Μόνο καταγγελίες από τη Δημοτική Αρχή, απουσία κοινωνικού έργου για τους πολίτες

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης προχώρησε στην εξής τοποθέτηση: «Αναντίρρητα το να αναφέρεσαι στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ένδεια, στην οικονομική εξαθλίωση και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη σαγηνεύει και ελκύει άπαντες και ιδιαιτέρως όσους πιστεύουν στο κράτος πρόνοιας.

Το να καταγγέλεις όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ως υπεύθυνες για τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, για τις κοινωνικές αδικίες και για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, εγείρει (κάποιες φορές) σκέψεις συμπάθειας προς τον καταγγέλοντα με τάση, μάλιστα, ταύτισης απόψεων, τουλάχιστον για όσους ακούν χωρίς κριτική σκέψη.

Η Δημοτική Αρχή, λοιπόν, του Δήμου Πατρέων, για μία ακόμη φορά, έλαβε άριστα στις κομματικές και ιδεολογικές της υποχρεώσεις, καταγγέλοντας και ορίζοντας υπεύθυνους για τη φτώχεια όλους τους άλλους, αναγορεύοντας εαυτόν ως τη μοναδική λύση που συμπάσχει και βοηθά τους έχοντες ανάγκη για τα της επιβίωσης.

Όμως, τα αριθμητικά στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) άλλα μαρτυρούν. Ο Δημοτικός αυτός Οργανισμός που έχει την κύρια ευθύνη παραγωγής κοινωνικού έργου στην πόλη μας αποδεικνύεται ότι δεν παράγει τα αναμενόμενα.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΗΠ στις 13/11/2023 με θέμα τον οικονομικό απολογισμό του 2022 αναδείχθηκαν εκ μέρους μας ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία.

Το 2021 σε προϋπολογισμένο ποσό 1.380.000 ευρώ (κωδικός 15.6481.1) για έξοδα λειτουργίας συσσιτίων Τμημάτων Δημοτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ, Κοινωνικής Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων & Τρίτης Ηλικίας, δαπανήθηκαν 479.125,33 ευρώ. Ποσοστό 34,7% των προϋπολογισμένων χρημάτων.

Το 2022, στον ίδιο κωδικό, σε προϋπολογισμένο ποσό 2.265.000 ευρώ για τα συσσίτια δαπανήθηκαν 540.042,61 ευρώ. Ποσοστό 23,8% των προϋπολογισμένων χρημάτων.

Δηλαδή, ενώ είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα για τρόφιμα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, η Δημοτική Αρχή επέδειξε το φιλολαϊκό της πρόσωπο με μόλις πέντε διανομές τροφίμων σε ολόκληρο το 2022.

Αγαπητοί μας φίλοι της Δημοτικής Αρχής, μέχρι την ώρα της κοινωνικής επανάστασης, μέχρι την ώρα της αταξικής κοινωνίας, μέχρι την ώρα των ουτοπικών κοινωνιών, φροντίστε τους κοινωνικά αδύναμους πολίτες. Το να αποποιείστε των ευθυνών σας δεν τιμά όσους σας επέλεξαν να είστε η νέα Δημοτική Αρχή. Οι εκλογές τελείωσαν, τα είπαμε και τα είπατε, ας φροντίσουμε να παράξουμε κοινωνικό, τουλάχιστον, έργο».