“Αγιά Σοφιά»: Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Το «Πατρινόραμα» μπαίνει μέσα στην «Αγιά Σοφιά». Στο στολίδι της ΑΕΚ, στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Το νέο πανέμορφο και Ευρωπαϊκών προδιαγραφών γήπεδο της ΑΕΚ, μπήκε στην τελική του ευθεία για να δοθεί σε χρήση και εμείς μπήκαμε μέσα για να σας μεταφέρουμε τις πρώτες εικόνες πριν τα τελευταία …μέτρα των εργασιών!

 

Ρεπορτάζ Σωτήρη Γεωργίου

 

Πολλοί δεν το πίστεψαν. Άλλοι το «πολέμησαν». Ο πρόεδρος της ΑΕΚ όμως ο Δημήτρης Μελισσανίδης τήρησε την υπόσχεσή του και το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της ομάδας μετρά αντίστροφα τον χρόνο για να φιλοξενήσει τους φίλους του συλλόγου και τους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας. Μια παρακαταθήκη για το μέλλον του συλλόγου που εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους μεγάλους της Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες για πολλούς λόγους και παρά την πανδημία, οι εργασίες προχώρησαν και πλέον είναι στην τελική ευθεία για να προλάβει η ΑΕΚ να μπει με τις πρώτες υποχρεώσεις της νέας χρονιάς στο νέο της στολίδι! Και μόνο που πατάς το πόδι σου αισθάνεσαι τον Ευρωπαϊκό αέρα της μεγάλης ομάδας που έχουν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι μνήμες του θρυλικού «Νίκος Γκούμας» σου έρχονται και προσαρμόζονται στην νέα εποχή. Μέσα σε σχεδόν 4 χρόνια εργασιών το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ φέρει το όνομα «Αγιά Σοφιά» από τον ομώνυμο ορθόδοξο ναό στην Κωνσταντινούπολη και μέσα και από το μουσείο του θα μπορούν να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορίας της προσφυγικής ομάδας. Το κόστος της ανέγερσης φτάνει στα 80εκ. ευρώ και ένα μέρος καλύπτει και η Περιφέρεια Αττικής. Οι θύρες θα φέρουν ονόματα πόλεων του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα διατηρηθεί η αριθμητική ονομασία μόνο της Θύρας 21. Προβλέπεται μέχρι και εκκλησάκι και φυσικά όλες οι ανέσεις όπως στα διεθνή στάδια.

Φωτογραφίες: Μάνος Γαμπιεράκης

 

 

 

«Η φιλοδοξία είναι να γίνει το καλοκαίρι, ένα test event και βήμα βήμα να μπει η ομάδα με τη νέα σεζόν»

 

Εμείς μιλήσαμε με τον Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, τον Ανδρέα Δημάτο που μας βάζει στο πνεύμα της νέας εποχής για τον ιστορικό σύλλογο.

 

• Η ΑΕΚ μπαίνει στο νέο της στολίδι κ. Δημάτε; Το λέμε πλέον και επίσημα;

Στις 31 Μαρτίου είναι η πρώτη διαδικτυακή επαφή με την ΟΥΕΦΑ για την Ευρωπαϊκή αδειοδότηση του γηπέδου, γιατί δεν είναι τόσο απλό, έχει μια
συγκεκριμένη διαδικασία που έχει τον χρόνο της και θέλουμε να γίνει γρήγορα. Και έτσι μπαίνουμε στα πρακτικά θέματα. Όπως η μετακόμιση των γραφείων της ΠΑΕ εδώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ δεν αποκτά απλά ένα γήπεδο που είχε, αλλά ένα ακόμα κτίριο που θα φιλοξενεί τα μουσεία, το εστιατόριο και που θα μπορούσε να είναι εμπορικός χώρος με τεράστια έσοδα. Και φυσικά αποκτά ιδιόκτητα γραφεία 2.000 τετραγωνικά μέτρα που δεν είχε και έτρεχε από το ένα μέρος στο άλλο. Όλος ο οργανισμός της ΠΑΕ είναι στην διαδικασία τώρα πως θα παραλάβει το γήπεδο για να το λειτουργήσει. Ήταν και η πανδημία και αυτό το γήπεδο είχε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα. Με προσφυγές για απλά θέματα όταν κτιζόταν. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο έργο στην Ελλάδα που να έχει κερδίσει για να γίνει, τόσες δικαστικές μάχες. Πρέπει να είναι πάνω από 20-25 δικαστήρια σε επίπεδο ΣτΕ. Οπότε υπήρχαν συνεχώς προβλήματα που όμως ξεπερνούσαμε. Έπρεπε να υπάρχει που υπάρχει τώρα, συνεργασία με τον Δήμο για όσα πρέπει να γίνουν εξωτερικά. Ακόμα ολοκληρώνεται ένα τεράστιο έργο για την ανακούφιση της περιοχής και όχι μόνο συγκοινωνιακά, αυτό της υπογειοποίησης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στο παλιό γήπεδο έξω από την σκεπαστή υπήρχε δρόμος. Τώρα γίνονται δύο τεράστιες πλατείες εκεί, πεζοδρόμηση εκπληκτική και κοινόχρηστοι χώροι. Και θα φέρει και σε επίπεδο συγκοινωνίας ανακούφιση. Μια αναβάθμιση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή ο manager της Dimand, που έχει αναλάβει το project ο κ Ανδριόπουλος είχε πει ότι αν φτιάχναμε ένα γήπεδο με πάρκινγκ 5 ή 10 χιλ. αυτοκινήτων την ώρα των αγώνων, θα βάζαμε μέσα στην πόλη, άλλα τόσα αυτοκίνητα από αυτά που υπάρχουν. Είναι ένα γήπεδο που είναι κοντά σε ΜΜΜ και σύντομα θα έρθει μια στάση μετρό ακόμα πιο κοντά. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ για να μην επιβαρύνουμε την πόλη μιας και το γήπεδο είναι μέσα στον αστικό ιστό.

