Ντην Καρνάζης «“Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος στη Γη»

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΌΜΟΣ. Μια λέξη που μας πάει πίσω στην αρχαιότητα και στους περίφημους δρομείς της εποχής εκείνης για τους οποίους μιλάμε ακόμα. Αλλά δεν είναι άγνωστη λέξη, καθώς ο ελληνικής καταγωγής Ντην Καρνάζης (Dean Karnazes), γεννημένος το 1962 στο Λος Άντζελες,
είναι ένας υπερμαραθωνοδρόμος από …σπόντα μάλιστα! Ασφαλώς μόνο 60αρης δεν φαίνεται(!) και αυτό είναι και ένα ακόμα μήνυμα να αρχίσουμε να τρέχουμε όλοι για καλό!

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

Με καταγωγή από τη Σιλίμνα Αρκαδίας και την Ικαρία, διαφημίζει παντού την Ελλάδα μας και φυσικά για 10η συνεχόμενη χρονιά θα βρίσκεται στο περίφημο Navarino Challenge, του οποίου είναι και πρεσβευτής όπως και το «Πατρινόραμα» είναι χορηγός επικοινωνίας! Και στο περιοδικό μας, ο Ντην Καρνάζης (ταυτόχρονα και επιχειρηματίας αλλά και συγγραφέας) μίλησε από τις ΗΠΑ πριν έρθει στην Ελλάδα για την κορυφαία εκδήλωση αθλητικού τουρισμού στις πανέμορφες εγκαταστάσεις του Costa Navarino και στην Πύλο. Σε μια διοργάνωση με πάνω από 30 αθλητικές δραστηριότητες, 15 Ολυμπιακά αθλήματα και 45 διεθνείς και εθνικές διακρίσεις. Στις 21-23 Οκτωβρίου 2022, άνθρωποι όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων (σ.σ ιδιαίτερη έμφαση στους ΑΜΕΑ αθλητές ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσία Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, δίνουν και πάλι ραντεβού στην Costa Navarino και την Πύλο για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 10 χρόνια της διοργάνωσης, με βασικό μήνυμα «ο αθλητισμός ενώνει». Από το παλάτι του Νέστορα, μέχρι το Παλαιόκαστρο και την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τη Σφακτηρία και το Νιόκαστρο της Πύλου η διοργάνωση αναδεικνύει την ιστορία, τα Μεσαιωνικά κάστρα και τις παραδοσιακές γεύσεις, ενώνοντας την Πύλο και ολόκληρη τη Μεσσηνία.

• Το Navarino Challenge έχει συνδεθεί με το
όνομά σας και είναι ίσως και η μακροβιότερη
διοργάνωση αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.
Πάλι θα είστε εδώ. Πόσο σας αρέσει τελικά το
event αυτό και τι να περιμένουμε;
Το Navarino Challenge είναι μια μοναδική εμπειρία και δεν υπάρχει άλλη παρόμοια. Το τρέξιμο αποτελεί τη βασική του δραστηριότητα, ωστόσο υπάρ χουν πάνω από 30 αθλήματα διαθέσιμα και πολλοί συμμετέχοντες επιλέγουν να τρέξουν ή να κάνουν δυναμικό περπάτημα στα 5χλμ. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη και οι διαδρομές τρεξίματος (21χλμ, 10χλμ και 5χλμ) της διοργάνωσης είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Η Μεσσηνία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και το να βρίσκεσαι στο Ιόνιο Πέλαγος, στη δυτική ακτή της Ελλάδας είναι κάτι αρκετά διαφορετικό. Είναι επίσης, σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το Navarino Challenge αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Costa Navarino και της ActiveMedia Group. Όλοι έχουμε συμβάλει στην επιτυχία, ωστόσο εγώ είμαι μόνο πρεσβευτής της διοργάνωσης. Αυτοί κάνουν όλη την σκληρή δουλειά, όχι εγώ. Είμαι περήφανος που έχω αυτούς τους συνεργάτες στην Ελλάδα. Οποιοσδήποτε παρευρεθεί στη 10η επέτειο του Navarino Challenge θα συναντήσει πολλές σπουδαίες εκπλήξεις!

ΤΑ ΕΠΙΤΕΎΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΗΝ ΚΑΡΝΑΖΗ:
2002

Έτρεξε την απόσταση του μαραθωνίου στην Ανταρκτική υπό θερμοκρασία μείον -25 βαθμών κελσίου χωρίς ειδικά υποδήματα για χιόνι.
2004

Άναδείχθηκε νικητής στον μαραθώνιο που διοργανώθηκε στην κοιλάδα του Θανάτου της ερήμου Μοχάβι ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, διανύοντας μια απόσταση 217 χιλιομέτρων υπό θερμοκρασίες που έφταναν τους 50 βαθμούς κελσίου. ΔΙΈΝΥΣΕ 238 χιλιόμετρα σε κυλιόμενο διάδρομο.
2005

Έτρεξε 560 χλμ. σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς να κοιμηθεί.

2006

Έτρεξε την απόσταση του μαραθωνίου σε κάθε μια από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα 50 ημερών.

2011
Διένυσε 4.828 χιλιόμετρα από την Ντίσνεϋλαντ στη Νέα Υόρκη σε 75 ημέρες, τρέχοντας 65 με 80 χιλιόμετρα την ημέρα

during the Navarino Challenge 2015 at Costa Navarino on September 12, 2015 in Romanos, Greece. (Photograph by Vladimir Rys)

Έχετε ελληνική καταγωγή. Βρίσκετε χρόνο να έρχεστε στην πατρίδα; Έχετε σκεφτεί, κάποια μέρα να έρθετε για πάντα στην Ελλάδα;

Ναι, ονειρεύομαι να εγκατασταθώ στην Ελλάδα. Είναι μια περίεργη αίσθηση, αλλά όταν έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν να έχω γυρίσει σπίτι μου. Όταν το λέω αυτό στους Έλληνες με κοιτάζουν σαν να έχω χάσει το μυαλό μου. Όντας όμως γεννημένος και μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αυτά τα συναισθήματα της επιστροφής στην Ελλάδα είναι αρκετά βαθιά και ισχυρά.

• Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο. Είναι πράγματι η Ελλάδα το καλύτερο μέρος του κόσμου και πως την βλέπετε σήμερα εσείς;

Ο Σωκράτης ανέφερε ότι ήταν πολίτης του κόσμου και έτσι νιώθω κι εγώ. Έχω βρεθεί και στις επτά ηπείρους, από δύο φορές. Αλλά θα σας πω ειλικρινά, τίποτα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Ως ξένος, το βλέπω πιο καθαρά από πολλούς Έλλη νες. Και καταλαβαίνω. Η ζωή στην Ελλά- δα ήταν δύσκολη. Οι Έλληνες εργάζονται ακούραστα και δεν είναι πάντα εύκολο να σταθούν λίγο και να εκτιμήσουν το μεγαλείο της Ελλάδας. Φιλοδοξία μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να προωθήσω και να αναγνωρίσω την Ελλάδα για αυτό που είναι, το καλύτερο μέρος στη Γη.

• Ο Έλληνας αγαπά τον αθλητισμό και το τρέξιμο πιστεύετε; Είναι στην ιδιοσυγκρασία του;

Έχοντας τρέξει μαζί με πολλές διαφορετικές κουλτούρες, η καθεμία έχει τις διαφορές της. Αν και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του τρεξίματος και του αθλητισμού, υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν τη νοοτροπία ότι το τρέξιμο είναι πάντα ένας αγώνας. Όλες οι διαδρομές αφορούν προπόνηση και προετοιμασία για αγώνες. Αλλά σε άλλα μέρη το τρέξιμο θεωρείται περισσότερο ως ψυχαγωγία.

Οι περισσότεροι δρομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για παράδειγμα, δεν συμμετέχουν ποτέ σε έναν αγώνα. Τρέχουν για ευχαρίστηση, φυσική κατάστα- ση, ψυχική υγεία και για την κοινότητα. Η κουλτούρα πάντως του τρεξίματος εξελίσσεται στην Ελλάδα και ελπίζω ότι περισσότεροι Έλληνες θα ασχοληθούν με το αγαπημένο αυτό χόμπι ως τρόπο για να αποκτήσουν περισσότερη υγεία και φόρμα. Οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αθηναίων για την κατασκευή περισσότερων μονοπατιών τρεξίματος και περιπάτου στην πόλη είναι κάτι που υποστηρίζω ολόψυχα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ηγέ- της στην υγιή και ενεργό ζωή, καθώς ήμα- σταν οι εφευρέτες αυτών των δράσεων πριν από 2.500 χρόνια!

