραφική και την ενθάρρυνση, αναπτύσσουν την φαντασία τους και την δημιουργική σκέψη τους.

Στην τρίτη ενότητα τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία όλοι μαζί, μέσα από τις ζωγραφιές τους και καλούνται να την αναπαραστήσουν παίζοντας ρόλους με εκφραστικές κινήσεις και ομαδικό τραγούδι. Η καλλιτεχνική δημιουργία αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Η σωστή ενθάρρυνση, ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία τονώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Η παράσταση – εργαστήριο τελείται υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και έλαβε έγκριση αιγίδας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού́ και Αθλητισμού́.

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

«Ονειρόδραμα» είναι η παιδική σκηνή της ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ. Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών) με στόχο την παραγωγή θεατρικών
παραστάσεων για παιδιά στο χώρο του σχολείου.
Δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά με κοινωνικό χαρακτήρα από το 2007. Περισσότερα από 300 σχολεία παρακολουθούν τις παραστάσεις αυτές και παίρνουν μέρος στις δράσεις κάθε χρόνο. Κύριος στόχος η ενεργή συμμετοχή του παιδιού μέσω της θεατρικής δράσης για την κατανόηση και αποδοχή κοινωνικών θεμάτων όπως συμπεριληπτικότητα, διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικότητα, σχολικός εκφοβισμός, ενσυναίσθηση…

Δημιουργώντας παραστάσεις για παιδιά, από την συγγραφή κειμένων, την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής, τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια, ως την παρουσίαση της
παράστασης ο στόχος παραμένει η ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Δίνοντας στα παιδιά χρόνο και χώρο ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους σε σχέση με την παράσταση και να αλλάξουν πολλές φορές την ιστορία. Η θεματολογία τις περισσότερες φορές είναι κοινωνική και σύγχρονη μέσα από το πρίσμα του παραμυθιού βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν τις παραστάσεις στο μάθημα.
Από το 2007 έως σήμερα έχει παρουσιάσει περισσότερες από 25 παραγωγές για παιδιά στο χώρο του σχολείου και σε θεατρικές σκηνές.
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα oneirodrama.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Βασίλης Παπαλαζάρου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης
Σύμβουλος Εργαστηρίου: Στέλλα Μουδάτσου (παιδοψυχολόγος)
Επιμέλεια – Σχεδιασμός Εργαστηρίου: Χριστίνα Μουδάτσου (ηθοποιός – δραματοθεραπεύτρια)
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης
Στίχοι – Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου
Ενορχήστρωση: Πάνος Δοκομόπουλος
Φωτογραφία: Λευτέρης Καλογιός
Γραφιστική Επιμέλεια: Δάφνη Γιαννακού
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Οργάνωση Παραστάσεων: Εύα Στυλάντερ
Ηθοποιοί: Βασίλης Παπαλαζάρου, Σταυρούλα-Μελλισάνθη Μακρά
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

θέατρο «όροφως»
Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
για δύο μόνο παραστάσεις
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, στις 11:30 και στις 17:30
Προπώληση viva.gr
Γενική είσοδος: 10€
Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου
Γενική είσοδος: 12€
Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990
Διάρκεια παράστασης – εργαστηρίου: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)