Το Σάββατο 1/2 στις 17:00 και την Παρασκευή 7/2 στις 19:00, το βιβλίο “Δημήτρης Χατζής. Λόγος ανυπεράσπιστος” των Κατερίνας Κωστίου & Χρήστου Παπάζογλου θα παρουσιαστεί στην εκπομπή “Βιβλιοβούλιο” του Μ. Πιμπλή.
Η έκδοση βασίζεται στις επιστολές του Δημήτρη Χατζή προς τη Λεία Χατζοπούλου – Καραβία, γραμμένες κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Βουδαπέστη (1963-1975).
Διαθέσιμο άμεσα | Τιμή: 24,91€ (συμπ. ΦΠΑ)
Ανακαλύψτε το εδώ: publications.upatras.gr
Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα το έργο και την ιστορία του Δημήτρη Χατζή!
Η έκδοση αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς πεζογράφους της Ελλάδας, τον Δημήτρη Χατζή. Η αφετηρία της βρίσκεται στις επιστολές του Δημήτρη Χατζή προς τη Λεία Χατζοπούλου-Καραβία τα χρόνια της εξορίας του στη Βουδαπέστη.
Όταν ξεκινά η αλληλογραφία τους (Νοέμβριο του 1963), ο Χατζής είναι 50 ετών, πολιτικός πρόσφυγας από το 1949, και ζει στη Βουδαπέστη όπου διδάσκει ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο. Η Χατζοπούλου είναι τότε 31 ετών και έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Η αλληλογραφία τους τελειώνει με τον επαναπατρισμό του Χατζή, το 1975.
Στις επιστολές του Χατζή διαγράφεται η πορεία μιας φιλίας που ξεκίνησε με την αποστολή των έργων της στον αυτοεξόριστο συγγραφέα. Σύντομα δημιουργείται κλίμα οικειότητας και χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Η γραφή του Χατζή γίνεται σταδιακά εξομολογητική και ο λόγος του “ανυπεράσπιστος”: γράφει για τη μοναξιά της υπερορίας, την προσωπική του ζωή, και κυρίως για τη λαχτάρα επικοινωνίας με την πατρίδα και την ελπίδα του επαναπατρισμού του.