ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟ “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”: «Αναδεικνύουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα»…

«Μετατρέπουμε την Αττική σε έναν αυτοτελή τουριστικό προορισμό, που καθιερώνεται
ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο»!

Συνέντευξη στον Γιώργο Πλη

• Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τρία χρόνια μετά την εκλογή του, μιλά στο «Πατρινόραμα» για το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και για τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον σχεδιασμό για την τουριστική ανάδειξη της Αττικής σε προορισμό όπως λέει «για όλες τις εποχές του χρόνου».

Επίσης, ο κ. Πατούλης αναφέρεται στα 1000 περίπου έργα που υλοποιούνται αυ- τό το διάστημα από την Περιφέρεια Αττικής, ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ, έργα που θα επιτρέψουν συνολικά στην Αττική να αλλάξει πρόσωπο…

• Κύριε Πατούλη, τρία χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής, θα θέλαμεκαταρχήν να μας μιλήσετε για όσα εσείς θεωρείτε ως πιο σημαντικά από όσα ήδη έχουν γίνει.

Είμαστε περήφανοι, γιατί τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στη διοίκηση της Περιφέρειας, καταφέραμε να νικήσουμε τα ανυπέρβλητα εμπόδια που έφερε η πανδημία, ενώ παράλληλα διεκδικήσαμε και αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε ή να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και αφήνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, στο ταμείο μας βρήκαμε μόλις 300 εκατομμύρια και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,3 δις. Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί πάνω από 1000 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρωταγωνιστούμε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Το ποσοστό της απορρόφησης σε όρους κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται ήδη στο 93%, κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη δεύτερη καλύτερη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και στην τρίτη θέση μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 1,75 δις ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ. Το ίδιο θα πράξουμε και για τη νέα προγραμματική περίοδο και με συστηματική δουλειά θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ, για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης στην Αττική. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021- 2027 θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 54% και θα ανέλθει στο 1,6 δις ευρώ, κάτι που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, σε κάθε Δήμο της Αττικής.

“Η Περιφέρεια έχει δώσει μια νέα ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Αττικής, με στόχο να την καταστήσει αυτοτελή προορισμό για τον παγκόσμιο τουρίστα, έναν τόπο που μπορεί να βρει πραγματικά ό,τι επιθυμεί και ακόμα περισσότερα.”

• Ένα από τα στοιχεία στα οποία έχει επενδύσει πολύ η Περιφέρεια είναι και ο πολιτισμός. Θεωρείτε ότι στις περιόδους που ζούμε, μπορεί να αναδειχθούν στην πρώτη γραμμή τα πολιτιστικά γεγονότα;

Η Αττική διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα– ας μην ξεχνάμε ότι είναι διάσπαρτη από μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μεθοδική και επίμονη δουλειά, διεκδικήσαμε πόρους κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, τους οποίους επενδύσαμε κατάλληλα, ώστε να μπορέσει η Αττική να ενισχύσει το πολιτιστικό προϊον της , που σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό και  το διεθνές προφίλ της .Σε αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση της Εθνικής μας Πινακοθήκης, μιας εμβληματικής πολιτιστικής υποδομής, με την οικονομική μας συμβολή να είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου. Με τα χρήματα του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών, ένα έργο που βάλτωνε δεκαετίες, δημιουργήθηκε το Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, ανακατασκευάστηκαν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πο λιτισμού στην Πλάκα και το κτίριο του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ γίνονται εργασίες αποκατάστασης στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και στον ναό του Ολυμπίου Διός.

Ένα ακόμα φιλόδοξο έργο ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2022: η αποκατάσταση και αξιοποίηση σημαντικών ιστορικών κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Λυκαβηττού, τα οποία θα στεγάσουν τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ιστορικό αρχείο, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας εκθεσιακός χώρος, στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί δράσεις σύγχρονου Πολιτισμού, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας στο Αττικό Άλσος, που προσφέρει ένα πλούσιο, ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες. Για δύο μήνες θα παρουσιαστούν υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες  σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο που η Περιφέρεια αναβάθμισε, ώστε να παραδώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ένα σημείο αναφοράς για τα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα όλης της Ελλάδας.

“Μεγάλο «ατού» της Αττικής είναι τα νησιά και οι παραλίες της”

Με τον δημοσιογράφο του περιοδικού Γιώργο Πλη

• Ένα από τα σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία της διοίκησης της Περιφέρειας είναι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος. Ποια είναι η στρατηγική σας πάνω σε αυτόν τον τομέα;

Η Αττική είναι ένα ισχυρό, παγκόσμια αναγνωρίσιμο brand name, που τα τελευταία χρόνια καθιερώνεται ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο για όλες τις εποχές του χρόνου.

Αυτός είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η τουριστική πολιτική μας τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα από μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική, η οποία έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και στην εποχή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, η Περιφέρεια έχει δώσει μια νέα ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Αττικής, με στόχο να την καταστήσει αυτοτελή προορισμό για τον παγκόσμιο τουρίστα, έναν τόπο που μπορεί να βρει πραγματικά ό,τι επιθυμεί και ακόμα περισσότερα.

Πολύτιμο κεφάλαιο σε αυτή την προσπάθεια είναι τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής: η μακραίωνη ιστορία της τα εξαιρετικά αγροδια τροφικά προϊόντα και οι εκλεπτυσμένες οινικές ποικιλίες, που αποτελούν τη βάση για πρωτόγνωρες γαστρονομικές απολαύσεις σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης ,το εξαιρετικό κλίμα και ο ηλιόλουστος αττικός ουρανός, που προσφέρει ευκαιρίες για εξωτερικές δραστηριότητες σχεδόν όλο τον χρόνο  ,τα κοσμοπολίτικα νησιά της και τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών της «Αττικής Ριβιέρας» που εναλλάσσονται με ορεινά τοπία και εξοχικά μονοπάτια. Χιλιάδες ομορφιές, που περιμένουν τον τουρίστα για να τις ανακαλύψει.

Τα τελευταία χρόνια έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των νησιών και του παραλιακού μετώπου. Ποια είναι η συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας;

Μεγάλο «ατού» της Αττικής είναι τα νησιά και οι παραλίες της: δεν υπάρχουν πολλές πρωτεύουσες στον κόσμο που να προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βρεθεί μέσα σε λίγη ώρα, ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο, σε κάποια από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Μεσογείου.

Σε αυτό συνέτεινε και η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, μέσα από μεγάλα έργα υποδομής που εξασφαλίζουν την άνετη προσβασιμότητα όλο τον χρόνο, ενισχύουν την οδική ασφάλεια και δίνουν κίνητρα στους επιχειρηματίες του τουρισμού να προσφέρουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες – ειδικότερα τα έργα που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των νησιών και επιλύουν προβλήματα που χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως η ύδρευση και η «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανάδειξη – μετά από πολλές δεκαετίες – της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», καθώς η Περιφέρεια συμμετέχει στο μεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοζοδρόμων και χώρων αναψυχής, συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, που ενοποιεί ουσιαστικά το παράκτιο μέτωπο στον νότιο άξονα της Αττικής. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που αλλάζει την όψη του Πειραιά, αλλά και η επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και η δημιουργία προβλήτας για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, με θετικά αποτελέσματα για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Ο θεματικός τουρισμός κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έχετε επιλέξει την υγεία και ευεξία ως κορωνίδες για την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού στην Αττική. Ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη;

Η Αττική, όπως και όλη η Ελλάδα, μπορεί να προσφέρει άψογες υπηρεσίες για τη θεραπεία ή την ανάρρωση ασθενών, αλλά και για τη διατήρηση της ευεξίας υγιών τουριστών. Διαθέτει άριστο επίπεδο ιατρών εντός και εκτός συνόρων, υψηλήςποιότητας υπηρεσίες υγείας, διεθνώς πιστοποιημένες δομές, αλλά και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδίως στις υπηρεσίες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το συγκριτικά χαμηλό κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας και διαμονής – χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα– σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, τον μεσογειακό ήλιο και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, την καθιστούν ως ιδανικό προορισμό για τον διεθνή τουρίστα υγείας. Σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια με την ΕΛΙΤΟΥΡ και την Enterprize Greece.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο, ότι πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πιστοποίησε την Αττική ως Περιφέρεια Υγείας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία στην Αττική ενός χωριού Υγείας, Ευεξίας και Ελληνικής Φιλοξενίας. Εξάλλου, ο τουρισμός Υγείας είναι ένα ισχυρό χαρτί και μπορεί συνολικά να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 13,6 δις ευρώ, ίσως είναι και η μεγάλη ευκαιρία που θα δώσουμε στα παιδιά μας που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν και να απασχοληθούν με επιτυχία στην πατρίδα.

Διαβάστε την παραπάνω συνέντευξη ολόκληρη στο “πατρινόραμα” Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας!