Ο Ανδρουλάκης όρισε τον Μανιάτη επικεφαλής της ευρωομάδας -θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ 

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να ορίσει επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας του Κινήματος τον Γιάννη Μανιάτη και όχι τον Νίκο Παπανδρέου, που πρώτευσε σε σταυρούς στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του σε σύσκεψη με τους τρεις ευρωβουλευτές, που εξέλεξε το κόμμα (ο τρίτος είναι ο Σάκης Αρναούτογλου), με τον κ. Παπανδρέου να αποφεύγει στη συγκεκριμένη στιγμή να σχολιάσει την επιλογή αυτή.

Ωστόσο η πληροφορία (δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμα) για την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη άρχισε να κυκλοφορεί και να προκαλεί αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση οποία κάνει λόγο για «θεσμική απρέπεια» εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το θέμα που προκύπτει είναι πως είθισται επικεφαλής της ομάδας να τοποθετείται ο ή η ευρωβουλευτής, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς.

Το 2014 ήταν πρώτη η Εύα Καϊλή και ορίστηκε επικεφαλής, ενώ το 2019 πρώτευσε σε σταυρούς ο κ. Ανδρουλάκης και εξ αυτού του λόγου έλαβε τη θέση.

Οι σχέσεις των κυρίων Ανδρουλάκη και Νίκου Παπανδρέου δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές – μάλλον από ψυχρές έως προβληματικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Αλλά οι αποφάσεις αυτές θεωρείται ότι είναι περισσότερο θεσμικές (και εθιμικές), παρά προσωπικές.

Πλέον εκτιμάται ότι μέσα στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς για το μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα, η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να βάλει σε δεύτερο πλάνο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος άλλωστε και έχει και την εμπειρία ενάμισι χρόνου στην ευρωβουλή, θα οξύνει περαιτέρω την κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο.

Από το γραφείο του Νίκου Παπανδρέου πάντως η μόνη απάντηση που δινόταν χθες βράδυ για την απόφαση του προέδρου ήταν «ουδέν σχόλιο».