Διεθνές Φεστιβάλ Comic & Animation «Chaniartoon»: Το Διάστημα και ο Μικρός Ήρωας οι θεματικές του

Ένα πολυφωνικό και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διαθέτει το φετινό, 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Comic & Animation  «Chaniartoon» που άνοιξε χθες τις πύλες του στα Χανιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μεγάλη έκθεση του φεστιβάλ, η οποία φιλοξενείται στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και φέτος είναι αφιερωμένη στο διάστημα. Την έκθεση πλαισιώσουν έργα σχετικά με το διάστημα πολλών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι σπουδαίοι Ιταλοί Francesca Ghermandi και Luciano Gatto οι οποίοι μάλιστα θα δώσουν το παρών.

Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει έργα επηρεασμένα από τα 70 χρόνια του Μικρού Ήρωα αλλά και πρωτότυπα διαδραστικά έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον χώρο και να διαδράσει με VR τεχνολογία αλλά και να διαβάσει σύγχρονα και παλιότερα κόμικ από τη Chaniartoon Comic Library.

Η πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο Animation με καθημερινές προβολές ταινιών animation στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Την Τρίτη 12 και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Πύλης Άμμου (Σαμπιονάρα) θα προβληθούν ταινίες αφιερωμένες στην επιστημονική φαντασία- μυστήριο («Visible and Invisible Mysteries») αλλά και στο περιβάλλον, στο προσφυγικό ζήτημα και στον πόλεμο («Earth on Alert»).

Από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το animation φιλοξενείται στο Δημοτικό Θερινό Σινεμά ο «Κήπος». Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί μια ταινία μεγάλου μήκους αφιερωμένη στο περιβάλλον, η οποία είναι κατάλληλη και για παιδιά, με τίτλο «Perlimps». Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες για το 2023, όπως κρίθηκαν από την επιτροπή του φεστιβάλ ενώ παράλληλα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη δική του αγαπημένη για να απονεμηθεί το βραβείο κοινού. Τέλος, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί μια ταινία- ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό σκιτσογράφο Αλτάν με τίτλο «Με λένε Αλτάν και φτιάχνω σκίτσα».

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαστημική ομιλία έκπληξη ενώ την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα δοθούν δύο ομιλίες σχετικές με τον σχεδιασμό εξωγήινων αλλά και τον τρόπο δημιουργίας ηχοτοπιών.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δράσεις που αφορούν σε workshop αλλά και παιχνίδια, για παιδιά και ενήλικες που θα λάβουν χώρα στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Η δεύτερη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο Κόμικ και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, ομιλιών και workshop. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Υδραγωγείου στη Σπλάτζια αγαπημένοι παραμυθάδες της πόλης θα αφηγηθούν παραμύθια σχετικά με το σύμπαν, ενώ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, θα παρουσιαστεί το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Κοσμοναύτης».

Από την Παρασκευή 22 μέχρι και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το μεγάλο ARTIST ALLEY, στην πλατεία Κατεχάκη, που θα φιλοξενήσει φέτος 64 καλλιτέχνες, τους εκδοτικούς οίκους Jemma, ΜΑΜΟΥΘ COMIX, Μικρός Ήρως, όπως και τη Λέσχη Φίλων Κόμικ και το βιβλιοπωλείο Comixadiko με πλήθος βιβλίων κόμικ.

Το τελευταίο τριήμερο θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες εκδηλώσεις στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το κόμικ του Κανέλλου Cob «Ο θησαυρός της Βαγίας», μια διασκευή του κλασικού και αγαπημένου μυθιστορήματος της Ζώρζ Σαρρή. Για Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί τρεις σπουδαίες ομιλίες: ο Ηλίας Ταμπακέας θα μιλήσει για το επάγγελμα του σκιτσογράφου, ο Luciano Gatto , Disney comic artist θα μιλήσει για το έργο του αλλά και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το βιβλίο «Η σημειωτική των Κόμικς», μία επιστημονική μελέτη με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τέλος, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί ομιλία σχετικά με το έργο της Joyce Farmer της Francesca Ghermandi ενώ θα παρουσιαστεί και η έκδοση του λευκώματος «Μικρός Ήρως- 70 χρόνια».

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο event του Τάσου Μαραγκού «Tasmar- live Drawing Sessions» αλλά και να συμμετάσχει σε με ένα παιχνίδι έκπληξη, το οποίο θα στηθεί το Σάββατο το βράδυ, στην Πλατεία Κατεχάκη, με τους αγαπημένους καλλιτέχνες Αντώνη Βαβαγιάνη, Νίκο Καμπασελέ, Σταύρο Κουτσιούκη και Θανάση Πετρόπουλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το σύνολο των εκδηλώσεων και να δηλώσουν συμμετοχή στα 22 workshop στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής το κοινό καλείται να δωρίσει γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα προσφερθούν στα παιδιά του συλλόγου «Ορίζοντας».