“Στόχος να τρέξει έως το Έβερεστ!”

• Έχετε τρέξει στις μεγαλύτερες διαδρομές σε όλο τον κόσμο. Τι άλλο μένει να κάνετε;

Σχεδίαζα να τρέξω έναν μαραθώνιο σε κάθε χώρα του κόσμου, αλλά η πανδημία το έχει καταστήσει αδύνατο προς το παρόν. Ο νέος μου στόχος είναι να τρέξω από το χαμηλότερο σημείο της γης, τη Νεκρά Θάλασσα, στο υψηλότερο σημείο της, το Έβερεστ. Σκοπεύω να το κάνω αυτό το 2024.

• Πως ένας υπερμαραθωνοδρόμος όπως εσείς διατηρείστε; Ποιο είναι το μυστικό σας και τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να είμαστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση;

Ευτυχώς έχω καλά ελληνικά γονίδια! Ο πατέρας μου είναι από την Αρκαδία και η μητέρα μου από την Ικαρία. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι χρειάζεται: να γυμνάζεστε τακτικά, να τρώτε καλύτερα, να μην καπνίζετε, να μην πίνετε πολύ. Η πρόκληση είναι να βρεις το κίνητρο. Και για αυτό πρέπει να κοιτάξετε μέσα σας. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι έχω τρία βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά: “Ultramarathon Man”, “The Road to Sparta” και “The Joy of a Runner” (είναι όλα διαθέσιμα από την ελληνική εκδοτική, Key Books). Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν αυτά τα βιβλία και μου λένε τις ιστορίες που τους παρακίνησαν να γίνουν πιο υγιείς. Μερικές φορές χρειάζεσαι απλώς αυτή την εσωτερική σπίθα έμπνευσης για να αλλάξεις τη ζωή σου.

• Είστε πάντα με ένα χαμόγελο! Είναι και αυτό ένα μυστικό για να έχουμε πάντα ενέργεια;

Έχω ένα απόσπασμα στο βιβλίο μου “Ultramarathon Man” που το συνοψίζει: «Η ζωή δεν είναι ένα ταξίδι στον τάφο με την πρόθεση να φτάσει κανείς με ασφάλεια σε ένα όμορφο και καλοδιατηρημένο σώμα, αλλά μάλλον να γλιστρήσει εξαντλημένο, εντελώς φθαρμένο και φωνάζοντας δυνατά: WOW! Τι διαδρομή!» Προσπάθησε να βρεις τον εσωτερικό σου «Ζορμπά» και απόλαυσε τη ζωή, ακόμα και τους αγώνες»

• Που μένετε μόνιμα πλέον και ποιο είναι και το αγαπημένο σας μέρος για να μένε- τε. Ποια η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή του επιπέδου σας;

Όταν δεν ταξιδεύω, ζω σε ένα μέρος που ονομάζεται Marin County, ακριβώς βό- ρεια απέναντι από τη Golden Gate Bridge από το Σαν Φρανσίσκο. Είναι το ωραιότερο μέρος σε όλη την Αμερική και μου θυμίζει πολύ Ελλάδα. Ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα είναι η ποιότητα του αέρα που αναπνέω.

Ως αθλητής, και ειδικά ως δρομέας, η ποιότητα του αέρα μερικές φορές παραβλέπεται.

Ο αέρας όπου ζω φυσά απευθείας από τον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι πολύ καθα- ρός. Ασκούμαι καθημερινά και δεν κάθομαι ποτέ. Από τη στιγμή που σηκώνομαι από το κρεβάτι το πρωί μέχρι τη στιγμή που ξανακοιμάμαι το βράδυ, δεν κάθομαι ποτέ (στην πραγματικότητα στέκομαι καθώς απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις τηςσυνέντευξης)! Καλλιεργώ επίσης πολλά δικά μου φαγητά, βότανα και μπαχαρικά. Αν επισκεφτείτε την Ικαρία, θα δείτε ότι πολλοί από τους ανθρώπους καλλιεργούν τη δική τους τροφή. Κάνω το ίδιο κι εγώ.

