Σία Αναγνωστοπούλου: «Διαρκής εμπαιγμός των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε χθες Τρίτη 30.1, με τη συνυπογραφή των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Διαρκής εμπαιγμός των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ. Καμία πρόσληψη μέχρι σήμερα».

Δέκα μήνες μετά τη διενέργεια του Α’ Σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.  Οι επιτυχόντες δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα προσληφθούν καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί για τον πραγματικό αριθμό των προσλήψεων από τους επιτυχόντες, ενώ εξακολουθούν να εκδίδονται προκηρύξεις με το παλιό σύστημα μοριοδότησης, το οποίο ίσχυε πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού, ακυρώνοντας έτσι τον ίδιο τον διαγωνισμό και κρατώντας σε ομηρία τους χιλιάδες επιτυχόντες.

Συνολικά, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι 14.837 εκ των οποίων 12.691 κατηγορίας ΠΕ και 2.146 κατηγορίας ΤΕ. Εντούτοις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και να εμπαίζει τους επιτυχόντες καθώς παραμένει άγνωστο πόσες προκηρύξεις θα εκδοθούν και πόσοι επιτυχόντες θα απορροφηθούν.

Η κυβέρνηση διαρκώς αυτοαναιρούμενη και ακυρώνοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάρτιο, περί 12.000 προσλήψεων έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και αγανάκτηση στους επιτυχόντες, οι οποίοι συμμετείχαν σε γραπτή δοκιμασία και μέχρι σήμερα καμία διαβεβαίωση δεν έχουν λάβει για το τι πρόκειται να γίνει με τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Η υπουργός καλείται να απαντήσει για το πότε αναμένεται να εκδοθούν τα προσωρινά και πότε τα οριστικά αποτελέσματα των προκηρύξεων 2ΓΒ/2023 και 3ΓΒ/2023 καθώς και πότε θα κληθούν οι επιτυχόντες να στελεχώσουν τις προκηρυσσόμενες θέσεις με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα. Ακόμη, καλείται να ενημερώσει τη Βουλή για το πότε αναμένεται να εκδοθεί η επόμενη προκήρυξη για την  απορρόφηση όσων επιτυχόντων κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ δεν διορισθούν από τις δύο αρχικές προκηρύξεις και  πόσες θέσεις θα αφορά η επόμενη προκήρυξη. Να ξεκαθαρίσει πόσες προκηρύξεις θα εκδοθούν μέχρι το 2025  και για πόσες θέσεις από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022 και κυρίως εάν και πώς θα απορροφηθεί το σύνολο των επιτυχόντων. Επιπλέον, καλείται  να απαντήσει στις καταγγελίες του Συλλόγου επιτυχόντων για την έκδοση σειράς προκηρύξεων 2Κ/2023 και 4Κ/2023 χωρίς ΠΥΣ και καθορισμό με βάση το ν. 4765/2021, αλλά και για ποιό  λόγο, ενώ έχει διενεργηθεί ο γραπτός διαγωνισμός,  το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων και των προκηρύξεων εξακολουθεί να  γίνεται με το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο ίσχυε πριν τη διενέργεια του γραπτού διαγωνισμού.