“Ηχηρά ονόματα” στην Ημερίδα – Έκθεση του περιοδικού “Πατρινόραμα”

 

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου  το “παρών” έδωσε  πλήθος κόσμου από τους χώρους  του πνεύματος,  του πολιτισμού και της πολιτικής,  το Πανελλαδικό περιοδικό «ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ», πραγματοποίησε   ημερίδα, με θέμα : «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» και Έκθεση  με θέμα «Tα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (γραμματόσημα, σφραγίδες και ανέκδοτες επιστολές)»  στην Πάτρα στα “Παλαιά Σφαγεία” την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

 

Χαιρετισμό  απηύθυναν:

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας

Η βουλευτής της Ν.Δ. Αχαΐας  Χριστίνα Αλεξοπούλου

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Διοίκησης Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδόπουλος οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη

Ο  πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

Ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Άγγελου Τσιγκρή,   Χαράλαμπος Στανίτσας

Ο  εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου,  Βασίλης Μάρκου

Ο Κώστας Σβόλης,  δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάτρα Ενωμένη

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος  Γιώργος Παππάς

Ο εκπρόσωπος του Παμμικρασιατικού  Συνδέσμου Πατρών  Μιχάλης Τσομπανίδης

Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος μέλος του Φάρου Ποντίων Πατρών

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσόστομο εκπροσώπησε ο  Πατήρ Περικλής Ρίπισης , οποίος τέλεσε τον Αγιασμό της έκθεσης.

Το παρών έδωσαν, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πατρέων  Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Ήρα Κουρή, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Ευσταθία Γιανννιά,  η εκπρόσωπος της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου κ. Θεοδωροπούλου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Area Manager των ΕΛΤΑ και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Γιάννης Λάμπρου.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν :

Ο καθηγητής-Ιστορικός Χρίστος Μπελλές, αναφέρθηκε  στην ένυλη  κραυγή της  ιστορίας  για τη Σμύρνη – το έπος,   την Προδοσία  και την Τραγωδία.

Ο καθηγητής Ιστορικός Θάνος Βερέμης, πραγματοποίησε  την  ομιλία του μέσω ηχογραφημένου μηνύματος  καθώς λόγω ασθένειας  δεν τα κατάφερε  να βρεθεί ανάμεσά μας. Κατά την διάρκεια της  ομιλίας του τόνισε την αναγκαιότητα  ύπαρξης ενός μεγάλου ηγέτη του αναστήματος του Ελευθέριου Βενιζέλου αναφέροντας χαρακτηριστικά  πως, τότε η τροπή του πολέμου θα ήταν διαφορετική.

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αναφέρθηκε στη βιωματική σχέση που είχε  με τους προγόνους του από τη Σμύρνη και πως οι μνήμες τον καθόρισαν, ταξιδεύοντας μας στις αναμνήσεις του.

Ο κορυφαίος Έλληνας φιλοτελιστής Νίκος Καρδασιλάρης αναφέρθηκε στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν  τα διεθνή ταχυδρομεία.

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθέτης, έκανε εκτενή αναφορά στον αναστοχασμό της έννοιας  Πατρίδα: 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Tην Παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο  έμπειρος Δημοσιογράφος Γιώργος Πλής

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου,  στα “Παλαιά Σφαγεία” καθημερινά από τις 9 το πρωί έως και τις  9 το βράδυ, ενώ στον ίδιο χώρο θα προβάλλεται και η γνωστή ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922», η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Βενέζη: “Το νούμερο 31328”. Για λόγους διπλωματικούς και πολιτικούς, η προβολή της υπήρξε απαγορευμένη μέχρι το 1982.

Δευτέρα 12/12/22 από τις 18:00 έως 20:30,
Τετάρτη 14/12/22 από τις 18:00 έως 20:30.
Για τα σχολεία θα προβάλλεται κάθε μέρα πρωινές ώρες

Είσοδος ελεύθερη