Έχοντας ασχοληθεί διαχρονικά από διάφορες θέσεις με την ανάδειξη – αξιοποίηση και λειτουργία του περίφημου Σπηλαίου των Λιμνών, προέβλεψα να συγκεντρώσω αρκετά ιστορικά στοιχεία, που αφορούν στο μοναδικό αυτό φυσικό μεγαλείο, καθώς και φωτογραφικό υλικό από αυτό αλλά και από την ευρύτερη ιστορική περιοχή των Καλαβρύτων.
Ύστερα από συζητήσεις και παρακίνηση που είχα από συνεργάτες και φίλους, ιδιαίτερα όμως μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν αρμόδιοι της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ, του Δήμου Καλαβρύτων, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας κ.ά., δημιούργησα με τη σύμπραξη μιας μικρής ομάδας συνεργατών μου, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑMΚΕ) «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ», με βασικό σκοπό την ψηφιοποίηση, διάσωση και διάδοση του παραπάνω πολύτιμου αρχείου, αλλά και γενικότερα τη διάδοση του τοπικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς σημαντικών τόπων της πατρίδας μας. Στο καταστατικό της ΑΜΚΕ προβλέπονται πολιτιστικές δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Περιφέρεια, ΥΠ.ΠΟ., αλλά και από ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες, με τους οποίους θα επιδιώξουμε συνεργασία.
Η σύσταση της ΑΜΚΕ «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και αρκετοί ενδιαφερόμενοι γίνονται μέλη και φίλοι της Εταιρείας, ενισχύοντας και οικονομικά την προσπάθειά μας με χορηγίες. Μία ιδέα για τους σκοπούς και επιδιώξεις της ΑΜΚΕ μπορείτε πλέον να πάρετε στον χώρο του διαδικτύου πληκτρολογώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: iphianassa.org (ΣΗΜ.: η ιστοσελίδα μας συμπληρώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέα ενδιαφέροντα στοιχεία από πολλές πηγές).
Μια από τις πρώτες μας δράσεις είναι η έκδοση βιβλιαρίου, με τίτλο «ΓΗ & ΥΔΩΡ», το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό της ανακάλυψης και εξερεύνησης του μυθικού Σπηλαίου, με συναρπαστικές αφηγήσεις των πρωτοπόρων, που υπάρχουν μαγνητοφωνημένες και εμπλουτισμένο με μοναδικές φωτογραφίες του σπάνιου αυτού μνημείου της φύσης. Το βιβλιάριο, του οποίου η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, είναι «ο προπομπός» δημοσιοποίησης της ΙΦΙΑΝΑΣΣΑΣ και διατίθεται δωρεάν στα Μ.Μ.Ε., σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ.Ε., σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, στο τρενάκι του οδοντωτού και φυσικά στους χορηγούς μας, που συνέβαλαν στην έκδοσή του με οικονομικές ενισχύσεις.
Η φύση χάρισε στον τόπο μας ένα μοναδικό μνημείο κι έχοντας συνδεθεί με αυτό έντονα συναισθηματικά από πολύ νωρίς προσπάθησα να το προβάλω και συνεχίζω να το πράττω με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Η προσπάθειά μου αυτή δεν θα είχε αποτέλεσμα, εάν δεν είχα ταξιδέψει ανά την Ελλάδα, λόγω της εργασίας μου ως διοικητικού στελέχους γνωστών Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω εκτός άλλων ενδιαφερόντων και τον τρόπο αξιοποίησης σπηλαίων και αν δεν διέθετα οργανωτικές και άλλες πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησα κατά την πολυετή επαγγελματική μου πορεία. Καθοριστική επίσης ήταν και η συμμετοχή μου ως ενεργού μέλους αρκετών Συλλόγων, όπως ο Παγκαλαβρυτινός της Πάτρας, ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών κ.ά., ιδιαίτερα όμως η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, όπου είχα την ευτυχία να συνεργαστώ με την αλησμόνητη Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου και με αρκετούς άλλους σημαντικούς επιστήμονες, για την προβολή και αξιοποίηση του αγαπημένου Σπηλαίου.
