«Ντροπή που υπονομεύει τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης» χαρακτήρισε τον πόλεμο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επισκέψεις Ασιατών ηγετών στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία χωρίζονται αφενός από τα 800 χιλιόμετρα που μεσολαβούν ανάμεσα στα δύο σημεία, αφετέρου, ωστόσο, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι οι Ασιάτες ηγέτες καλούνται μεμονωμένα να «διαλέξουν στρατόπεδο», μπροστά στην σύγκρουση που μαίνεται. Ταυτόχρονα, η παρουσία του Κισίντα στο Κίεβο αποκτά νέο περιεχόμενο από το γεγονός ότι ο ίδιος θα προεδρεύσει της Συνόδου των G7 τον ερχόμενο Μάιο, με την Ιαπωνία να αποτελεί το τελευταίο μέλος της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που επισκέφτηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αποτίοντας ακόμη φόρο τιμής στους νεκρούς στην Μπούτσα, πόλη η οποία έγινε σύμβολο των ρωσικών θηριωδιών εναντίον χιλιάδων αμάχων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ουκρανία, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα άφησε λουλούδια σε μια εκκλησία στην πόλη Μπούτσα για τα θύματα της πόλης. «Σε αυτήν την επίσκεψη στην Μπούτσα, νιώθω μια έντονη δυσαρέσκεια ενάντια στη σκληρότητα», είπε. «Θα ήθελα να εκπροσωπήσω τον λαό στην Ιαπωνία και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους, τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της σκληρής πράξης», κατέληξε.
Κατά την παραμονή του στην Ουκρανία, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας «ντροπή που υπονομεύει τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης» και δεσμεύτηκε «να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στα όμορφα ουκρανικά εδάφη».
Την ίδια ώρα, «φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η τελευταία απειλή είναι ένα βρετανικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο θα παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης που θα περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. «Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως, δεδομένου ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό στοιχείο», κατέληξε ο Πούτιν.
Σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις Πούτιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε μετά την συνάντησή του με τον Κισίντα πως η ομάδα του Κιέβου έχει στείλει τη δική της φόρμουλα ειρήνης στην Κίνα, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση προς το παρόν, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν κάποια σήματα, αλλά τίποτα συγκεκριμένο για την πιθανότητα διαλόγου».
Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ράχμ Εμανουέλ σημείωσε πως «δύο πολύ διαφορετικές εταιρικές σχέσεις Ευρώπης-Ειρηνικού» ξεδιπλώθηκαν την ίδια ημέρα, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. «Ο Κισίντα υποστηρίζει την ελευθερία και ο Σι είναι δίπλα σε έναν εγκληματία πολέμου», τιτίβισε στο Twitter ο Εμανουέλ, αναφερόμενος στην απόφαση της περασμένης Παρασκευής από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, λέγοντας ότι ήθελε να τον δικάσει για τις απαγωγές χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία.
Σημειωτέον ότι ο Κισίντα μετέβη με τρένο από την Πολωνία στο Κίεβο λίγες ώρες αφότου συναντήθηκε με τον Ινδό Πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί και μια εβδομάδα μετά από μια σημαντική Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιόελ.
Στην μεγάλη εικόνα, επειδή η Ιαπωνία έχει εμπλακεί σε εδαφικές διαμάχες για τα νησιά τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη σχέση Πεκίνου-Μόσχας, όταν και τα δύο έθνη έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας.
Επιπλέον, το Τόκιο ενώθηκε με τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη επιβάλλοντας απανωτές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής. Αντίθετα, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας και επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις έναντίον της, ενώ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον ότι προκάλεσαν τη στρατιωτική δράση του Πούτιν.
Αναμφίβολα, πάντως, η Ιαπωνία φοβάται τον πιθανό αντίκτυπο ενός πολέμου στην Ανατολική Ασία, όπου ο στρατός της Κίνας έχει γίνει ολοένα και πιο ισχυρός και έχει κλιμακώσει τις εντάσεις γύρω από την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ως έδαφός του.
Συνεπώς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε σχετικά με το ταξίδι του Ιάπωνα Πρωθυπουργού πως «ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα για να αποκλιμακώσει την κατάσταση αντί για το αντίθετο». Και αυτό, γιατί το Τόκιο τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Ουκρανίας, αναλογιζόμενο ότι έχει κοντά του τη Ρωσία, με την οποία έχει εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεση για συστάδα νησιών, την Κίνα, την Ταϊβάν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, η Ιαπωνία απορρίπτει κατηγορηματικά την προσπάθεια της Ρωσίας να αλλάξει το status quo δια της βίας.
Η Ιαπωνία, σε κάθε περίπτωση, θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή, έπειτα από δεκαετίες διακριτικής παρουσίας, ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της, κίνηση που η Κίνα παρακολουθεί με κάποια ανησυχία.
Παράλληλα ο Κισίντα επιθυμεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με τη Νότια Κορέα, δείχνοντας ένα κοινό μέτωπο έναντι των απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Για τη Σεούλ και το Τόκιο οι ΗΠΑ είναι εξάλλου ο ισχυρός στρατηγικός σύμμαχος.
Μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, πάντως, ήταν μια εντυπωσιακή ένδειξη ότι Τόκιο και Πεκίνο έχουν επιλέξει μεμονωμένα στρατόπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον το κάνουν όλο και πιο σαφές.