Τζάνετ Γέλεν: «Η παγκόσμια οικονομία θα συνέλθει με τη λήξη του πολέμου»

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, στο περιθώριο συνάντησής της με τον Γάλλο ομόλογό της, Μπρουνό Λεμέρ. Μάλιστα, προέβη σε μια εκτίμηση ότι ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. «Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μήνυμα το οποίο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, αν και η τελευταία ζητάει από τις χώρες που συμμετέχουν στη G20, να επικεντρωθούν περισσότερο σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη (15/11) και μεθαύριο Τετάρτη (16/11) στο Μπαλί. Πάντως, η οικοδέσποινα της Συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου. Ο κ. Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.