Δείτε πώς παρασκευάζεται η λειτουργιά: από την Αδαμαντία – Μάντυ Μπαξεβάνη

Το περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic» και η δημοσιογράφος Ευτυχία Λαμπροπούλου βρεθήκαμε με την Αδαμαντία ή για τους φίλους Μάντυ Μπαξεβάνη, η οποία ασχολείται με την παρασκευή αρτοσκευασμάτων με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και για πολλά χρόνια προσφέρει τα γλυκίσματά της στο «ΆΛΜΑ ΖΩΗΣ» ενώ  έχει βραβευτεί γι’ αυτό.

Το σπίτι της μοσχοβολούσε πορτοκάλι, βανίλια και κανέλα, το τζάκι παρέπεμπε σε μια άλλη εποχή. Έφτιαξε μία κούπα τσάι του βουνού και καθίσαμε να τα πούμε λίγο. Έκοψε μία φέτα χειροποίητο άρτο, παρασκευασμένο σαν άλλοτε. Συνεπαρμένη από τις γεύσεις και τα αρώματα άρχισα να την ρωτάω τι ήταν εκείνο που την οδήγησε να μεταλαμπαδεύσει την γνώση της παρασκευής προσφόρου, να βρίσκεται σε ενορίες τις Πάτρας και όχι μόνο αφιλοκερδώς και να παραδίδει μαθήματα στις γυναίκες πως θα φτιάξουν χειροποίητες λειτουργιές,  η ίδια συγκινημένη μου ανέφερε, «η μεταλαμπάδευση της γνώσης προκειμένου να διατηρήσουμε την ελληνοχριστιανική παράδοση από γενιά σε γενιά καθίσταται επιβεβλημένη, τώρα παρά ποτέ καθώς η μπότα του χρόνου δεν είναι ικανή να συνθλίψει τους αξιακούς κώδικες που έχουν χαραχτεί στο  dna μας». Καθώς ετοιμαζόταν να μου δείξει τον τρόπο παρασκευής της λειτουργιάς τι ρώτησα τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε να μπείτε πρώτη φορά στην διαδικασία να φτιάξετε πρόσφορο; Η απάντηση που έλαβα ήταν : «Η φιγούρα της μητέρας μου,  που είχε φύγει από τη ζωή και την έφερα μαζί μου ως ανάμνηση καθώς στο ορεινό χωριό της Αχαΐας από όπου κατάγομαι η παρασκευή της λειτουργιάς ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία από το πώς θα αναπιάσει το προζύμι μέχρι την ώρα που θα γίνουν άσπρες οι πλάκες του ξυλόφουρνου από την πυρά για να τοποθετηθούν τα ταψάκια με σειρά και να καλοψηθούν οι λειτουργιές».  Όταν της ζήτησα να μου πει μερικά από τα μυστικά για το πως παρασκευάζετε ένα πρόσφορο με περίσσια χαρά τα μοιράστηκε μαζί μου, άλλωστε όπως μου είπε στα μαθήματά της έρχονται γιαγιάδες με τα εγγόνια τους και μαμάδες με τα μωρά τους, μυστικά δεν υπάρχουν η γνώση είναι για να διαχέεται.

Καθώς μιλούσαμε προχωρούσε προς την κουζίνα τοποθέτησε μπροστά από την εικόνα της Παναγίτσας το καντηλάκι αναμμένο με μπόλικο λαδάκι, έβαλε λιβάνι πάνω στο πυρωμένο καρβουνάκι στο λιβανιστήρι. Μία  κατανυκτική ατμόσφαιρα άρχισε να δημιουργείται στον χώρο, στάθηκε μπροστά από την βρύση, φόρεσε ένα σφιχτό μαντίλι στα μαλλιά της, την λευκή μακριά ποδιά της και έπλυνε με σχολαστικότητα τα χέρια της.

Πάνω στο τραπέζι είχε τοποθετήσει σε μικρά μπολάκια  τα παρακάτω υλικά :

Αλεύρι σκληρό κίτρινο  καλής ποιότητας ή αλλιώς σταρένιο

Υγρό προζύμι

Ελάχιστο  αλάτι

Ένα ποτήρι  χλιαρό νερό

2 ταψάκια  και την σφραγίδα ειδική για πρόσφορο

Καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας δεν μιλούσαμε άρχισε να ψάλλει  δειλά-δειλά την ακολούθησα και εγώ σιγοψιθυρίζοντας…

Σε καθαρή λεκάνη  κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το προζύμι και το νερό και ζυμώνουμε. Με το χέρι ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά.  Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη αλλά όχι μαλακή.

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και πλάθουμε σε στρόγγυλο καρβέλι ομοιόμορφου πάχους διαμέτρου ίσα να χωράει στο ταψί μας. (φροντίζουμε η ζύμη μας είναι εύπλαστη και ελαστική).

Αλείφουμε το ταψί με  αγνό κερί μέλισσας (μελισσοκέρι)  το οποίο προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει και εκεί   τοποθετούμε την καλά πλασμένη ζύμη.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ή σελοφάν κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί περίπου. Πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και πατάμε την ειδική σφραγίδα με δύναμη πάνω στη ζύμη, ώστε με το φούσκωμα να μην εξαφανιστεί η τύπωσή της, μόλις την αποσύρουμε με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε δώδεκα τρύπες περιμετρικά της σφραγίδας και στο κέντρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις  αντιστάσεις  σε 180 βαθμούς στα 20 πρώτα λεπτά,  μόλις πάρουν ένα χρυσό χρώμα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο που διαθέτει ο καθένας. Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία !

Όπως είπε η Μάντυ, τα σκεύη όλα όσα αποτελούνται για την παρασκευή του πρόσφορου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτή την χρήση.

Δεν πλένουμε με απορρυπαντικό πιάτων τα σκεύη μόνο με πράσινο σαπούνι.

Το πρόσφορό μας προσφέρετε σε λευκή πετσέτα καλοσιδερωμένη με το δίπτυχό μας στον εσπερινό.