Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ:O Κασσελάκης ήταν ο μεγάλος νικητής στην πρώτη κάλπη με 45,04%,

Με προβάδισμα σχεδόν εννέα μονάδων υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη έληξε χθες ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον για την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος, την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Σε μια ημέρα μεστή εκπλήξεων και ανατροπών για την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης με λιγότερο από έναν μήνα προεκλογικής εκστρατείας και χωρίς κομματική τριβή, κατετάγη άνετα πρώτος με ποσοστό 45,04%, εισερχόμενος με σαφές πλεονέκτημα στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προσεγγίσει το όριο «αυτοδυναμίας» συγκεντρώνοντας 50% και μία ψήφο από τον πρώτο γύρο -παρά το στοιχείο του αιφνιδιασμού που επιχείρησε- έδειξε πως διαθέτει στο εξής υψηλή πολιτική και εσωκομματική νομιμοποίηση, αλλά χρειάζεται εκ παραλλήλου αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να επιβληθεί στους κομματικούς συσχετισμούς και τα πολιτικά ειωθότα, εφόσον αναδειχθεί νικητής, ελλείψει ισχυρών εσωκομματικών ερεισμάτων, αλλά και ικανής εμπειρίας στο πεδίο της καθημερινής άσκησης της πολιτικής.

Δεύτερη σε ψήφους ήρθε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου με ποσοστό 36,21%, εδραιώνοντας τη θέση της ως πολιτικός ηγετικού προφίλ από το «νέο κύμα» στελεχών, εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τα εσωκομματικά και κοινωνικά ερείσματα της κ. Αχτσιόγλου, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το «ρεύμα Κασσελάκη» που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αλλά όμως η κ. Αχτσιόγλου συγκράτησε αρκετές δυνάμεις διατασικά, αθροίζοντας υπέρ της και ένα μέρος από τα νέα μέλη, που γράφτηκαν χθες στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα.

kasselakis-koumoundourou-255
DSC_8496-01
DSC_8505-01

Ρυθμιστής της επαναληπτικής αναμέτρησης αναδείχθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος, παρότι δέχτηκε αφόρητη πίεση από την υποψηφιότητα Κασσελάκη σε επίπεδο στελεχών και ψηφοφόρων, ήρθε τρίτος με ποσοστό 8,64%, κρατώντας τα κλειδιά για τον επόμενο ένοικο της Κουμουνδούρου. Στον αντίποδα, χαμηλά με βάση τις αρχικές προσδοκίες κυμάνθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ποσοστό 8,4% (μένοντας κάτω από διψήφιο ποσοστό λόγω απωλειών προς την πλευρά Αχτσιόγλου) και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28%.

Τα σενάρια

Μετά το παλιρροϊκό κύμα που σήκωσε η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στέλνοντας εκκωφαντικό μήνυμα ανανέωσης και ουσιαστικής γείωσης του κόμματος με 146.635 ψήφους, ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξουν στο δεύτερο γύρο ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον δεύτερο να δηλώνει πως «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής», δείχνοντας προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσακαλώτος στηλίτευσε ανοιχτά φαινόμενα «μεταπολιτικής», έμφασης δηλαδή στην εικόνα, με τα φίλια πυρά να κατευθύνονται αιχμηρά προς την πλευρά Κασσελάκη.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου μετά το αποτέλεσμα:

Υψηλούς τόνους επέλεξε για πρώτη φορά σε δήλωσή της μετά το πέρας της διαδικασίας και η Έφη Αχτσιόγλου, αφήνοντας αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η αδυναμία του να εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων», προσθέτοντας με νόημα πως η επόμενη Κυριακή «θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης».

Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων

axtsioglou2
axtsioglou1

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε πως «έγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει σύντομα προοδευτική κυβέρνηση», για να προσθέσει πως «θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να μπορέσουμε αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί επαρκώς την ιστορία του κόσμου. Πάμε για τη νίκη».

Οι αριθμοί

Τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής, αλλά και αυτά της εγγραφής νέων μελών τόνωσαν το ηθικό της Κουμουνδούρου, η οποία είχε προετοιμαστεί, κατά πληροφορίες, για πολύ χαμηλότερη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου η εκτίμηση από τις Νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος πανελλαδικά έκανε λόγο για συμμετοχή 60.000 ατόμων, με την πραγματικότητα να διαψεύδει κατηγορηματικά τις κομματικές προβλέψεις.

tsakalotos1
Collage_Maker-18-Sep-2023-01-48-AM-3909

Με τη συμμετοχή να παραμένει ο μεγάλος άγνωστος Χ και στον επαναληπτικό γύρο, αν η Έφη Αχτσιόγλου αποσπάσει τις δυνάμεις του κ. Τσακαλώτου, αλλά και ένα τμήμα από τις ψήφους του Νίκου Παππά, πιο εύκολα αυτό που αφορά παραδοσιακά κομματικά στελέχη (με δεδομένο ότι ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει αντιστοιχίες στην υποψηφιότητα Κασσελάκη), δεν αποκλείεται να υπάρξει ριζική ανατροπή του αποτελέσματος, παρά το καθαρό προβάδισμα Κασσελάκη.

Παππάς: Να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης και την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή

Υπό αυτό το πρίσμα, ιστορικά στελέχη του κόμματος προβληματίζονται για τα επίπεδα τοξικότητας τη βδομάδα που ξεκινά από σήμερα και καταλήγει στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, χωρίς να κρύβουν το φόβο τους για το ενδεχόμενο να πυκνώσουν τα σύννεφα πάνω από την ενότητα του κόμματος, τις επόμενες ημέρες.