“Το τρέξιμο αναζωογονεί το μυαλό και την ψυχή μου”

Ultramarathon runner Dean Karnazes poses for a potrait ahead of the Navarino Challenge Run at on October 18, 2013 in Tripolis, Greece. (Photo by Vladimir Rys)

• Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, πότε μπήκατε στη διαδικασία να αλλάξετε τη ζωή σας και γιατί, καθώς ήσασταν επιχειρηματίας από όσα γνωρίζουμε.

Ναι, ήμουν επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά πολύ κενός μέσα μου. Είχα μια επιφοίτηση στα 30 μου γενέθλια και άκουσα μια έκκληση να αφιερώσω τη ζωή μου στο τρέξιμο και στην επιδίωξη της φυσικής τελειότητας. Ήταν σαν να μου μίλησε ο Θεός. Έτσι παράτησα τη δουλειά μου και άλλαξα τη ζωή μου.

• Τελικά τι είναι το τρέξιμο, τι μας χαρίζει; Μας κάνει από μόνο του ευτυχισμένους;

Το τρέξιμο είναι η απόλυτη ελευθερία. Όταν τρέχω τα βάρη μου σηκώνονται και βρίσκω γαλήνη. Το τρέξιμο αναζωογονεί το μυαλό και την ψυχή μου και με κάνει νέο άνθρωπο. Το τρέξιμο δεν είναι εύκολο, και νομίζω ότι αυτό είναι που το κάνει τόσο ανταποδοτικό. Η ζωή είναι αγώνας, το ίδιο και το τρέξιμο. Και αυτό είναι όμορφο.

• Είχατε πει «Η υγεία είναι ο πλούτος μας». Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε φαντάζομαι όταν ξυπνάμε!

Για έναν Έλληνα που εργάζεται 10 ώρες την ημέρα και παλεύει να τα βγάλει πέρα, αυτές οι λέξεις μπορεί να φαίνονται ανούσιες. Αλλά τι ωφελεί όλη η δουλειά αν δεν έχεις την υγεία σου; Ακόμα κι αν είσαι πολύ απασχολημένος, κάνε υγιεινές επιλογές. Εσύ ελέγχεις τι τρως, κανείς άλλος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να τρως πρόχειρο φαγητό. Η απόφαση είναι δική σου. Κάνε λοιπόν ό,τι είναι σωστό για το σώμα (και το μυαλό σου). Θα είσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά και πιο ευτυχισμένος αν πάρεις υγιείς αποφάσεις.

• Το περιοδικό “Time”, σας είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για σας και τι μήνυμα στέλνετε ;

Θα επιστρέψω ξανά στον Σωκράτη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν ξέρω τίποτα απολύτως!

• Η εποχή της πανδημίας πόσο θεωρείτε ότι άλλαξε τον κόσμο και προς το καλύτερο ίσως μέσω του αθλητισμού αφού υπήρχε η διέξοδος της άθλησης;

Η πανδημία διέγειρε τα συναισθήματα των ανθρώπων και όλο και περισσότεροι στράφηκαν σε υπαίθριες δραστηριότη-
τες και αθλήματα. Ιδιαίτερα στο τρέξιμο σημειώθηκε τεράστια αύξηση δημοτικότητας, όλων των ηλικιακών κατηγοριών και φύλων.
Νομίζω ότι η πανδημία έχει δώσει στους ανθρώπους μια μεγάλη αίσθηση του επείγοντος για τη ζωή. Υπενθύμισε στην ανθρωπότητα ότι η ζωή είναι αβέβαιη και σύντομη, γι’αυτό απόλαυσε τον χρόνο που έχεις.

• Έχετε έρθει ποτέ στην Πάτρα;

Έχω περάσει από την Πάτρα, αλλά όχι αρκετό διάστημα για να την απολαύσω. Ωστόσο, η Πάτρα μου φάνηκε ως ένα από εκείνα τα μέρη που θα ήθελα να επιστρέψω. Την επόμενη φορά που θα το επισκεφτώ, θα τρέξετε μαζί μου.

Διαβάστε την παραπάνω συνέντευξη ολόκληρη στο “πατρινόραμα” Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας!