“Αποτυχία- Ο δρόμος για τη νίκη” Της Χρύσας Κιούση

Ονομάζομαι Χρύσα Κιούση και είμαι Life & NLP Coach.
Σήμερα θέλησα να σας μιλήσω για την «αποτυχία». Είναι ένα θέμα που πολλοί πελάτες στις συνεδρίες του life coaching θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται, αλλά και να θέσουν τα βήματα για μια μελλοντική επιτυχία στις επιδιώξεις τους. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται το life coaching για να ενδυναμωθούν ψυχικά, να ξεπεράσουν μια αστοχία τους και να δουν τα αποτελέσματά του και τα επόμενα βήματά τους με μια άλλη ματιά.

Στο λεξικό, αποτυχία ορίζεται η μη επίτευξη ενός στόχου. Στην ζωή όμως ποια είναι η πραγματική σημασία της; Θυμάμαι την φορά που απέτυχα στο σχολείο να περάσω στις προαγωγικές εξετάσεις τα μαθηματικά με έναν αξιοπρεπή βαθμό (δεν ήταν και το αγαπημένο μου μάθημα) παρόλο που είχα διαβάσει πολύ και είχα προσπαθήσει με όλες μου τις δυνάμεις. Θυμάμαι την φορά στην δουλειά μου (όταν υπηρετούσα τον χώρο του τουρισμού) που δεν κατάφερα να κλείσω εκείνη την μεγάλη συμφωνία με έναν πολύ καλό πελάτη, παρόλο που είχα δουλέψει ακατάπαυστα για έναν χρόνο και πίστευα ότι είχα κάνει το καλύτερο γι’ αυτό. Όπως πολλοί, έτσι κι εγώ, είχα στην ζωή μου κάποιες αστοχίες, αποτυχίες, οι οποίες εκ πρώτης φέρνουν μόνο αρνητικά συναισθήματα. Απογοήτευση, θλίψη, άγχος, αγανάκτηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας «είμαι πολύ λίγος για αυτό που θέλω να καταφέρω», «είμαι ανίκανος», «δεν αξίζω».

Πολλοί μένουν παγιδευμένοι σ΄αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Άλλοι, ξεκινούν από το μηδέν μια νέα προσπάθεια. Και μερικοί, βλέπουν την αποτυχία ως αφορμή για μια δεύτερη ευκαιρία. Η αποτυχία λοιπόν, στην πραγματικότητα, στην ζωή, είναι η ματιά με την οποία θα δει κάποιος το αποτέλεσμα και τί αποφάσεις θα πάρει σε σχέση με αυτό. Το να αποτύχει κάποιος, σημαίνει ότι είχε μπει στην δράση, ότι προσπάθησε, ότι από κάπου ξεκίνησε. Κάτι προσπάθησε να κάνει, να φτιάξει, να επιτύχει. Κι ας μην τα κατάφερε. Τόσα παραδείγματα αποτυχίας στο πέρασμα των χρόνων έφεραν την πρόοδο, την εξέλιξη, την ανάπτυξη, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν απογοητευτήκαν, και προσπάθησαν ξανά και ξανά.

Ο Thomas Edison λέγεται πώς είχε ρεκόρ αποτυχιών, αλλά είχε τόσο μεγάλη αγάπη και πίστη σε αυτό που ήθελε να καταφέρει ώστε όχι μόνο δεν εγκατέλειψε ποτέ αλλά έβλεπε τις αποτυχίες του ως μαθήματα. Ο ίδιος έλεγε ««Δεν απέτυχα. Απλά εντόπισα 10.000 διαφορετικούς τρόπους που δεν δουλεύουν».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πώς όλα είναι θέμα οπτικής και θέλησης. Η ερώτηση είναι πώς θα καταφέρουμε να δούμε την αποτυχία ως το μέσο για την βελτίωση μας. 1. Αρχικά, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί η αποτυχία. Εντοπίζοντας και αναλύοντας τα συναισθήματα μας, ερχόμαστε σε συνειδητή επαφή με το εδώ και τώρα και με το ίδιο μας τον εαυτό. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Δυστυχώς έχουμε μάθει να αισθανόμαστε ντροπή για πολλά από τα αυτά και τα κουκουλώνουμε με φράσεις όπως «δεν ήταν τυχερό», «κάθε εμπόδιο για καλό», «δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά». Κατανοήστε τί συναίσθημα σας κυριεύει μετά την αποτυχία και αγκαλιάστε τον εαυτό σας. Όπως θα φερόσασταν σε έναν πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο που θα είχε ανάγκη από την προστασία σας. 2. Θέστε τον στόχο σας από τη αρχή. Κάντε μικρά βήματα μελετώντας τα κάθε φορά πριν προχωρήσετε. Σκεφτείτε «αυτό το βήμα σε τι θα με βοηθήσει;». Βάλτε χρονοδιάγραμμα στους στόχους σας. 3. Μάθετε από το παρελθόν σας. Πηγαίντε πίσω στα βήματα, στις κινήσεις, στις αποφάσεις που πήρατε στο παρελθόν και δείτε τί δεν λειτούργησε καλά. Το παρελθόν υπάρχει για να μας διδάσκει και όχι για να μας κρατά στάσιμους. Τα λάθη του παρελθόντος είναι τα μαθήματα για ένα δημιουργικό παρόν κι ένα ευτυχισμένο μέλλον. Δείτε τα ξανά λοιπόν και αποφασίστε μήπως πρέπει να αλλάξετε διαδρομή, νοοτροπία, σχέσεις και ότι άλλο χρειαστεί. 4. Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που πετύχατε κάποιον στόχο σας. Δεν έχεισημασία αν τον πετύχατε με την πρώτη ή την πέμπτη φορά. Επιτυχία είναι και στις δύο περιπτώσεις. Δυστυχώς, στις μέρες μας επιτυχία θεωρείτε όταν φτάσεις στον στόχο σου με την πρώτη προσπάθεια. Και ξεχνάμε να επιβραβεύσουμε τους κόπους μας, τις αγωνίες μας και τις νίκες μας όταν αυτές έρθουν μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες. Για κάποιους θα θεώρηστέ αποτυχημένοι (στην ουσία, είναι αυτό που πιστεύουν για τον εαυτό τους). 5. Οραματιστείτε την νίκη σας. Ζήστε την ημέρα της επιτυχίας σας. Νοιώστε όλα τα συναισθήματα που θα σας κυριεύσουν και απολαύστε τα σαν να είναι τώρα.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις των σχολείων. Προαγωγικές, εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες, Πανελλήνιες. Ανάμεικτα συναισθήματα για παιδιά και γονείς. Τα παιδιά μας, τα πολύ σκληρά εργαζόμενα πλασματάκια, καλούνται να παλέψουν για το μέλλον τους. Το μέλλον αυτό θα έχει και επιτυχίες και αποτυχίες. Διαχειριστείτε και τα δύο με σύνεση. Αγαπήστε τις επιτυχίες σας, λατρέψτε τις αποτυχίες σας. Πάνε μαζί, χέρι χέρι, γιατί αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Είστε νικητές ότι και να γίνει από την στιγμή που παλεύετε. Είστε νικητές από την στιγμή που μαθαίνεται από τα λάθη σας, και προσπαθείτε ξανά και ξανά. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε έναν άλλον δρόμο από αυτόν που είχατε αρχικά σκεφτεί για να φτάσετε στους στόχους σας.

Ο Walt Disney στα 20 του απολύθηκε από εφημερίδα γιατί δεν ήταν «αρκετά δημιουργικός». Στη συνέχεια, το πρώτο animation studio που ίδρυσε, υπό την ονομασία Laugh-O-Gram Studio, χρεοκόπησε μέσα σε δύο χρόνια και ο Disney αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του στο Hollywood. Την συνέχεια την ξέρετε. Όπως θα πει αργότερα «όλες οι αντιξοότητες που είχα στη ζωή μου, όλα τα προβλήματά και τα εμπόδια, με ενίσχυσαν. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς όταν συμβαίνει, αλλά ένα χτύπημα στα δόντια μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο για εσένα». Επιτυχία είναι να αποδέχεσαι τον εαυτό σου με τις ευστοχίες και τις αστοχίες του. Να τον αγαπάς και να τον εκτιμάς για όσα είσαι και όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα. Επιτυχία είναι να πέφτεις, να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις με περισσότερο πείσμα. Αποτυχία είναι να πέφτεις και να μένεις για πάντα εκεί μοιρολατρικά.

«Είναι σκληρό να αποτυχαίνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις».   Θεόδωρος Ρούζβελτ 26 ος πρόεδρος Η.Π.Α.

Κιούση Χρύσα
Accredited Life & NLP Coach
www.chryssakioussi.gr
[email protected]