Πλεύρης: Παραμένουν οι μάσκες μέχρι τέλη Μαΐου, μετά ίσως περιοριστεί η χρήση τους

Μπορεί από την 1η Μαΐου πολλά από τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά του κορονοϊού να αναστέλλονται αλλά αυτό δεν ισχύσει για τις μάσκες. Οι οποίες θα παραμείνουν και η χρήση τους ίσως δεν καταργηθεί, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Και ενώ συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών, ο Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι οι μάσκες ίσως παραμείνουν και μετά τον Ιούνιο σε κλειστούς χώρους. Ιδίως στους «απολύτως απαραίτητους» όπως νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι αλλού (σούπερ μάρκετ πχ).

Σε κάθε περίπτωση, την τύχη της… μάσκας θα κρίνει η επιδημιολογική κατάσταση. Αν δηλαδή θα καταργηθεί και στους εσωτερικούς χώρους από τον Ιούνιο και μετά ή αν θα παραμείνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους ή σε κάποιους, είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα», του ΣΚΑΙ.

«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Και όταν αργότερα στην επισήμανση πως ήδη υπήρχαν αναρτήσεις για… «βόμβα» Πλεύρη, είπε πως μέχρι τέλη Μαΐου οι μάσκες θα παραμείνουν σε όλους τους κλειστούς χώρους και πως η αρχική θέση είναι να περιοριστεί η χρήση τους σε απολύτως απαραίτητους χώρους και κατ’ ελάχιστον σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ίσως και σε κάποιους άλλους χώρους.

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα.

Ορισμένα μέτρα, τόνισε ο θα ανασταλούν όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC.

Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.