“Μοιραζόμαστε την τέχνη…” και στηρίζουμε το “Φωτεινό Αστέρι”

Once Upon a Time

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, 19.30

 

ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS

Κορίνθου 521 & Βορείου Ηπείρου, Πάτρα

“Μοιραζόμαστε την τέχνη …” και στηρίζουμε  το “Φωτεινό Αστέρι”

Συνδιοργάνωση

Στην Cube Gallery, όπως και στην ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ ΑΕ, αγαπάμε τις ωραίες συνεργασίες, αλλά και το να δημιουργούμε ευκαιρίες για να “μοιραζόμαστε την τέχνη … “. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οι τέχνες συναντιούνται για την δημιουργία του event Once Upon a Time, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, 19.30 στο φιλόξενο lobby της ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS, Κορίνθου 521 & Βορείου Ηπείρου, Πάτρα.

Η ιδέα του τίτλου, αλλά και του concept προέκυψε από την επιθυμία της επιμελήτριας του art project Λιάνας Ζωζά, να δημιουργηθούν εικαστικές ιστορίες είτε εμπνευσμένες από αυτές που ήδη υπάρχουν, στα γνωστά μας παραμύθια, είτε από μια προσωπική ιστορία, του κάθε εικαστικού που συμμετέχει! Εξάλλου, όπως συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Τσαρούχης: “Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι”.

Ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς γράφει για το Once Upon A Time:” Σε εποχές, που οι δράκοι πλέον ορίζουν την καθημερινότητά των ανθρώπων, οι ιστορίες αγάπης για τη ζωή και τα κατορθώματα της ομορφαίνουν τη μνήμη. Τα πρωινά του χειμώνα που η ομίχλη αλλάζει το τοπίο οι μύθοι για το πως καταβροχθίζουν εκεί μακριά τα βουνά τα σύννεφα που άλλοτε είναι κόκκινα άλλοτε καφετιά μα τις περισσότερες φορές είναι μπλε σε όλες τις αποχρώσεις της θάλασσας οι μικρές ιστορίες αγάπης και πάθους τιμούν τα ανθρώπινα. “Άλλωστε μόνο με τα παραμύθια κατακτιώνται οι άνθρωποι μόνο με τις ιστορίες δοξάζονται οι αρετές τους” Κάποτε που είχαν χρώματα οι αυλές των σπιτιών και τα δένδρα γέμιζαν αποδημητικά, ζούσαν παιδιά που αγαπούσαν τις ιστορίες με τους βασιλιάδες και τις πριγκιποπούλες και τους ήρωες που έπαιζαν με τα ζώα. Τα χρόνια πέρασαν, οι μήνες λιγόστεψαν, οι πόλεις γέμισαν πολυόροφα κτήρια που έκρυψαν τον ήλιο. Τo φεγγάρι πλέον δεν παίζει με τη θάλασσα τα βράδια. Η κοκκινοσκουφίτσα έγινε γριούλα και ο λύκος ούτε κακός είναι μα ούτε και υπάρχει καθώς μαζί με τα καμένα κλαριά στα δάση χάθηκε και αυτός στη στάχτη. Οι ζωγραφιές, οι αναμνήσεις της ζωής καθώς δημιουργούν εικόνες είναι το βάλσαμο σε ότι μας έχει δωρηθεί ως νόσος, ως απώλεια, ως φόβος για ότι μας καρτερά. Τώρα τα πρωινά ένα κρυστάλλινο ποτήρι με ένα ματσάκι κυκλάμινα βουτηγμένα στο νερό με αναμνήσεις ίσως να δοξάζει αλλιώς δίπλα στο παράθυρο τον ήλιο. Μία φορά και ένα καιρό ο παντεπόπτης ήλιος μοίραζε με άλλους τρόπους το φως στη φάτνη με το νεογέννητο και τα ζωντανά που θέλησαν να το ζεστάνουν και ας ήταν στη μέση του ο χειμώνας. Από τότε οι ανθρώπινες ιστορίες γίνονται μύθοι στα χέρια των δημιουργών που οργανώνουν τη ζωή με τη δική τους αισθητική.”.

Ειδικά για την βραδιά, ο χώρος θα μεταμορφωθεί σε χώρο τέχνης, με την βοήθεια των πρωτότυπων έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο ομότιτλο art project, πάνω στο οποίο δούλεψαν οι εξαιρετικοί συνεργάτες της Cube Gallery, αλλά και σε σκηνικό που θα φιλοξενήσει την πιανίστα Olena Fedko και την σοπράνο Λένα Σουρμελή.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κυρία Μαρία Αργυροπούλου – ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο Εικόνα, Επικοινωνία, Πληροφορία και Πολιτισμός.

Τους ομιλητές θα προσφωνήσει ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.

Στόχος μας και επιθυμία είναι να μπορέσει ο καθένας μας, να αποκτήσει ένα υπέροχο έργο τέχνης και επιπλέον να  στηρίξουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στα Φωτεινό Αστέρι.

Συμμετέχουν: Bleeps, Achraf Baznani, Brendan Kelly, Ηλίας Αηδονίδης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χρήστος Κουτσούκης, Γιάννης Κουρταλής, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελεάννα Μαρτίνου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Τζομάκας, Βιργινία Φιλιππούση, Βούλα – Παρασκευή Φερεντίνου.

Επιμέλεια art project: Λιάνα Ζωζά

Προσφώνηση: Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

Project Manager: Σωτήρης Κεφάλας