ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Κίνηση ματ ή δαμόκλειος σπάθη;

Μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές το Υπουργείο έσπευσε να εκθέσει τις βασικές θέσεις του αναφορικά με το ζήτημα, τονίζοντας αρχικώς μέσω του γραφείου Τύπου, ότι δεν επρόκειτο για κάποια υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας που θα καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

 

Ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Ελένης – Μαρίας Γαλανάκη

Μάλιστα το υπουργείο Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία επρόκειτο να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την νομοθεσία. Αναφορικά με τον ισχυρισμό αρκετών αναλυτών, ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους φέρνει για πάντα στη χώρα, γίνεται σαφές ότι το Μνημόνιο με το Μπανγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15.000 διαμένοντες στην Ελλάδα να εργαστούν εποχικά στον αγροτικό τομέα, με την προϋπόθεση να φεύγουν τρεις μήνες κάθε χρόνο και κύρια ρήτρα να φύγουν οριστικά από την χώρα με την πάροδο πέντε ετών, με κύρια επισήμανση ότι η μη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα θα οδηγεί σε απέλαση και πιθανή λύση του Μνημονίου Κατανόησης.

Κυρίαρχος στόχος του υπουργείου είναι η αποσόβηση της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύοντας τον αγροτικό τομέα με την χρήση εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. Όπως επιπλέον τονίζεται δια στόματος Υπουργείου, βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερούς συμφωνίας η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση καταπολεμώντας τις -μέχρι σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα, καλύπτοντας επιπροσθέτως και τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους.

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση δημιουργεί μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα η απάντηση είναι κατηγορηματικώς αρνητική και καθησυχαστική, αφού οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για εννιά μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του. Ταυτόχρονα, για να επανέλθει, θα πρέπει να προηγηθεί μια ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν την άφιξή του στην Ελλάδα. Ακολούθως και με την παρέλευση πέντε ετών, ο δικαιούχος θα χάσει αυτομάτως το δικαίωμα επιστροφής στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας έχουν υποβάλλει αίτημα για εποχικούς εργάτες γης ανά έτος, με αριθμούς που αγγίζουν τις 101.000 και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.

Αναφορικά με το αν οι περιληφθέντες στην συμφωνία μετανάστες θα κατέχουν δικαίωμα ψήφου ή απόκτησης ιθαγένειας , το Υπουργείο Μετανάστευσης ξεκαθαρίζει ότι η εν λόγω άδεια δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας. Συνεπώς, οι δικαιούχοι ούτε θα πολιτογραφούνται, ούτε θα ψηφίζουν. Ωστόσο, παρά τις ακλόνητες θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ο Ι. Χαν, σε συμβούλιο με αρμόδιους Υπουργούς, προχώρησε αμέσως μετά τις πρώτες προσεγγίσεις στην ακόλουθη δήλωση: «Οι Πακιστανοί στο εξωτερικό είναι το πολύτιμο πλεονέκτημά μας- Θα τους παραχωρήσουμε δικαίωμα ψήφου»!

Μιλάει με λίγα λόγια, για τους Πακιστανούς που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και για αυτούς που θα έρθουν. Μετά την προαναφερόμενη επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στο Πακιστάν η επίσημη ιστοσελίδα της πακιστανικής κυβέρνησης έγραψε:

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η χώρα του έχει περισσότερους από 60.000 Πακιστανούς».

«Γνωρίζουμε καλά γιατί οι άνθρωποι μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη παράνομα και γίνονται μετανάστες, επειδή και στο παρελθόν η ιστορία της Ελλάδας είναι παρόμοια με αυτή του Πακιστάν».

«Δυστυχώς δεν υπήρχε ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδας, γι’ αυτό και οι Πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η νόμιμη μετεγκατάσταση θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας και θα προωθηθεί απευθείας πτήση μέσω της Pakistan Airlines προς την Ελλάδα.


Ο Σύμβουλος του Ίμραν Χαν, Ayub Afridi, είπε ότι το Πακιστάν έχει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες και θα ήθελε να φιλοξενήσει Έλληνες τουρίστες στη χώρα του. Με την ευκαιρία, οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας για την ανάσχεση της ροής λαθρομεταναστών από το Πακιστάν και την παροχή ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα μέσω νόμιμων διαύλων μετανάστευσης και ισχυρής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Υπουργός Μηταράκης εκτίμησε τον παραγωγικό ρόλο της πακιστανικής κοινότητας στην οικονομία της Ελλάδας και περιέγραψε επίσης το προτεινόμενο σχέδιο για νόμιμους διαύλους μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών!