Σημειωτέον ότι η με αίσθημα ευθύνης επιμονή μου και όλες οι πρωτοβουλίες μου, εξερεύνησης, φωτογράφισης – βιντεοσκόπησης, επίβλεψης των ανασκαφών, πληθώρας συνεντεύξεών μου και δημοσιεύσεων στα διάφορα ΜΜΕ, ακόμη και η αναπαράσταση της ανακάλυψης του Σπηλαίου από τον αείμνηστο Βασίλη Τεμπέλη, αποσκοπούσαν στο να κεντρίσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των αρμοδίων, για την αξιοποίηση του μοναδικού αλλά και ιδιόρρυθμου μνημείου της φύσης, πράγμα το οποίο επετεύχθη: Μέσω στενών συνεργασιών με σημαντικούς φορείς και κυρίως ως ενεργού μέλους και ως πρόεδρου της «Ειδικής Νομαρχιακής Επιτροπής Αξιοποίησης Σπηλαίου Καστριών», που είχα την τιμή να διατελέσω, στην περίοδο 1976 -1990, με αποφάσεις των εκάστοτε Νομαρχών. Επίσης, με την ιδιότητά μου ως προέδρου του πρώτου Δ.Σ. της πρώην Κοινοτικής Επιχείρησης Σπηλαίου, για τη δημιουργία της οποίας εργάστηκα επί μακρόν, μαζί με άλλους συμπατριώτες μου, παρακάμπτοντας πλείστα εμπόδια και αφάνταστες δυσκολίες που υπήρχαν.
Μέσα από την προσπάθεια διάσωσης του αρχειακού υλικού, θα ήθελα να διατηρήσω ζωντανή τη μνήμη όλων των συντελεστών του σημαντικού και σπουδαίου έργου της εξερεύνησης και αξιοποίησης του περίφημου Σπηλαίου, του οποίου η ανακάλυψη αναβίωσε την Ελληνική μυθολογία. Ας σημειωθεί επίσης ότι σε κανένα άλλο από τα αξιοποιημένα σπήλαια (περί τα είκοσι της χώρας μας) δεν ασχολήθηκαν τόσοι επιστήμονες (Σπηλαιολόγοι, Αρχαιολόγοι, Γεωλόγοι, Βιολόγοι, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Πολιτ. Μηχανικοί κ.ά.), όσοι ασχολήθηκαν με το Σπήλαιο Καστριών!!! Και τούτο διότι ούτε στον ΕΟΤ αλλά ούτε και στη νεοσυσταθείσα, τότε, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας υπήρχε σχετική εμπειρία, ώστε να έχουν θεσπιστεί ειδικοί κανόνες για την αξιοποίηση σπηλαίων και μάλιστα όπως του συγκεκριμένου, που ήταν από τα δυσκολότερα και πλέον εξειδικευμένα έργα.
Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που συνέδραμαν και βοήθησαν σε αυτή μου την προσπάθειά: Τον εκλεκτό συμπατριώτη και πολύτιμο φίλο μου Στέφανο Σκαρπέλο, φιλόλογο και ακαταπόνητο αρθρογράφο, για την αδιάκοπη επί σειρά ετών προβολή του Σπηλαίου, με πληθώρα δημοσιευμάτων του στα ΜΜΕ, την εκλεκτή συμπολίτισσα και αγαπημένη οικογενειακή φίλη Ευτυχία Λαμπροπούλου, δημοσιογράφο, για την παρακίνηση και τις πολύτιμες συμβουλές που μου παρείχε στη δημιουργία της ΑΜΚΕ «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» και τους εξαίρετους φίλους μου Γιώργο Σπηλιόπουλο και Σπύρο Γκουρβέλο, φιλολόγους που με βοήθησαν στην ταξινόμηση του αρχειακού υλικού και στη δημιουργία του βιβλιαρίου «ΓΗ & ΥΔΩΡ» και τον εκλεκτό μου φίλο και στενό συνεργάτη Σάββα Παραστατίδη, για την καλλιτεχνική επιμέλεια των μακετών. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, γιατί χωρίς τη δική της κατανόηση, ανοχή και συμπαράσταση, δεν θα είχα κάνει τίποτα. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, γιατί χωρίς τη δική της κατανόηση, ανοχή και συμπαράσταση, δεν θα είχα κάνει τίποτα. Ιδιαίτερα εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον αγαπημένο μας Γεράσιμο Μητρέλη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, γιατί χωρίς τη δική του έμπνευση και δημιουργική συνεισφορά, η ΑΜΚΕ «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» δεν θα είχε δημιουργηθεί.
Τέλος ευχαριστώ θερμά όλους τους χορηγούς, στους οποίους οφείλεται η έκδοση του επετειακού βιβλιαρίου, δεδομένου ότι οι χορηγίες αποτελούν τους βασικούς πόρους για την υλοποίηση των δράσεων της ΑΜΚΕ «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» .
Βασική επιθυμία εμού και των συνεργατών μου είναι η συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και ιδιαίτερα με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαβρύτων «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ», καθώς επίσης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες, που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας .
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