Σοκάρει στο συνέδριο της «Φόρτσα Ιτάλια» η τραγική ιστορία της πρώτης Ιταλίδας που δέχθηκε επίθεση με οξύ

Σόκαρε και παράλληλα συγκίνησε το κοινό στην δεύτερη μέρα του συνεδρίου της «Φόρτσα Ιτάλια», κατά την οποία πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, η 64χρονη Φιλομένα Λαμπέρτι, η πρώτη γυναίκα στην Ιταλία που υπήρξε θύμα επίθεσης με οξύ.

Με παραμορφωμένο πρόσωπο η Λαμπέρτι ζήτησε να δείξει στους παρευρισκόμενους την φωτογραφία της αμέσως μετά την επίθεση με οξύ που είχε δεχθεί το 2012 από τον τότε σύζυγό της. Κάποιοι δάκρυσαν ενώ όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν παρατεταμένα την γυναίκα που δήλωσε: «Σήμερα ζω και είμαι ελεύθερη».

«Ditemi voi se questi si possono definire maltrattamenti»: Filomena, sfregiata con l’acido dal...

Η Λαμπέρτι, με καταγωγή από ένα μικρό χωριό στο Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας, διηγήθηκε πως παρέμενε παντρεμένη επί 30 χρόνια με έναν βίαιο σύζυγο μέχρι που ενηλικιώθηκαν τα τρία παιδιά της. Τον Μάιο του 2012 τόλμησε να ζητήσει διαζύγιο από τον σύζυγό της, εκείνος την αντιμετώπισε επιθετικά εξαπολύοντας ύβρεις εναντίον της. Στις 28 Μαΐου κρατώντας ένα μπουκάλι με οξύ της είπε «κοίτα τι θα σου δώσω» και άδειασε το καυστικό υγρό στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στα χέρια και στο στήθος της άτυχης γυναίκας.

Από το 2012 μέχρι το 2017 η Λαμπέρτι υποβλήθηκε σε 30 χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι 10 στα βλέφαρα. Όσο για τον δράστη καταδικάστηκε μόνο σε 18 μήνες φυλάκιση αφού πρώτα προσκόμισε στο δικαστήριο επιστολή μεταμέλειας για την πράξη του και «σήμερα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά το θύμα στο συνέδριο.

«Είναι ντροπή γιατί μερικές μέρες μετά την αποφυλάκισή του δήλωσε μπροστά στις κάμερες πως θα το έκανε ξανά», δήλωσε η Λαμπέρτι και αποκάλυψε πως είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιταλία που δέχθηκε επίθεση με οξύ ενώ μετά την δική της περίπτωση έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιθέσεων με οξύ στις γυναίκες της γειτονικής χώρας.

Αφιερωμένη στον Μπερλουσκόνι η πρώτη μέρα του συνεδρίου

Πολιτικοί, ποδοσφαιριστές και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο της «Φόρτσα Ιτάλια» για τα 87 χρόνια από την γέννηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην μικρή πόλη Πέστουμ (Ποσειδωνία) της Κάτω Ιταλίας από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου υπό τον τίτλο «Berlusconi Day» ήταν αφιερωμένη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδρυτή της «Φόρτσα Ιτάλια».

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και νέος επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια», διάβασε στους συμμετέχοντες επιστολή από τα παιδιά του Μπερλουσκόνι στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως «αυτό το συνέδριο είναι το πιο όμορφο δώρο για τον πατέρα μας»

Η τελευταία σύντροφος του Καβαλιέρε, η 32χρονη βουλευτής της «Φόρτσα Ιτάλια» Μάρτα Φασίνα, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram για τα 87 χρόνια από την γέννηση του Ιταλού πολιτικού. «Έκανες μόνο καλό στην Ιταλία και στους Ιταλούς. Μου προκαλεί πόνο το ότι δεν μπορώ να σφίξω το χέρι σου, δεν μπορώ να σε αγκαλιάσω, το ότι δεν μπορώ να σε κοιτάξω και χάρη στο βλέμμα που μας έκανε να κατανοούμε το ένας τον άλλο, να ξέρουμε με βεβαιότητα ότι η αγάπη μάς δένει και θα μάς δένει αιώνια», έγραψε στην ανάρτησή της η τελευταία σύντροφος του Καβαλιέρε.