ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”: Παιχνίδια της ζωής!

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ ΞΥΠΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

 

 

Του Παναγιώτη Ρηγόπουλου

 

 

Τα παλιά παιχνίδια πάντα συγκινούν γιατί επαναφέρουν στη μνήμη των ανθρώπων στιγμιότυπα μιας ηλικίας που ήταν έμπλεη ρομαντισμού και αθωότητας. Πολλοί είναι εκείνοι, που επιστρέφουν στην εποχή της ξεγνοιασιάς, μέσα από τα παιχνίδια που συντρόφευαν τις ώρες της ανεμελιάς και της διασκέδασης.

Από τις εποχές του ’50 και του ’60 πολλά άλλαξαν: Τα παίγνια και τα αθύρματα έγιναν παιχνίδια κι οι πλαγγόνες κούκλες. Άλλαξαν φυσιογνωμία, εξελίχθηκαν, εμπλουτίστηκαν με νέα υλικά,  εξηλεκτρίστηκαν, από ενσύρματα έγιναν ασύρματα, ενώ πέρασαν και  στην εποχή της πληροφορικής. Τα παιδιά έγιναν πιο απαιτητικά και έτσι  οι κατασκευαστές δημιούργησαν έναν νέο σύμπαν παιχνιδιού, ακόμα και με εικονική πραγματικότητα. Τα σιδερένια παιχνίδια, έδωσαν τη θέση τους στα ξύλινα και μετά στα πλαστικά.

Υπάρχουν όμως συλλέκτες, που μένουν πάντοτε προσηλωμένοι στο παραδοσιακό παιχνίδι. Μαζεύουν με πάθος ξύλινα παιχνίδια, πορσελάνινες κούκλες, μουσικά κουτιά, μολυβένια στρατιωτάκια, μεταλλικά κουρδιστά ζωάκια, ακόμα και περιοδικά εποχής, που παραπέμπουν σε μία άλλη διάσταση. Όπως και να τα δει κάποιος, είναι μοναδικά από κάθε άποψη!

 

Ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Σοφιανός, που ξεδίπλωσε στο «Πατρινόραμα» μερικούς από τους «θησαυρούς» του με παλιά και συλλεκτικά αντικείμενα παιχνιδιού.

Τί άραγε είναι αυτό που τον οδηγεί, σε αυτή τη στροφή στο παρελθόν, σε ένα κόσμο που υπάρχει μόνο στις -υποκειμενικές- αναμνήσεις μας, αυτό  που καταγράφει την προσωπική μας αλήθεια; «Η παιδική αθωότητα και ο ρομαντισμός που στην εποχή μας είναι πράγματα δυσεύρετα. Είναι μία χαραμάδα, μέσα σε μια απηνή καθημερινότητα και σε μια δυστοπία, που κατακλύζει όλον τον κόσμο. Η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ, ειδικά για αυτούς που έχουν γεννηθεί στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980…» μας λέει ο κ. Σοφιανός, καθώς μας δείχνει τα παιχνίδια του.

Η συλλογή του έχει σχεδόν τα πάντα: Από μεταλλικά και τσίγκινα παιχνίδια της δεκαετίας του ’50, έως επιτραπέζια του ’80, όλα παιδικά  περιοδικά που κυκλοφόρησαν ανά περιόδους στην Ελλάδα, με πρώτα  και καλύτερα την ιστορική «Διάπλαση των Παίδων» και τον θρυλικό «Μικρό Ήρωα».

Επίσης το ακαταμάχητο Subbuteo, κομμάτια μοντελισμού, λούτρινα, stickers, φιγούρες, διοράματα Lego και Playmobil, pedal cars, Αγκαλίτσα, Φασουλέτο, Παταπούφα, μικρό Πόνυ, Bibi Bo, Σκορ 4, Hero Quest και τόσα άλλα…

 

Όσο για το κόστος αυτού του πάθους, ο κ. Σοφιανός εξηγεί:

«Αναζητώ παιχνίδια παντού: Σε παζάρια, σε εκθέσεις, στο διαδίκτυο, από φίλους. Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν υπάρχει κουτί η αξία ανεβαίνει, αν είναι και σφραγισμένο, τότε εκτοξεύεται στα ύψη.»

Όπως μας εξηγεί ένα από αυτά που βρίσκονται στη συλλογή του, είναι ένα Πειρατικό Καράβι Playmobil στο κουτί του που αναγράφει την εταιρεία «Lyra» και όμοιά του υπάρχουν ελάχιστα! Δυσεύρετα επίσης είναι τα τσίγκινα ρομπότ ελληνικά και ιαπωνικά, με την τιμή τους, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, να ξεκινάει από 500 ευρώ!

Σπάνιες επίσης είναι οι αυθεντικές Bibi-Bo της πρώτης περιόδου, στην περίπτωση που βρίσκονται στο κουτί τους, τότε μπορεί να πουληθούν ακόμα και 1.000 ευρώ!

Η φωτογραφίες από τη συλλογή του κ. Σοφιανού, μας βάζουν ξανά στη μηχανή του χρόνου, στα χρόνια της αθωότητας, πριν την έκρηξη της τεχνολογίας. Για να θυμούνται οι «παλιοί» και να μαθαίνουν οι νεότεροι

 

VINTAGE TOYS 2022: Η έκθεση των αναμνήσεων!

 

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τα vintage παιχνίδια, είναι το γεγονός ότι στη σελίδα vintage toys του Facebook Page, υπάρχουν σχεδόν 50.000 εγγεγραμμένα μέλη!

Σε λίγες ημέρες, από 8-10 Απριλίου, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η μεγαλύτερη ετήσια έκθεση παιχνιδιών μιας άλλης εποχής όπου κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε 40.000 επισκέπτες να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της ανάμνησης και της νοσταλγίας και να ξεναγηθούν στα λημέρια της παιδικής τους ηλικίας.

Ένα 3ήμερο γεμάτο νοσταλγία όπου συλλέκτες θα παρουσιάσουν την προσωπική τους συλλογή και θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στα χρόνια της αθωότητας.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τη μεγαλύτερη συλλογή από παλαιά παιχνίδια και εγκατεστημένο το μεγαλύτερο Ουφάδικο που είδαμε ποτέ, γεμάτο arcades, φλίπερ, ξύλινα ποδοσφαιράκια και πολλά άλλα Free Play για όλο το 3ήμερο.