Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών – ΕΚΘΕΣΗ «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου»

Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης τα οποία έρχονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, από την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 μέχρι και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023.

Η κατασκευή ολόκληρης την Αθωνικής Πολιτείας με τα είκοσι ιστορικά Μοναστήρια της, έγινε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα. Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Οι δημιουργίες του Μιχάλη Βασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η κυρία Μαρία Αργυροπούλου.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, του ΥΠΕΞ ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος ), του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την οργάνωση της Έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων που θα την πλαισιώνουν, έχουν οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα».

Την Έκθεση έχει θέσει ευθύς εξαρχής υπό την αιγίδα του και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο οποίος στο μήνυμα του μεταξύ άλλων γράφει «… το Άγιον Όρος καθίσταται έως και σήμερα όχι μόνον τόπος ασκήσεως και αγιασμού, αλλά εστία πολιτισμού, γραμμάτων, καλλιτεχνικών επιτευγμάτων , κειμηλιοφύλακας αλλά και θεματοφύλακας της παράδοσης. Το καλλιτεχνικό τάλαντο του κ. Μιχάλη Βασιλόπουλου, τον οποίο συγχαίρω ολοθέρμως, συνυφασμένο με την αγάπη για την παράδοση και τον βυζαντινό πολιτισμό, που ίδρυσε τα ιερά οικοδομήματα της Αθωνικής Πολιτείας, μας προσφέρουν σήμερα ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, όχι μόνο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής ακρίβειας, αλλά, κυρίως, πνευματικότητας.»

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες.
Ώρες λειτουργίας : 09:00 με 15:00
Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Πατρινόραμα: 2610 87.40.87  2616 007.985
Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού : Ζωζώ Λιδωρίκη 6932 223818