Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τσίπρας: «Λήξη του «τριήμερου πένθους»,μπαίνουμε σε συναγερμό μάχης»

Χωρίς τοποθετήσεις αλλά μόνο με κείμενα έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου – Για τις 26 Ιουνίου πάνε οι εσωκομματικοί «λογαριασμοί»

tsipras_syriza_2xr
Φυγή προς τα εμπρός μετά την συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς σε διάταξη μάχης έθεσε χθες τον κομματικό μηχανισμό, αν και βαριά λαβωμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έλαβε την νομιμοποίηση για σειρά «διορθωτικών αλλαγών» ενόψει του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών, αλλαγές οι οποίες αναμένεται να έχουν εξειδικευθεί μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την νέα κάλπη.

Σε κλίμα φορτισμένο, «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για μας ένα οδυνηρό σοκ και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως όμως δική μου. Δεν ισομοιράζεται η ευθύνη. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη» ανέφερε σε προσωπικό τόνο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κήρυξε τη λήξη του «τριήμερου πένθους», σαλπίζοντας αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Σε επίπεδο ανασυγκρότησης, προανήγγειλε νέα καμπάνια και «αλλαγές εν κινήσει», οι οποίες θα ακουμπούν και συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ προέταξε το «να ακουστούν» οι θέσεις του κόμματος τις επόμενες τριάντα μέρες, εκτιμώντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν σε βάθος το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Θέλω σήμερα να σας καλέσω να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές, ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε εάν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείμματα. Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Να ανασυντάξουμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας, την δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καλείται τώρα να αναπροσανατολίσει την προεκλογική τακτική της.

Θεματική η νέα καμπάνια

Ειδικότερα, η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αλλάξει μορφή αποκτώντας πιο «προγραμματικά χαρακτηριστικά», καθώς οι πολλές, ανοιχτές συγκεντρώσεις θα υποκατασταθούν από θεματικές εκδηλώσεις με κοινωνικές ομάδες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι νέοι. Ειδικά για τους νέους, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από πλευράς της Κουμουνδούρου, καθώς η ΝΔ κατάφερε να καλύψει σε σημαντικό βαθμό το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, αναμένεται να συσταθεί νέα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και εκλογικές επιτροπές ανά νομό, ενώ λίφτινγκ θα υπάρξει και στην δημόσια εικόνα του κόμματος, όπως μετέδιδε από χθες το protothema.gr. Στο πλαίσιο αυτό, μια σφιχτή ομάδα θα κρατά τα ηνία της επικοινωνίας του κόμματος, την οποία θα αποτελούν τεχνοκράτες από το think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πλάι στους Αλέξη Χαρίτση, Κώστα Ζαχαριάδη, Ρένα Δούρου, Νάσο Ηλιόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Έφη Αχτσιόγλου και Πόπη Τσαπανίδου, της οποίας η προσωπική συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία αναγνωρίζεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό του κόμματος, παρά τη φημολογία περί «παραίτησής» της.

Κλείνοντας μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησε χθες να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα, αλλά και να διορθώσει λάθη των τελευταίων ημερών, ευχαριστώντας για παράδειγμα «προσωπικά τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μας, αλλά και όσους πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και δεν μας ψήφισαν», με φόντο τη δήλωσή του, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Επιπλέον, σε μια επίδειξη κομματικής ισχύος, μετέθεσε κάθε συζήτηση που θα πυροδοτούσε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, λέγοντας πως «μετά τη δεύτερη κάλπη, θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Με την άνεση και το χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει», ενώ υπήρξε καυστικός απέναντι σε μεμονωμένες συμπεριφορές στελεχών, παρατηρώντας ότι «δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» όπως είπε, για να σημειώσει πως «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Στην ίδια κατεύθυνση, εξίσου αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με τα προεκλογικά «αυτογκόλ» στελεχών του. «Άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «οφείλουμε τις επόμενες 30 ημέρες αυτήν την εικόνα να την αλλάξουμε». «Δεν λέω να αλλάξουμε προς το Κέντρο ούτε προς τα Αριστερά, αλλά προς τη σοβαρότητα, προς τη συλλογικότητα» παρατήρησε.

Το δίδυμο έλλειμμα

Με αυτοκριτική διάθεση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ακόμη πως «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα».

Κατηγορώντας, ταυτόχρονα, την ΝΔ και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σχέδιό του είναι να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα, σε βαθιά συντηρητική κατεύθυνση», ο κ. Τσίπρας συνέστησε προς τα στελέχη του να μην ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά της Δεξιάς. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες σε «δημοκρατική πανστρατιά», ενώ οριοθέτησε τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα, η οποία τίθεται σε δεύτερο πλάνο μετά την «στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής».

Απευθυνόμενος προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε πως «δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν αυτές τις μέρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε. Γιατί εκείνο που δεσπόζει στην δική μας σκέψη είναι η ευθύνη για την κοινωνία. Είναι η ευθύνη για τη χώρα, είναι η ευθύνη για το αύριο». Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως «αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε φορά που θα μας δίνουν μια από το ένα μάγουλο, θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και που ακύρωσαν στην πράξη μια μεγάλη ευκαιρία και για τον τόπο και για το πολιτικό σύστημα και για τις δυνάμεις της προόδου: την ευκαιρία της απλής αναλογικής».

Γραπτώς η…αυτοκριτική

Σε, πάντως, «πανηγυρικό τόνο» ολοκληρώθηκε -πρώτη φορά στα χρονικά- τόσο σύντομα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς τα εκλεγμένα από τη βάση μέλη της μπορούν να τοποθετηθούν στο εξής γραπτά απέναντι στην ήττα, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της, μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε χθες κατά πλειοψηφία.

Ρίχνοντας απότομα «τίτλους τέλους» στην αυτοκριτική στα ενδότερα του κόμματος τουλάχιστον προς το παρόν, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ζήτησε να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν προς το κόμμα μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου που είχε συνεδριάσει νωρίτερα, την ίδια μέρα. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατέθεσε πρόταση να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν, πρόταση με την οποία φέρονται να συντάσσονται και μέλη της μειοψηφίας, δηλαδή της «Ομπρέλας», προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το πλαίσιο της ήττας. Τελικά, υπήρξε ψηφοφορία, όπου εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση της κ. Σβίγκου και λύθηκε η συνεδρίαση, χωρίς αυτοκριτική έως τις 26 Ιουνίου.