Μόνον ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη με την παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) της κοίτης του ποταμού ακονιάρη και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για παραχώρηση και αξιοποίηση του παλιού σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο. Ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα των δημοτών της Πάτρας και της δημοτικής αρχής φαίνεται να γίνεται απτή πραγματικότητα.
Το θέμα ανέδειξε και ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος φέρνοντας στη Βουλή ερώτηση με θέμα «Να παραχωρηθούν στην πόλη της Πάτρας οι περιοχές του Ριγανόκαμπου και της παλιάς κοίτης του Διακονιάρη», στην οποία περιέγραφε όλο το ιστορικό της υπόθεσης, καθώς και τις παραμέτρους που καθιστούσαν τη διεκδίκηση δίκαιη για τους κατοίκους της Πάτρας.
Τέλος, ο Αχαιός Βουλευτής παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος, όπως το έχει αναδείξει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, στο άλλο δίκαιο αίτημα για τους κατοίκους της πόλης των Πατρών, που είναι η παραχώρηση από το Υπερταμείο του παλιού λιμανιού στον Δήμο Πατρέων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: «Να παραχωρηθούν στην πόλη της Πάτρας οι περιοχές του Ριγανόκαμπου και της παλιάς κοίτης του Διακονιάρη»
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η δημοτική αρχή της Πάτρας, με την υποστήριξη των κατοίκων και των τοπικών φορέων, ζητά την απόδοση του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου από το Υπερταμείο με σκοπό τη μετατροπή του στο λεγόμενο «Ανατολικό Πάρκο», ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Παρόμοιο αίτημα αφορά και στο τμήμα της ανοικτής, ανενεργής κοίτης του Διακονιάρη, η οποία μένει αναξιοποίητη και για την οποία εδώ και δύο χρόνια η δημοτική αρχή ζητά την παραχώρησή της επίσης από το Υπερταμείο.
Η περιοχή του Ριγανόκαμπου, με έκταση 140 περίπου στρεμμάτων, λειτουργούσε από τον Δήμο, από το 1973 έως το 1992, ως σκουπιδότοπος της πόλης ενώ ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια πέρασε, όπως το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου στην κυριότητα της ΕΤ.Α.Δ. Α..Ε, θυγατρική του Υπερταμείου. Πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη πλέον περιοχή, ενώ η δημοτική αρχή διαθέτει διαμορφωμένο σχέδιο ανάπλασης για τη μετατροπή της σε πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή της ανατολικής Πάτρας αλλά και για το σύνολο της πόλης. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Πατρέων προβλέπονται σε αυτό το χώρο χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας.
Αναφορικά με την παλιά κοίτη του Διακονιάρη και με γνώμονα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ο δήμος θέλει να δημιουργήσει στη περιοχή μια ζώνη ανάπλασης με πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμο, από την ακτή Δυμαίων έως την οδό Ακρωτηρίου, σε συνδυασμό με αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων εκατέρωθεν γεγονός που θα αναβαθμίσει συνολικά έξι γειτονιές αλλά και θα ενισχύσει το Σχέδιο Βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων.
Τα παραπάνω αιτήματα, τα οποία έχουν αναδειχθεί και από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν την υποστήριξη των κατοίκων της Πάτρας, πολλών πολιτιστικών φορέων και τοπικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την αντίδρασή τους με μια σειρά από κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.
Επειδή η περιοχή του Ριγανόκαμπου έχει χαρακτηριστεί ως εν γένει δασική έκταση, και επομένως δεν μπορεί να οικοδομηθεί, η αντικειμενική του αξία είναι μικρή, ενώ η αξία της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντική,
Επειδή η παλιά κοίτη του Διακονιάρη παραμένει αναξιοποίητη εδώ και χρόνια, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης,
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ακούει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Προτίθεται να παραχωρήσει στο Δήμο Πατρέων και επομένως στην πόλη της Πάτρας και στους κατοίκους της τις περιοχές του Ριγανόκαμπου και της παλιάς κοίτης του Διακονιάρη για ανάπλαση σε χώρους αναψυχής και πρασίνου με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και την βελτίωση της βιωσιμότητας της πόλης της Πάτρας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας