Δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωση για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Πατρέων

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των τέκνων τους συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας στο Δήμο της Πάτρας. Στο διάστημα αυτό έχει δεχτεί αιτήματα και έχει φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και των τέκνων τους, θύματα διαφόρων μορφών βίας . Συγκεκριμένα από την έναρξη λειτουργίας του (1/11/2013) έχει φιλοξενήσει συνολικά 222 άτομα (100 γυναίκες και 122 παιδιά).
Στόχος του ξενώνα είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, σίτιση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας.
Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, στελεχώνεται με ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο), διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες.
Σημειώνεται ότι όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ξενώνα
μπορούν να απευθυνθούν:
– στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ) και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900
– στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων
– στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ατόμου και Οικογένειας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
– στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
– στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων

Για λόγους ασφαλείας η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένει απόρρητη.