
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 18 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2025 για να παραλάβει το βραβείο Templeton που θα του απονεμηθεί στη Νέα Υόρκη και για το οποίο έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της Παρασκευής 11 Απριλίου.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στα μέλη της έκτακτης συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου που συγκάλεσε ηλεκτρονικώς εκ του μακρόθεν το απόγευμα της Πέμπτης 10 Απριλίου. Σε ερωτήσεις των Συνοδικών ιεραρχών αν θα γίνει Πατριαρχική Λειτουργία ή αν ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί άλλες πόλεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε άγνοια.
Ελέχθη ωστόσο, ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα και η ώρα.
Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε εν Συνόδω ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στην ομάδα του οποίου χορήγησε Αυτοκεφαλία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος προ εβδομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ήταν συνεργάσιμος» κατά τη ρήση του κ. Ελπιδοφόρου, ενώ αρνήθηκε να συλλειτουργήσει μαζί του προτιμήσας μία μικρή ουκρανική κοινότητα υπαγόμενη στους Ουκρανούς ιεράρχες Δανιήλ και Αντώνιο. Στην ερώτηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου γιατί ιδρύετε κοινότητες και παράλληλες δικαιοδοσίες ενώ απαγορεύεται από τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος του απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους Επισκόπους του εδώ.
Έγινε συζήτηση για τον ιερέα Γεώργιο Αθανασίου, ο οποίος διετέλεσε βοηθός ιερεύς επί πενταετία της κοινότητας Αγίων Πάντων Canonsburg της Πενσυλβάνια, και ο οποίος κατηγορήθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία για κλοπή χρημάτων της κοινότητας. Ο π. Αθανασίου καταδικάστηκε, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 24 Φεβρουαρίου 2025, «σε ένα έτος κατ’ οίκον παραμονή, με την υποχρέωση να φορεί ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, να επιστρέψει το ποσό των $155 χιλιάδων που υπεξαίρεσε από την κοινότητα και να κάνει 300 ώρες κοινωφελή εργασία. Ηδη την ημέρα της απαγγελίας της ποινής επέστρεψε τα κλαπέντα χρήματα. Ο ιερέας Αθανασίου έκλεβε χρηματικά ποσά από την κοινότητα και τα έπαιζε σε τζόγο, πράγμα το οποίο παραδέχθηκε στο δικαστήριο και μίλησε για τον εθισμό του σ’ αυτό. Αυτόν τον καιρό υποβάλλεται σε ψυχολογική συμβουλευτική».
Ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο εν λόγω ιερεύς, συγκάλεσε το Πνευματικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ το οποίο αποφάσισε την καθαίρεσή του και την υπαγωγή του στις τάξεις των λαϊκών. Ο Μητροπολίτης Σάββας παρέπεμψε την απόφαση στην Επαρχιακή Σύνοδο η οποία επιφυλάχθηκε να στείλει τον φάκελο του π. Αθανασίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για καθαίρεση και αποφασίστηκε να εξακολουθήσει να τελεί υπό αργία και να επανεξετάσει το θέμα του στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στην Ουάσιγκτον.
Εγινε ανάγνωση των Πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων της Συνόδου και ανταλλαγή ευχών για το Πάσχα.
Εν τω μεταξύ, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Σήμερα 10 Απριλίου 2025, το ίδρυμα ‘Τhe John Templeton Foundation’ ανακοίνωσε ότι η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα είναι το πρόσωπο το οποίο θα τιμηθεί με το ‘Templeton Prize’ του έτους 2025.
Πληροφορηθείς την εξαιρετική αυτή τιμή, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε εκτάκτως σε τηλεδιάσκεψη την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Ι. Αρχιεπισκοπής με αποκλειστικό θέμα ημερησίας διατάξεως την αναγγελία της ευχάριστης αυτής είδησης. Απευθυνόμενος στην Ι. Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος είπε μεταξύ άλλων:
‘Η απονομή αυτή του Templeton Prize, το οποίο είναι αναμφιβόλως παγκοσμίως το πλέον σημαντικό Βραβείο στα θέματα θρησκείας και επιστήμης, αποτελεί πηγή εξαιρετικής χαράς για όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά και για όλους τους Ορθοδόξους χριστιανούς και πιστούς ανθρώπους’».
Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής σημείωσε τα εξής:
«Χαιρόμαστε διότι ο πνευματικός πατέρας και αρχηγός της Εκκλησίας μας αναγνωρίζεται με τέτοιο τρόπο. Ο Παναγιώτατος ηγείται του χριστιανικού κόσμου επί δεκαετίες υπερασπιζόμενος την ανάγκη για εγρήγορση και υπευθυνότητα όλων μας έναντι της δημιουργίας του Θεού. Η εξαιρετική προσωπικότητα του Παναγιωτάτου και η βαθειά θεολογική του κατάρτιση έχουν συγκεντρώσει επί το αυτό τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες, φιλοσόφους, θρησκευτικούς ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου, χάριν της μέριμνάς μας για τον πλανήτη μας, την πηγή της επίγειας ζωής μας, όπως ο Θεός είναι η πηγή της αιώνιας ζωής μας. Εκ μέρους των Ελληνορθοδόξων της Αμερικής εκφράζουμε την ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη μας προς το ίδρυμα ‘Τhe John Templeton Foundation’ για την απονομή αυτή, η οποία είναι τόσο επίκαιρη όσο και άξια και δίκαιη. Με χαρά αναμένουμε τα νεώτερα για την απονομή του Βραβείου ‘Τhe Templeton Prize’ τους προσεχείς μήνες και αισθανόμαστε ήδη τη χαρά με την οποία οι πιστοί μας θα υποδεχθούν τον Παναγιώτατο τον προσεχή Σεπτέμβριο για να λάβει το βραβείο και να επιδαψιλεύσει σε αυτούς και πάλι την πατρική και Πατριαρχική του ευλογία.
Στο τέλος της συνεδρίας αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων ευχές για τις επικείμενες εορτές της Αγίας και Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα».
Πηγή: https://www.ekirikas.com/apo-18-mechri-25-septemvriou-o-patriarchis-v/