Κατρίνης στη Βουλή: Ναι στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, κριτική για έλλειψη εθνικής συνεννόησης
Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για το ότι «δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση» για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία έκανε πριν από λίγο ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας ωστόσο ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται θετικά ως προς την ουσία της απόφασης.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου τάχθηκε εναντίον της αποστολής στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη επεσήμανε ότι «κακώς δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς» στην κρίσιμη συγκυρία και, αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εθνικών πρωτοβουλιών. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό εθνικό μέτωπο, που δε διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις.
Πρότεινε συγκεκριμένα εθνικές πρωτοβουλίες τώρα για:
- “ειρηνευτική διαμεσολάβηση και στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή,
στήριξη στον Ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων - αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι των οριοθέτησή των θαλασσίων ζωνών,
- ενεργοποίηση και εκμετάλλευση από την χώρα μας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία απόφαση που ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δυστυχώς όμως- συνέχισε, ο κ Κατρίνης- όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης και σε αυτήν την κρίση δεν επεδίωξε την Εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ Τσίπρας. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί», είπε ο κ Κατρίνης εστιάζοντας στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Σήμερα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο», υπογράμμισε ασκώντας κριτική και στο δυτικό σύστημα ασφαλείας για την καθυστερημένη αντίδραση του να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας και παράλληλα να στείλει μήνυμα σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το δίκαιο της ζούγκλας.
Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικης ομάδας του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στην πολιτική ενοποίηση με γεωπολιτικό αποτύπωμα, με κοινή εξωτερική πολιτική και με μηχανισμούς για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Και σε αυτήν την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε ο κ Κατρίνης, θα πρέπει να ενταχθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία και μέσα από Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Και αυτό σε θεσμικό επίπεδο να συμπληρωθεί με την κατάργηση του βέτο όσο αφορά αποφάσεις προς τρίτες χώρες που απειλούν κράτη – μέλη της, κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει χρησιμοποιηθεί και απέναντί στην επιθετικότητα της Τουρκίας. «Γιατί η παραβίαση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάγκη κοινών Ευρωπαϊκών συμφωνιών για την επιτάχυνση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, με μονιμοποίηση του Ταμείου και ενίσχυση των στόχων του.
Πρότεινε να μην υπολογίζονται σε αυτό:
- οι αμυντικές δαπάνες
- οι κρατικές δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών επιχειρήσεων
- οι δαπάνες για την πανδημία
- η μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη διατροφής.
Στην γενικευμένη αστάθεια που προοιωνίζεται για τα επόμενα χρόνια κατέληξε ο κ Κατρίνης, το Κίνημα Αλλαγής θέτει δύο κρίσιμα διακυβεύματα, δύο κορυφαίες προτεραιότητες: πρώτον τη διατροφική επάρκεια και δεύτερον την ενεργειακή αυτονομία.
Η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική -κατέληξε ο κ Κατρίνης- είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μικρή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που μας υπερβαίνει όλους.”
Κουτσούμπας για Ρωσία: Θα γίνουμε στόχος αντιποίνων – Μήπως έχετε καμία μονάδα έτοιμη να φύγει για Ουκρανία;
Κανένα συμφέρον δεν έχει η Ελλάδα να στοιχίζεται πίσω από το ΝΑΤΟ, είπε στην ομιλία του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συμμετέχει στην περικύκλωση της Ρωσίας, φτάνοντας να αποκαλέσει «Κάιζερ Γουλιέλμο» τον καγκελάριο Σολτς.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε εναντίον της εμπλοκής της χώρας μας στην ουκρανική κρίση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι πιθανός στόχος αντιποίνων όταν μάλιστα είναι γνωστές οι προειδοποιήσεις της ρωσικής πλευράς. Αναρωτήθηκε δε χαρακτηριστικά : Μήπως έχετε έτοιμη καμιά μονάδα να φύγει προς τα κει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί, ο κίνδυνος είναι άμεσος για τον ελληνικό λαό, είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Το δίλημμα δεν είναι ΝΑΤΟ ή Ρωσία, Ε.Ε ή Ρωσία, είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καταλογίζοντάς του την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στα χρόνια της διεκυβέρνησής του.
