ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ : Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού &  Fondazione Magna Grecia

Σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, στη Σχολή Αμερικανικών Κλασικών Σπουδών,  υπέγραψαν την Παρασκευή 8/12/2023 Μνημόνιο Συνεργασίας δύο Οργανισμοί μη κερδοσκοπικοί : Οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και το FONDAZIONE MAGNA GRECIA, που εδρεύει στη Ρώμη.  Η πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Ζωζώ Λιδωρίκη, αφού ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννο Γραμματίδη για την πρωτοβουλία αυτής της συνεργασίας, καλωσόρισε στην Αθήνα τον Πρόεδρο  του  Fondazione Magna Grecia κ. Νino Foti, τον Αντιπρόεδρο κ.Francesco Saverio Romano και τον Πρόεδρο εποπτικού οργάνου κ. Antonello Colosimo . Στη συνέχεια μεταξύ άλλων ανέφερε: Εγκαινιάζουμε μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνεργασία για την ενθάρρυνση και υλοποίηση δράσεων σχετικών με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικολογία, την τεχνολογία, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις των δύο χωρών, με έμφαση στα κοινά σημεία που τις ενώνουν. Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα πιστεύουμε ότι μόνο με Δρόμους Πολιτισμού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και τις πολυδιάστατες εξελίξεις. Με όπλο μας την Πολιτιστική Διπλωματία προχωρούμε με όραμα την Επένδυση στον Πολιτισμό…”                                                                                                                                                                                

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Fondazione Magna Grecia κ. Nino Foti απευθύνοντας χαιρετισμό έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Ιδρύματος και των σκοπών του, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την προαγωγή του πολιτισμού στη Νότια Ιταλία, τη στήριξη του τουρισμού, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και έρευνας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρίες και την περιφερειακή συνεργασία. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε την ανάγκη πολιτιστικών δράσεων στην Ιταλία και στην Ελλάδα με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, της Επιτροπής Πολιτισμού τού Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και άλλων πολιτιστικών φορέων Ελλάδας και Ιταλίας. Ο κ. Foti κατέληξε πως: «Είναι καιρός Ελλάδα και Ιταλία να προβάλουν τη γνώση της κλασσικής αρχαιότητας στη Νότια Ιταλία καθώς και την προβολή των μνημείων και της σημασίας τους για τον πολιτισμό.»

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Επιτροπής Πολιτισμού  του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε θέματα και δράσεις που ενδιαφέρουν αυτό το Επιμελητήριο , άλλους πολιτιστικούς φορείς Ελλάδας και Ιταλίας και το Ελληνο-Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.


Για το Fondazione Magna Grecia, την επιρροή του στις πολιτικές αποφάσεις για τον πολιτισμό και τη νομική μορφή του, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος και μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου κ.Romano και ο Δικαστής κ.Colosimo.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η κα. Valeria Regio   Α΄ Γραμματέας και Μορφωτική Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας  και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Γιάννης Τσαμίχας. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννος Γραμματίδης , αφού αναφέρθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και στα 30 χρόνια με σημαντικές δράσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό , τόνισε ότι η συμμετοχή της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητηρίου θα είναι ουσιαστική για την συμπόρευση πολιτισμού και επιχειρηματικότητας . Επίσης, πρόσθεσε, ότι η Υπογραφή αυτού του Συμφώνου Συνεργασίας είναι μια ιστορική στιγμή για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας.