Λ. Μενδώνη: Παρακολουθούμε με προσοχή την κλοπή και τη φθορά αντικειμένων

Εξαιρετικά  «λυπηρό» και «ιδιαίτερα σοβαρό» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το γεγονός με τις κλοπές και φθορές αντικειμένων στα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείο από έναν υπάλληλο του ο οποίος μάλιστα εργαζόταν στο τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων.

 

​Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Ποιος ήταν ο υπάλληλος

 

Πρόκειται για έναν ανώτερο επιμελητή ο οποίος και είναι και ο κύριος ύποπτος για τη διάθεση στο eBay ανεκτίμητων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, όπου εργαζόταν επί 35 χρόνια.

 

Ο Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, εργαζόταν στα ελληνικά τμήματα του ιδρύματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Mirror. Το διάσημο Μουσείο είχε ξεκινήσει έρευνα για την ασφάλειά του, δηλώνοντας ότι απολύθηκε μέλος του προσωπικού, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον τους.

 

Τα αντικείμενα που λείπουν περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και γυαλί που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας «σημαντικής χρονικής περιόδου».

 

Το μουσείο αναφέρει ότι τα αντικείμενα που χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν είναι μικρότερα κομμάτια που δεν εκτέθηκαν πρόσφατα στο κοινό και χρησιμοποιούνταν κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς.

 

Έρευνα έχει επίσης ξεκινήσει η μονάδα οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

 

Ένας εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα κομμάτια στη δημοπρασία και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία το 2020, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο μέχρι φέτος, όταν απολύθηκε ο επί σειρά ετών υπάλληλος. Δεν συνελήφθη από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι τα αντικείμενα «έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές».

 

Ο Χάρτγουιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι η ασφάλεια έχει πλέον αυξηθεί μετά την εξαφάνιση των αντικειμένων.

 

«Το μουσείο ζητά συγγνώμη για ό,τι συνέβη, αλλά τώρα έχουμε δώσει ένα τέλος σε αυτό – και είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να ρίξουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων».

 

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα της έρευνας και να εξετάσει τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

 

Οι διαχειριστές ανέλαβαν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε συνεργασία με την ομάδα του Μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, οργανώσαμε ανεξάρτητη επανεξέταση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο.»