 

  • Ποια θα είναι η χωρητικότητα του γηπέδου και πότε δίνεται σε χρήση;

Όσον αφορά την χωρητικότητα μπορεί να πλησιάζει τα 32-33.000 τετραγωνικά μέτρα, αλλά θα το δούμε ακριβώς με την τοποθέτηση των καθισμάτων, την χωρητικότητα των σουιτών, την καταμέτρηση και τότε θα έχουμε ακριβές νούμερο. Θα ήταν ωραία να ήταν μεγαλύτερη η χωρητικότητα, αλλά ζούμε στο 2022 και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή είναι δεδομένες.  Στα πρώτα χρόνια θα φανεί μικρό, αλλά σταδιακά θα γίνει μια έδρα με φοβερή ακουστική αλλά και θέαση σε όποια θέση και αν είσαι. Ένα σύγχρονο γήπεδο σε όλα τα επίπεδα ακόμα και από πλευράς οικολογίας. Και έτσι αποδείχθηκε πόσο αβάσιμες, αστήριχτες και αστείες ήταν οι ενστάσεις όσων το πολέμησαν και πολλοί εκ των οποίων άλλαξαν άποψη βλέποντάς το. Η φιλοδοξία είναι να γίνει το καλοκαίρι ένα test event και βήμα βήμα να μπει η ομάδα με την νέα σεζόν.

 

  • Πόσο σημαντικό είναι για την ίδια την ομάδα αυτό το έργο;

Ο φίλαθλος της ΑΕΚ μιας παραγωγικής ηλικίας, όπως αν έχει γεννηθεί το 90, δεν έχει ζήσει την ομάδα του στην Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα
από τις ελάχιστες παγκοσμίως που κατάφερε να επιβιώσει όντας άστεγη από το 2003. Για 20 χρόνια η ΑΕΚ αν και είχε γήπεδο ήταν έξω από τις ρίζες της και έζησε μια 20ετία δεύτερης προσφυγιάς. Αν και ιδρύθηκε το 1924 από το 1930 είχε ένα χώρο. Ωστόσο, σταμάτησε να έχει εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα έργο επιβίωσης, ξεκινήματος, παρακαταθήκης για το μέλλον. Το 2013 ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την εξαγγελία. Η ομάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια το 2017 και μετά τις απαραίτητες εργασίες το γήπεδο άρχισε να φτιάχνεται τον Μάρτιο του 2018. Άρα με όλα αυτά τα προβλήματα προχώρησε γρήγορα. Καθώς είναι και δύσκολη κατασκευή, γιατί δεν έχει επαρκείς εξωτερικούς χώρους. Όλοι οι πυλώνες π.χ για το στέγαστρο, ήταν κάτι πρωτοποριακό γιατί δεν μπορούσαν να βγουν έξω από το χώρο του γηπέδου. Και παρά τα θρυλούμενα ότι θα καταπατήσει το πάρκο, έγινε στα όρια του γηπέδου του 1930 συν τρία στρέμματα. Και μάλιστα είναι και μεγαλύτερο σε χωρητικότητα που αν θυμάστε με τα καθίσματα ήταν 24.000. Και το κόστος ήταν μεγαλύτερο, γιατί σε αντίθεση με το Καραϊσκάκη έπρεπε να γίνουν τα δύο διαζώματα ειδάλλως θα ήταν μόλις 20.000 οι θέσεις. Ένα έργο μέσα στον ιστό της πόλης που ελάχιστοι το πίστευαν και αυτός που δεν το παράτησε ποτέ κυρίως στα χρόνια της αναμονής, ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Γιατί το γήπεδο, το προπονητικό κέντρο, μένουν και η ΑΕΚ μπαίνει σε μια φάση όπως είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος, αυτονομίας, που δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς αυτό το γήπεδο.

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον διευθυντή Επικοινωνίας Ανδρέα Δημάτο για την άδεια φωτογράφισης του νέου σταδίου της ομάδας.

 

 

Το παραπάνω ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στο “πατρινόραμα” που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.