Πληθωρισμό κοντά στο 12% σηματοδοτεί η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat με τα προσωρινά στοιχεία για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου και συνήθως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται είναι κάτι περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερος αυτού της Eurostat. Αν οι ζοφερές αυτές εκτιμήσεις επαληθευτούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα πιθανό, τότε η Ελλάδα επιστρέφει από πλευράς ύψους πληθωρισμού στα επίπεδα του μακρινού 1993, όταν ήταν και η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε γνωρίσει ανάλογα επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα μάλλον είναι δεδομένη η απογοήτευση των Πατρινών εμπόρων που μίλησαν στην τηλεόραση του ΜΠΕΣΤ για σχεδόν μηδενική αγοραστική κίνηση.
Στα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, οι καταναλωτές με το σταγονόμετρο μπαίνουν στα καταστήματα και οι περισσότεροι ρωτούν αν υπάρχουν φθηνά είδη, είναι ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά αγοράζουν, αφού η τσέπη τους δεν διαθέτει περίσσευμα όπως παλιά και για προσωπικές αγορές.
Το φετινό καλοκαίρι έχει κάνει τους γάμους καθημερινή υπόθεση, καθώς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το 2022 συσσωρεύτηκαν γάμοι δύο ετών, με αποτέλεσμα οι μελλόνυμφοι να μην «χωράνε» πλέον στα Σαββατοκύριακα. Όμως αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται και στην αναμενόμενη κίνηση στα καταστήματα, αφού μέχρι και ο σύλλογος αργυροχρυσοχόων Αχαίας, αναρωτιέται πως έχουν προγραμματιστεί τόσοι γάμοι, αφού οι μελλόνυμφοι δεν αγοράζουν ούτε καν βέρες, για να κινηθεί παράλληλα και η αγορά.
Την ίδια ώρα οι τιμές έχουν αυξηθεί από πέρυσι μέχρι φέτος κατά 11,9%. Η αχίλλειος πτέρνα του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι οι τιμές στο κομμάτι της ενέργειας, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου. Στην αρχή ήταν το φυσικό αέριο και στην συνέχεια οι τιμές στα καύσιμα συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι μισθοί των νοικοκυριών, και δεν περισσεύουν χρήματα για οποιαδήποτε άλλη αγορά.

