«Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας σε κρίση: Απώλεια εισοδημάτων και έλλειψη αγροτικών υποδομών»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης με θέμα «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος των Αχαιών αγροτών και κτηνοτρόφων, λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία τους και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών» κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Η ερώτηση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες στο νομό λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής σε ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές , την μείωση της παραγωγής σε μια σειρά από προϊόντα του νομού όπως την ελιά, τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα σιτηρά εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους τα οποία οδηγούν σε μειωμένο κέρδος και εξαθλίωση των εισοδημάτων τους.
Τονίζει την ανάγκη για την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών από πυρκαγιές περιοχών Ερυμάνθου και Διακοπτού, την βελτίωση των αρδευτικών έργων υποδομών, όπως την επέκταση του φράγματος και της διώρυγας του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα, τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών στους δήμους Ερυμάνθου, Αιγιάλειας και Ακράτας, καθώς και αντιπλημμυρικών έργων.
Ο βουλευτής ζητά από την Κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων ώστε να υπάρχει ορθή και υπεύθυνη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα στο νομό Αχαΐας και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των πληγεισών περιοχών από την πυρκαγιά στον Ερύμανθο και στο Διακοπτό
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεσμεύεται με μια σειρά από μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος και στην άμεση και επιτακτική, στην εδώ και τώρα επέκταση του φράγματος του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη στην αγροτική ύπαιθρο του νομού.
Ακολουθεί η ερώτηση
“Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφήμων
Θέμα: «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος των Αχαιών αγροτών και κτηνοτρόφων, λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία τους και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών»
Τις τελευταίες εβδομάδες, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της πανελλαδικής μαζικής διαμαρτυρίας των αγροτών λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, την μείωση της παραγωγής, λόγω των φυσικών καταστροφών, και των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους.
Η αύξηση στην ενέργεια και στα λιπάσματα σε συνδυασμό με τα ήδη μειωμένα περιθώρια κέρδους των γεωργών, οδήγησε σε μετακύλιση του αυξημένου κόστους στα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, των λιπαντικών και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αυτό επέφερε, με τη σειρά του, σημαντική αύξηση του συνολικού κόστους και στην γεωργία και κτηνοτροφία.
Ταυτόχρονα, οι αγρότες πληρώνονται λίγα για τα προϊόντα τους ενώ η τιμή του τελικού προϊόντας μπορεί και να τριπλασιάζεται από το κέρδος όλων των ενδιάμεσων πριν φτάσει στο ράφι.
Επιπρόσθετα, οι κλιματικές συνθήκες λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης έχουν μειώσει την αγροτική παραγωγή. Εκτός από την ακαρπία της ελιάς σε όλη την Πελοπόννησο που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανέλθει με κοινοβουλευτική ερώτηση, πολλά ακόμα προϊόντα επλήγησαν στον Νομό Αχαΐας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα σιτηρά μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των αγροτών.
Στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών επισημαίνεται η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα η απουσία έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
Οι αγρότες ζητούν, επίσης, την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών από πυρκαγιές περιοχών Ερυμάνθου και Διακοπτού, την βελτίωση των αρδευτικών έργων υποδομών, όπως την επέκταση του φράγματος και της διώρυγας του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα, τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών στους δήμους Ερυμάνθου, Αιγιάλειας και Ακράτας, καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας αρδεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του από γεωτρήσεις βάθους 250-300 μέτρων έχοντας οδηγήσει σε μείωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των υδάτων της περιοχής, με την στάθμη των υπογείων νερών να είναι πλέον κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Τέλος, ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι νέοι νόσοι των ζώων και οι νέες ζημιές στην παραγωγή από την κλιματική κρίση να περιλαμβάνονται στις αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών.
Επειδή η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης έχει επιφέρει στην Ελλάδα, την μεγαλύτερη μείωση της αγροτικής παραγωγής στη ΕΕ που φτάνει το 16,1%, ενώ παράλληλα το μέσο αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 9,1% γεγονός που επιδεικνύει τη δεινή θέση των αγροτών σήμερα,
Επειδή είναι σημαντική η μείωση της αγροτικής παραγωγής σε βασικά είδη διατροφής που παράγονται στην Αχαΐα, κάτι που αν συνεχιστεί, είναι ορατός ο κίνδυνος της έλλειψης σε κάποια από αυτά στο άμεσο μέλλον,
Επειδή ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας θα πρέπει να αρδευτεί απρόσκοπτα διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και τη συγκράτηση του πληθυσμού στον κάμπο,
Επειδή, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που πλήττουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, απαιτεί κατασκευή αγροτικών υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική οικονομική ανάπτυξη στην αχαϊκή ύπαιθρο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων ώστε να υπάρχει ορθή και υπεύθυνη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα στο νομό Αχαΐας;
- Πότε προβλέπεται η επέκταση του φράγματος και της διώρυγας του Πηνειού ώστε να αρδεύεται απρόσκοπτα ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας;
- Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των πληγεισών περιοχών από την πυρκαγιά στον Ερύμανθο και στο Διακοπτό;
- Τι μέτρα θα λάβει για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας”