Γρηγόρης Μαρκέτος : «Η κοινωνία χρειάζεται αγωνιστές που να την ενώνουν»

Γρηγόρης Μαρκέτος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα»   του Κώστα Καρπέτα

Κύριε Μαρκέτο, καταρχήν τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην υποψηφιότητά σας με την παράταξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κώστα Καρπέτα;

Ο Κώστας Καρπέτας συγκεντρώνει αυτό που πρεσβεύει η Αριστερά. Είναι ενωτικός και μπορεί να ηγηθεί μιας μεγάλης δημοκρατικής κεντροαριστερής παράταξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ποτέ δεν τίθεται θέμα ποιός θα είναι επικεφαλής, αλλά μας ενδιαφέρει η ενότητα των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων.

Είστε από τα πρόσωπα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας, τον οποίο υπηρετείτε για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχετε εμπειρία από τη θητεία σας στη Διοίκηση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και στην κοινωνική πολιτική. Τι είναι αυτό που προσωπικά μπορείτε να εισφέρετε στην προσπάθεια για μια καλύτερη Δυτική Ελλάδα την επόμενη μέρα;

Οι κοινωνικές δομές και οι υγειονομικές μονάδες χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση, προσέξτε εδώ, όχι μόνον υλική αλλά και ηθική. Δεν αρκεί να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια εκδηλώσεις και δομές για να είναι αρεστή, αλλά χρειάζεται να συνδιαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά, με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Η Περιφέρεια είναι η τοπική κυβέρνηση και όχι το γραφείο διεκπεραίωσης μικρό ή μεγάλο εξυπηρετήσεων.

Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη ολοκληρώνει την θητεία της. Προφανώς θεωρείτε ότι δεν τα κατάφερε καλά. Θέλω να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους δεν “βαθμολογείτε” καλά την θητεία αυτή και γιατί πιστεύετε ότι εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε καλύτερα;

Η Αρχή αυτή δεν ήταν κακή με την γενικότερη έννοια του όρου. Όμως δεν αρκεί ένας διαρκώς χαμογελαστός περιφερειάρχης, αλλά ένας περιφερειάρχης που θα βρίσκεται παντού μαζί με το επιτελείο του, στη πρώτη γραμμή, σε κάθε δυσκολία και σε κάθε καλή προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν εδώ στη Πάτρα να μας έχουν υποσχεθεί ένα καινούργιο κολυμβητήριο και να μην έχει μπει ούτε μια πέτρα ακόμα. Ευτυχώς που επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχαν τελειώσει τόσο η Ολυμπία, όσο και η Ιονία Οδός που άλλαξαν την εικόνα της Περιφέρειας.  Δεν θεωρώ ότι η κοινωνία χρειάζεται μόνο χαμογελαστά πρόσωπα, χρειάζεται σκληρούς αγωνιστές και αγωνίστριες που ενώνουν την κοινωνία.

Συστάσεις εσείς προσωπικά δεν χρειάζεστε ούτε ως πολιτικό στέλεχος. Είστε με συνέπεια στο χώρο της Αριστεράς και αυτό είναι γνωστό. Θεωρείτε πως η μάχη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τα προγράμματα και τις θέσεις για την περιοχή, είναι κατά βηάση και μια πολιτική μάχη και καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν και με αυτό το πολιτικό κριτήριο;

Ακριβώς. Πρώτιστα η εκλογική μάχη για τις Περιφέρειες είναι καθαρά πολιτική  επιλογή. Χρειαζόμαστε μια καινούργια ολόφρεσκη διοίκηση και όχι ένα ακόμα κυβερνητικό νεοφιλελεύθερο βραχίονα. Δεν θέλουμε με απλά λόγια ένα ακόμα μακρύ χέρι του μεγάρου Μαξίμου. Χρειάζεται ένα όραμα με νέες ιδέες και σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση.

Ποιο είναι το κλίμα που βλέπετε στην κοινωνία όλο αυτό το διάστημα για την παράταξή σας; Εκτιμάτε ότι μπορείτε να είστε η επόμενη Περιφερειακή Αρχή και πως αν χρειαστεί σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο μπορείτε να έχετε την εμπιστοσύνη και υποστήριξη άλλων συνδυασμών;

Το κλίμα έχει αλλάξει. Η κοινωνία ξέρει πλέον, τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός. Η κοινωνία θυμάται τα Τέμπη και την καμένη Ελλάδα. Η κοινωνία θυμάται το ναυάγιο της Πύλου. Η κοινωνία θυμάται το φαινόμενο της οπαδικής βίας που αναπτύχθηκε. Η κοινωνία μετράει τους νεκρούς της. Μετράει τα θύματα στα λιμάνια, στα λεωφορεία, στα χωριά και στις πόλεις. Σαφώς και η παράταξη Καρπέτα ενώνει όλους τους ψηφοφόρους την δεύτερη Κυριακή ώστε να γυρίσει η Δυτική Ελλάδα σελίδα.

Who is Who

 Σε ένα βιογραφικό δυστυχώς βλέπουμε μια απαρίθμηση των προσόντων σαν να ζητάμε να πιάσουμε δουλειά και όχι τι έχουμε προσφέρει στην κοινωνία. Βέβαια αυτό βολεύει όσους δεν έχουν προσφέρει τίποτε.

    Επί 31 χρόνια ασκώ το λειτούργημα του παιδίατρου είτε σαν ιδιώτης είτε σαν Διευθυντής ΕΣΥ.

    – Υπήρξα ο πρώτος γιατρός που κατάφερα μετά από χρονοβόρο αγώνα και έκανα αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διευκολύνοντας πανελλήνια γιατρούς και ασθενείς.

    – Με ομάδα γιατρών της Πάτρας επισκεφτήκαμε και εξετάσαμε στα χωριά της Γορτυνίας και στην Ιθάκη. Εφημέρευσα εθελοντικά και διηύθυνα την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου το 2018 και την αντίστοιχη του Νοσοκομείου Κορίνθου το 2023 όταν δεν υπήρχε δυνατότητα από κανένα συνάδελφο.

    – Αναμόρφωσα το Δημοτικό Βρεφοκομείο Πάτρας όταν ήμουν πρόεδρος επί δημάρχου Δημαρά 2013-2014.

    – Σαν μέλος της διοίκησης του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου 2019-2023, κατάφερα να έχουν πρόσβαση στην Δομή Αστέγων οι χρήστες ουσιών και πέτυχα να κοινοποιούνται στα Επιμελητήρια και στον Εμπορικό Σύλλογο οι προκηρύξεις ειδών διατροφής ώστε να ενημερώνονται όλα τα μέλη.

    – Είμαι αιρετό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονιστής των Υγειονομικών Αχαΐας και μέλος της 7μελούς Γραμματείας Πρόνοιας της Κεντρικής Επιτροπής

    – Οργώσαμε με τον Ανδρέα Ξανθό πρώην υπουργό Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις δομές Υγείας του νομού και επισκεφτήκαμε τα νοσοκομεία μας, τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία τετραετία.

    – Επισκεφτήκαμε με την πρώην υπουργό Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, το Άσυλο Ανιάτων, την Κιβωτό της Αγάπης και την Δομή Αστέγων του Δήμου.

    Ο αγώνας είναι διαρκής και σκληρός

    —

    Γρηγόριος Μαρκέτος (MD 1984)

    Διευθυντής ΕΣΥ – Παιδίατρος CME

    Κ.Υ. Άνω Πόλης Πατρών