Μάλιστα, μίλησε και για την συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος εναντίον των μπολσεβίκων το 1919, για να υποστηρίξει από εκείνη την κίνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου προέκυψε η ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Ο κ. Κουτσούμπας έκανε εκτενείς αναφορές στον πόλεμο της Γουγκοσλαβίας, για να επισημάνει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ακεραιότητα των χωρών, ενώ τάχθηκε κατά του εξοπλισμού της Γερμανίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι πίσω από ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία στο ληστρικό, καπιταλιστικό σύστημα
Βαρουφάκης: Τρέμω μήπως ο Πούτιν κάνει στο Κίεβο ό,τι και στην Τσετσενία
«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, υπογράμμισε ακόμα ότι η εμμονή των ΗΠΑ στη νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας και η παραπλάνηση της Δύσης, θα οδηγήσει σε μια καταστραμμένη χώρα».
«Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε.
«Η λύση είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η ανεξαρτησία της με κοινή εγγύηση Ουάσιγκτον και Μόσχας. Γιατί ακόμα κι αν οι κυρώσεις δουλέψουν, θα πάρουν καιρό πολύ να ρίξουν τον Πούτιν – αν ποτέ το καταφέρουν», επέμεινε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ο κ. Πούτιν επέλεξε την βαρβαρότητα και κέρδισε την θέση του στο κεφάλαιο της Ιστορίας όπου συγκαταλέγονται οι βάρβαροι ηγέτες σε όσους εξαναγκάζονται σε πόλεμο. Ο κ. Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου- εδώ και δεκαετίες», είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, τονίζοντας ότι, «μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτυχθεί με βοήθεια που να μην απαιτεί καν την επίσημη είσοδο της χώρας στην ΕΕ».
«Όποιος προτιμά, αντί για αυτό το εφικτό σενάριο, το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και τη μόνιμη πληγή μιας κατεχόμενης Ουκρανίας – κρυπτόμενος πίσω από το θεωρητικό δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ – θυσιάζει τον Ουκρανικό λαό στον βωμό, στην καλύτερη περίπτωση, ενός ιδεολογήματος και, στη χειρότερη, σκοτεινών συμφερόντων που ωφελούνται οικονομικά από τη δυστυχία των λαών», υπογράμμισε.
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».
«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη ΕΕ και ζητά υποκριτικά αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ των Ουκρανών επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνει, Η Ελλάδα είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή και απλά κάνει ότι την προστάξουν χωρίς το παραμικρό όφελος», υποστήριξε.
«Σήμερα, αποδεικνύεται πως ο στόχος των ΗΠΑ εξετελέσθη: Η ΕΕ είναι όχι μόνο γεωπολιτικά ανύπαρκτη αλλά λειτουργεί ως «λαγός», ως ουρά των ΗΠΑ κόντρα στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης. Τί σημαίνει για την δική μας ασφάλεια; Μεγάλο διπλωματικό δώρο προς Ερντογάν με παιχνίδια στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συνταχθούν όλοι μαζί στις αντιπολεμικές δράσεις. «Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που εκθέτει τη χώρα, απηύθυνα επιστολή στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προτείνοντας να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές μας δράσεις», ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο και να κρύψει τις αντιλαϊκές της πολιτικές.
«Πρέπει να τελειώνουμε με το χρηματιστήριο της ενέργειας. Στην Ελλάδα της νέας λιτότητας και της ακρίβειας ο πόλεμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διεθνή αναστάτωση ώστε να μην ενισχύσει τους πληττόμενους από την ακρίβεια μικρομεσαίους, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στα καρτέλ να κάνουν χρυσές δουλειές», είπε και συμπλήρωσε:
«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύβεστε πίσω από τον πόλεμο και τον εισαγόμενο πληθωρισμό για να αποκρύβετε τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας και σουπερμάρκετ. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα: Να σταματήσει ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Κι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι Ουάσιγκτον και Μόσχα να συμφωνήσουν στην επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στη βάση τους με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οτιδήποτε άλλο είναι βούτυρο στο ψωμί των πολεμοκάπηλων. Να γιατί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι ένα και το αυτό».
«Στοπ στον πόλεμο του Πούτιν, αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς μαχητές και αμάχους, αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές εναντίον του πολέμου. Ναι σε μια ανεξάρτητη ουδέτερη Ουκρανία και σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα εντός μιας ανεξάρτητης ουδέτερης Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Βελόπουλος: Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της;
«Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της; » είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, που χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ομογενείς που βρίσκονται στη Μαριούπολη.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων. «Μιλήσατε για αλληλεγγύη των δυτικών. Πού ήταν η αλληλεγγύη τους όταν έπλεε το Ορούτς Ρέις;» είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Ουκρανία βρίσκεται στην Ευρώπη.
Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «αφού είναι αναθεωρητική η Τουρκία, να μπουν κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, η έλευση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έγινε για να χτυπηθεί η Ρωσία. «Δεν μπορείς να ποντάρεις μόνο στις ΗΠΑ», ανέφερε.
«Στον πόλεμο είσαι με τον αμυνόμενο, με αυτόν που σφάζεται. Είσαι με το θύμα, με τα παιδιά που κλαίνε», ζητώντας καταδίκη του εισβολέα. «Είναι ντροπή να μην καταδικάζουμε τη φίμωση», είπε, υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει τον Τσαϊκόφσκι.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να ακολουθήσουμε το χρήμα. «Οι Αμερικανοί θέλουν να πνίξουν τη Ρωσία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να μετέχει στον πόλεμο των Αμερικανών που μαζί με τους Ρώσους θέλουν να ληστέψουν πλουτοπαραγωγικές πηγές μίας χώρας.
«Το συμφέρον των Αμερικανών είναι να ρημάξει την Ευρώπη και τη Ρωσία» είπε. «Οι φίλοι σας οι Αμερικανοί δεν έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους» ανέφερε.
Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι φιλική χώρα. Η ουκρανική πρεσβεία, είπε, έκανε έξι τουίτ, υπέρ των τουρκικών drones και της τουρκικής φιλίας, ανέφερε.
«Θέλετε να κάνετε τη χώρα μας αδύναμη; Και να προστρέξουμε σε ποιους και γιατί; Τι κερδίζει η χώρα μας; Στην Ουκρανία επέστρεψε η βαρβαρότητα, η οποία έχει να κάνει με δεκαετίες συγκρούσεων. Να δούμε όλη την εικόνα του αυταρχικού Πούτιν να κάνει την εισβολή. Άλλο να καταδικάζω κι άλλο να συνταυτίζομαι με αυτούς που επιχείρησαν τη δική τους εισβολή», είπε.
«Ο Πούτιν είναι ηγέτης. Δεν μπορείς να του το στερήσεις» είπε για τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας ότι το κατάφερε παρά την ακρότητά του. «Θαυμάσαμε αυτό που έκανε. Δεν θαυμάζουμε και καταδικάζουμε αυτό που κάνει».
Σύμφωνα με όσα είπε, φάνηκε η αδυναμία της Ευρώπης που άφησε την Ουκρανία πραγματικά μόνη της, ενώ και οι ΗΠΑ παράτησαν τη χώρα μόνη της. «Μόνοι είμαστε, μόνοι ήμασταν και μόνοι θα είμαστε όταν θα έρθει η ώρα της μάχης».
Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν μόνος του αποφάσισε να στείλει όπλα. «Και γιατί δεν έστειλε στην Αρμενία;», ρώτησε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν στείλει αεροπλάνα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται και την τελευταία σφαίρα της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα και στρατιώτες. Παράλληλα, είπε ότι και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι τουρκόφιλες και ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει θέση. «Να είστε ουδέτεροι, να είστε χρήσιμοι», είπε στην κυβέρνηση.
«Γιατί δεν στείλαμε στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, στον Χαφτάρ στην Λιβύη;» ρώτησε τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών αν είναι βέβαιος ότι την περιοχή την βομβάρδισαν οι Ρώσοι. «Οι Ρώσοι το διαψεύδουν. Δεν πιστεύω κανέναν. Αλλά βασίζεστε συνεχώς στα λόγια των ΗΠΑ», είπε, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για πογκρόμ εις βάρος των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί.
«Επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα με δύο κριτήρια, τον ανθρωπισμό και το εθνικό μας συμφέρον. και τα δύο υποδεικνύουν την αντίθεσή μας με αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει «το λογικό κι όχι το λάθος». «Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά όλα τα άλλα», κατέληξε.