Το Πακιστάν και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν φιλικές σχέσεις. Μια ισχυρή πακιστανική διασπορά άνω των 60.000 είναι μια σημαντική οικονομική
και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδας»! Σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή Ανδρέα Μουντζουρούλια ο Νότης Μηταράκης χρησιμοποιώντας τις «ανάγκες» των αγροτών, των ξενοδόχων και των εμπλεκομένων με κατασκευαστικά έργα σε εργατικό δυναμικό αλλά και την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελάσεις των παράνομων μεταναστών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα προσπάθησε πάλι να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Πανηγυρίζουν οι Πακιστανοί» τού ανέφερε ο δημοσιογράφος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, για να απαντήσει ανερυθρίαστα ο κ. Μηταράκης: «Και εμείς πανηγυρίζουμε»! αναφερόμενος στην είσοδο στην Ελλάδα χιλιάδων μουσουλμάνων υπηκόων των δύο ασιατικών κρατών, με τις ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς όπως τόνισε σε ο Υπουργός είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και ειδικά με όσες είχαν φιλία με την Τουρκία» χωρίς να δικαιολογήσει ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο μετέβη στις δύο αυτές χώρες, και όχι σε κάποια χριστιανική, με την οποία η Ελλάδα έχει πιο ισχυρούς δεσμούς.

«Η χώρα μας ξεπερνά την μεταναστευτική κρίση» συνέχισε ο Υπουργός «και οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019», θέτοντας ως στόχο το 2022 να ξεχωρίσουν αυτοί που έχουν νόμιμη παραμονή από τους παράνομους. Δεν εξήγησε, βέβαια, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους παράνομους να παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς κανείς δεν θα θέλει προφανώς να επιστρέψει στη χώρα του, επισήμανε ο κος Μουντζουρούλιας, τονίζοντας περαιτέρω ότι ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουμε 26.000 νόμιμους υπηκόους Πακιστάν και 5.000 που ζητούν άσυλο, συνολικά δηλαδή 31.000, δεν είπε όμως για τον αριθμό των παράνομων Πακιστανών που έφτασαν στο σημείο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κάνουν κατάληψη της πλατείας Συντάγματος και να βρίζουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Στον ισχυρισμό του Υπουργού, ότι η συμφωνία με το Πακιστάν σπάει το μοντέλο της παράνομης εισόδου των μεταναστών, οι οποίο κρυβόταν επί
επταετίας μέχρι που βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας μπορούσαν να νομιμοποιούνται και να φέρνουν και τις οικογένειές τους, καθώς πλέον θα
εφαρμόζονται απελάσεις όσων δεν δικαιούνται να βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύεται η εποχική εργασία, δεν διαφαίνεται
ένα πειστικό επιχείρημα στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν το κάνουμε με τους υπάρχοντες μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, και φέρνουμε κι άλλους, σημείωσε ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας.


Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Γ.Γ. του πολιτικού κινήματος Τ.ΟΛ.ΜΑ Γεώργιος Μπινιάρης, ο οποίος κρίνει το ζήτημα της ανά έτος αποχωρήσεως των φιλοξενούμενων δικαιούχων ως πρακτικά αδύνατο, αφού οι ήδη διαμένοντες στην Ελλάδα είναι δύο κατηγοριών. Αυτοί που μένουν και εργάζονται μόνιμα και με χαρτιά, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία. Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, οπότε και μέχρι να τελεσιδικήσουν οι διαδικασίες η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους απελάσει.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της εποχικότητας αλλά και της απέλασης. Άλλωστε ακόμα και στις διαδικασίες
απέλασης δίδεται περιθώριο ημερών στον αλλοδαπό να αποχωρήσει και κατά το οποίο καμία αρχή δεν γνωρίζει που βρίσκεται ή αν έφυγε, κάτι το
οποίο γνωρίζει αλλά σκόπιμα ξεχνά ο Υπουργός, όπως ο προαναφερθείς τονίζει. Μάλιστα, συνεχίζει, τίποτα δεν εμποδίζει τον απελαθέντα, μετά την
πάροδο των 9 μηνών, να μεταβεί στην Τουρκία και να εισέλθει ξανά παρανόμως ζητώντας άσυλο και απολαμβάνοντας επιδοματική βοήθεια, κάτι το
οποίο συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια με τις αυξημένες ροές της παράνομης μετανάστευσης. Αλήθεια πόσο δόκιμο θα ήταν να διατεθούν θέσεις εργασίας σε παράνομα εισελθόντες, που θα έπρεπε ήδη να έχουν απελαθεί, την ώρα που η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας, τους υψηλότερους στην Ευρώπη και αυτές οι θέσεις θα μπορούσαν να διατεθούν στην υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ ως επιταγές εργασίας, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση της ανεργίας.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, θα πρέπει να τονιστεί, μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, πως η νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, καθώς περί αυτού πρόκειται όσο και να προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο το Υπουργείο και ειδικά από χώρες οι οποίες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της Τουρκίας όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, εγείρει αξιώσεις μειονοτήτων και αυτό είναι κάτι, το οποίο ήδη αποτελεί μείζον ζήτημα για την χώρα μας. Φυσικά αυτό είναι κάτι που επιδιώκει και η ίδια η Ε.Ε, η οποία όπως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα προωθεί τη συνομοσπονδία κρατών εντός της ίδιας επικράτειας και οι μειονότητες αποτελούν ισχυρό όπλο στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Το αν τελικά αυτή η δυνητική συμφωνία θα μπορούσε να κρύβει παγίδες για την Ελληνική πραγματικότητα θα μπορούσε να απαντηθεί ίσως με μια
σύντομη αναδρομή στην τεράστια και μαζική μετανάστευση από το Πακιστάν στη Βρετανία, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και τελείωσε
στα τέλη 1960, με σκοπό την κάλυψη θέσεων στην κλωστοϋφαντουργία και συγκεκριμένα στα εργοστάσια του Γιορκσάιρ και του Λανκασάιρ. Σήμερα
οι Πακιστανοί αποτελούν την δεύτερη ή τρίτη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Βρετανία.

Οι Πακιστανοί, οι οποίοι εισήλθαν στην Βρετανία πριν από τον Νόμο για τη Μετανάστευση της Κοινοπολιτείας το 1962 ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικά ενεργοί άνδρες, οι οποίοι με το «σύστημα κουπονιών» μπόρεσαν να κανονίσουν θέσεις εργασίας για τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ο νόμος του 1962 είχε αποφασιστική επίδραση στο πρότυπο της μετανάστευσης, αφού αντί να μένουν προσωρινά, έφεραν και τις οικογένειες τους. Υπολογίζεται ότι το 1951, υπήρχαν 5.000 Πακιστανοί στη Βρετανία. Το 1961 ο εκτιμώμενος αριθμός τους έφτασε τους 24.900, ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί 1,175,000.

Για ποιο λόγο θα μπορούσε όμως το άνωθεν παράδειγμα να υποδεικνύει κίνδυνο για την Ελλάδα; Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων
γεωπολιτικών αναλυτών, το Πακιστάν είναι ένα κράτος-δουλέμπορος, στενός σύμμαχος της Τουρκίας, η οποία εντείνει τις πιέσεις συνεχώς για ικανοποίηση των διεκδικήσεών της. Εύλογα , λοιπόν, τίθεται το ερώτημα του γιατί επιλέγεται μια χώρα σύμμαχος της Τουρκίας , αν υποθέσουμε ότι
απαιτούνται εργατικά χέρια; Αυτό που δεν έθιξε ο κ. Μηταράκης είναι τι θα γίνει με τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Αυξάνουμε νόμιμα μια κοινότητα μιας μη φιλικώς προσκείμενης χώρας εις βάρος της Ελληνικής; Τι θα σημαίνει αυτό σε βάθος δέκα ή και είκοσι ετών αναφορικά με το μουσουλμανικό στοιχείο; Θα είναι τόσο έντονο που ο γηγενής πληθυσμός θα αποτελεί μειοψηφία;

Το παρουσιασθέν ζήτημα φαίνεται να θορύβησε τους πολίτες αλλά και τον πατριωτικό χώρο, με αντιδράσεις που φαίνεται προς στιγμήν ότι φρενάρουν τις κυβερνητικές συνεννοήσεις. Μένει να δούμε στο μέλλον αν τελικά θα καταστεί σώφρον να επιδειχθεί εκατέρωθεν σκεπτικισμός, γεγονός το οποίο θα προκύψει και από την εξέλιξη και διαμόρφωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών.

 

 

WHO IS WHO
Βιογραφικό της Ελένης-Μαρίας Γαλανάκη.

Η Ελένη-Μαρία Γαλανάκη έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης και έχει γεννηθεί το 1982 στην Ορεστιάδα του Έβρου. Είναι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρατηγικό Management. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις και στην στρατολόγηση προσωπικού, ενώ επιπροσθέτως έχει εργαστεί ως συντάκτης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε εφημερίδες όπως ΓΝΩΜΗ, ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως στέλεχος διοίκησης στον γερμανικό σιδηρόδρομο, ενώ κατέχει και διαχειρίζεται την ηλεκτρονική εφημερίδα Bahalo News. Επιπλέον, διατηρεί ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό TV Rodopi, στον ραδιοφωνικό σταθμό
Γερμανίας Greek Pulse Radio Stuttgart, αλλά και στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό SUPER B TV εκπομπή υγείας, με τίτλο “Πρόληψη και Υγεία”.