Ημερίδα  για τα «Τρόφιμα και ποτά» από το περιοδικό  «πατρινόραμα» και το  Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου στο Συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Πόρτο Ρίο η εκδήλωση – ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό «Πατρινόραμα» και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Ο έλεγχος, η ασφάλεια, η ποιότητα και η θέση τους στην εγχώρια αγορά».

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων ανέφερε «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων για την διοργάνωση αυτής της ενημερωτικής ημερίδας. Δράσεις σαν την σημερινή διασφαλίζουν την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν όλους μας άμεσα και με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στο έργο της Πολιτείας».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης , στον χαιρετισμό του ανέφερε  την ανάγκη για ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και τόνισε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος και η Κυβέρνηση έχουν «κηρύξει τον πόλεμο στην νοθεία και το λαθρεμπόριο τροφίμων και ποτών».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αυτό   Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και την έμπρακτη  αρωγή στο έργο τους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Τάκης Παπαδόπουλος, εξήρε το έργο του περιοδικού «πατρινόραμα» και τόνισε την αναγκαιότητα να σταθούν όλοι οι φορείς δίπλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών συμβάλλοντας ουσιαστικά στην στήριξή του.

Στις ομιλίες τους :

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαος Ανδρίτσος,  αναφέρθηκε στην ασφάλεια των τροφίμων, υπό το πρίσμα του επίσημου ελέγχου τροφίμων. Δίνοντας το έναυσμα να υπάρξει συζήτηση στο πάνελ των ομιλητών γύρω από τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να φθάνουν στο τραπέζι  ασφαλή προς κατανάλωση προϊόντα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Όλγα Μαλισόβα  στον μεστό και ουσιαστικό λόγο της ανέφερε με παραδείγματα πως συνάδει η σωστή διατροφή με την καλή υγεία, ποια είναι τα λεγόμενα λειτουργικά τρόφιμα και πως πρέπει να τα καταναλώνονται.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Καραμπαγιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε τους τρόπους και τις νέες μεθόδους για την αυθεντικότητα και τον έλεγχο της νοθείας τροφίμων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας με θέμα “Η Αγορά Τροφίμων και Ποτών – Η συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία – Οι σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες”, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι οι πιο σημαντικοί κλάδοι, όχι μόνο για την Οικονομία της Ελλάδας, αλλά και για την κοινωνία, καθώς αφορούν βασική ανάγκη των πολιτών, όπως η διατροφή. Πρόκειται για δύο κλάδους που σήμερα έχουν έναν κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 15 δις ευρώ, κατέχοντας την πρώτη θέση στην αξία παραγωγής, στη μεταποίηση της χώρας με ποσοστό 25% επί του συνόλου. Επίσης, καλύπτουν το 8% του ΑΕΠ, του πλούτου της χώρας, προσφέροντας εργασία σε 360.000 εργαζόμενους, που μαζί με τον αγροτικό τομέα που συνεργάζεται, φτάνει τους 450.000 εργαζόμενους. Κατέχουν επίσης την πρώτη θέση από πλευράς εξαγωγών, μετά τα πετρελαιοειδή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Παναγιώτης Αναστασόπουλος με διαδραστικό τρόπο δίνοντας τον λόγο στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων ανέφερε πως το μέλλον της Πάτρας είναι το λιμάνι, ως κόμβος μεταφορών και μέσω ανάπτυξης της περιοχής.

Την επιμέλεια και την παρουσίαση της ημερίδας είχε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος του περιοδικού “πατρινόραμα” Γιώργος Πλής.

Η ημερίδα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού,  τα  συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή  αποτελούν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον.