“Δείγμα πολιτικής δειλίας και φόβου! ” Του Σωτήρη Δελή

Παρακολούθησα το Ντιμπέιτ, ελληνιστί συζήτηση, των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές διότι είναι η πρώτη φορά που Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι θα ψηφίσουν από την χώρα της εγκατάστασης των. Οι περιοριστικοί όροι του Νόμου 4648/2019 έχουν συρρικνώσει όμως δραματικά τον αριθμό των ομογενών που τελικά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προτίθενται να ψηφίσουν. Το σύνολο τους, περίπου 22000, είναι αμελητέο. Αυτό άλλωστε επεδίωκε και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, το κάθε κόμμα με τον τρόπο του.

Η ψήφος των Αποδήμων απουσίασε σαν ενότητα από το Ντιμπέιτ των Πολιτικών Αρχηγών. Κανένας από τους έξι ερωτώντες δημοσιογράφους δεν έκανε μια σχετική ερώτηση. Δεν αναφέρθηκαν καν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στις εκλογές 21 Μαίου θα ψηφίσουν Απόδημοι από το Εξωτερικό.

Σαν τα εκατομμύρια των Αποδήμων να μην υπήρχαν. Ο νόμος ατύχημα που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ κάτω από την πίεση του ΚΚΕ ,είναι φτιαγμένος στα μέτρα και σταθμά των συμφερόντων του ελληνικού πολιτικού προσωπικού όπου στόχος του ήταν να δωθεί το δικαίωμα ψήφου απο τις χώρες που διαμένουν μια μικρή μερίδα Ελλήνων, αυτών που έφυγαν από την χώρα τα χρόνια της κρίσης, περίπου 500-600.000 άτομα. Υποκριτικά λοιπόν κατασκεύασαν ένα προκρούστη γραφειοκρατίας για να αποτρέψουν τη συμμετοχή και να βάλουν τα εκατομμύρια των υπολοίπων στο γύψο!

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό τρέμει στην σκέψη να δωθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου από τις χώρες διαμονής των ομογενών. Οι Απόδημοι είναι ανεξάρτητοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως μια δημοκρατικά διοικούμενη χώρα λειτουργεί και ο πήχυς των απαιτήσεων στους υποψήφιους των εκλογών θα ανέβαινε κατακόρυφα. Αυτα φοβούνται οι Έλληνες πολιτικοί και τα αποφεύγουν με κουτσονόμους. Οι εκ του συντάγματος απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας προς τον Απόδημο Ελληνισμό.

Μέσω του αρθρο 108 ορίζει ”Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα…”. Το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται συστηματικά σήμερα προς οφελος μικροπολιτικών προσωπικών συμφερόντων. Έτσι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής διπλωματίας, η ψήφος των ομογενών, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων. Από τους 500.000 με 600.000 ψηφοφόρους που έχουν το δικαίωμα από τον κουτσονόμο να ψηφίσουν δήλωσαν ενδιαφέρον 22000, ήτοι 3,6%!

Εκτιμώ ότι οι μισοί θα κάνουν αποχή. Με αλλά λόγια θα ψηφίσουν 1,8%! Ποιοί είναι οι αίτιοι και πολιτικά ηττημένοι; Φυσικά η ΝΔ μόλις αποφάσισε να δωθεί το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους έστειλε μήνυμα στα υπόλοιπα κόμματα και συνομίλησε μαζί τους ώστε να μάθει εάν ένας τέτοιος νόμος μπορούσε να ”περάσει” στην ΒτΕ μέσω της απαραίτητης πλειοψηφίας των 200 βουλευτικών ψήφων. Το ΚΚΕ αντέδρασε και έθεσε τους όρους ώστε από ”γιαούρτι” ο νομος έγινε ”γαλατόνερο” με αλλά λόγια ένας νομος “ύβρις” προς τους Απόδημους. Το εκτιμούμενο 1,8% στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι μια ήττα για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο όμως που επίσης θα διαπιστωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα συμμετοχής των Αποδήμων θα είναι και μια ήττα στην “δειλία” που έδειξε η ΝΔ όταν προετοίμαζε τον νόμο προς ψήφιση.

Θυμάμαι ότι το 1992 όταν η κυβέρνηση Κ Καραμανλή έδωσε στον πρώην  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο (τότε Υπουργό Εσωτερικών) την εντολή να κάνει μια πρόταση για το ίδιο ζήτημα και όταν άρχισαν οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα τότε ο Κ Καραμανλής διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν θα περνούσε και προς τιμήν του προτίμησε να καταθέσει το Νομοσχέδιο ως είχε, και να ψηφιστεί μόνον από 159, μεταξύ των 267 ψηφισάντων, Βουλευτές, παρά να δημιουργήσει την σημερινή θλιβερή κατάσταση.

Κάτι τέτοιο οι περισσότεροι από μας τους Απόδημους θα περίμεναν και από τον κ Κυριακο Μητσοτακη δηλαδή την γενναιότητα να μην φέρει το νόμο στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ”κουτσό”, όταν διαπίστωσε ότι οι αλλαγές που επέφερε η αντιπολίτευση αλλοίωναν το νομοθέτημα. Ίσως στο μέλλον να εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί δεν πρόταξε την πολιτική του γενναιότητα αλλά προτίμησε να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής συνδιαλλαγής. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

 

  • Άρθρο του Σωτήρη Δελή επ. μέλους της Σουηδικής Βουλής και επ. μέλος ΠΑΔΕΕ Σουηδίας