Ανδρέα Παναγιωτόπουλου: Άθλιες και επικίνδυνες οι συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Άγιος Δημήτριος» κατέθεσαν είκοσι οκτώ (28) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Στην ερώτηση που γίνεται με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της οροφής στο χώρο που ξεκουράζονται οι γιατροί και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μέλους του ιατρικού προσωπικού, περιγράφεται η ντροπιαστική για χώρα της ΕΕ εικόνα, η επικινδυνότητα του κεντρικού κτιρίου, καθώς και του διπλανού, στο οποίο υπάρχει κατασκευή από αμίαντο, γνωστού καρκινογόνου υλικού, η ανεπάρκεια και οι αμέλειες της ελλιπούς διοίκησης, καθώς και η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αυτού του σημαντικού για τη Θεσσαλονίκη νοσοκομείου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου, αφού η απάντηση της τελευταίας για το συμβάν αποτελεί για μια ακόμη φορά και όπως συμβαίνει με τους «ομότεχνούς» τους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, «προφάσεις εν αμαρτίαις». Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για την υγεία και τη ζωή ασθενών και εργαζομένων.

Τέλος, στην ερώτηση αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της Υγείας από την κυβέρνηση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της με την ενδυνάμωση σε δυναμικό και υποδομές του ΕΣΥ.

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ‘‘Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Άγιος Δημήτριος’’»

 

Η κατάσταση στα Ελληνικά δημόσια νοσοκομεία μαρτυρά κάθε άλλο παρά χώρα του δυτικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε μέρα προστίθεται και ένα νέο περιστατικό που δηλοί την απαξίωση των υγειονομικών μας μονάδων, οι οποίες αρχίζουν να καθίστανται επικίνδυνες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Πρόσφατο συμβάν σε αυτό το σίριαλ «θρίλερ» που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, η κατάρρευση τμήματος οροφής στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Άγιος Δημήτριος», που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2023 και προκάλεσε τον τραυματισμό γιατρού ο οποίος πήγε να αναπαυθεί από τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς στον προθάλαμο που βρίσκονται οι κοιτώνες που ξεκουράζονται οι γιατροί και του ήρθε κυριολεκτικά ο ουρανός στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ευτυχώς ελαφρά τραυματισμένος.

Το όμορφο κτίριο του νοσοκομείου που ανήκει στα νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, είναι παρατημένο στην τύχη του. Παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού και του συλλόγου εργαζομένων για αντικατάσταση της σκεπής, η διοίκηση προχώρησε σε επισκευή και τελικά μπήκε η ψευδοροφή που κατέρρευσε, ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει χρόνια να βαφεί, δημιουργώντας την εικόνα τριτοκοσμικών  και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας για τους υγειονομικούς.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά στο κτίριο πίσω από το κεντρικό, το οποίο στεγάζει τεχνικές υπηρεσίες, αποθήκες, κουζίνα, εστιατόριο, φαρμακαποθήκη, υπάρχει κατασκευή αμιάντου(!) που επιβαρύνει επιπλέον τις συνθήκες υγιεινής στο νοσοκομείο, ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. κ. Θάνος Πλεύρης είχε δεσμευτεί πριν από δύο έτη ότι θα υπάρξει λύση, αλλά κι αυτό παραπέμφθηκε στις «ελληνικές καλένδες».

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και σε ένα επιπλέον ζήτημα, αφού εδώ κι ένα χρόνο το υπουργείο δεν έχει διορίσει Δ.Σ. Ο πρώην υποδιοικητής έγινε διοικητής χωρίς Δ.Σ., δεν δουλεύουν τα υπηρεσιακά συμβούλια, με αποτέλεσμα να μην γίνονται διαγωνισμοί, όλα να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, ενώ ταυτόχρονα χάνονται κονδύλια από την Ε.Ε.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, η υποστελέχωση, όπως και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, παραμένει ζωτικό πρόβλημα, με 123 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο να δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, γεγονός που λόγω της κυβερνητικής πολιτικής ενέχει τον κίνδυνο ή προιωνίζεται λήξη των συμβάσεων τους.

Επειδή η υγεία των ασθενών και των ιατρών του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού αποτελεί ύψιστο καθήκον και υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Επειδή οι αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας αποτελούν αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα.

Επειδή ο δημόσιος χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί να απαξιώνεται από τις κρατικές πολιτικές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να μεριμνήσει άμεσα για τη στέρεη και μακράς πνοής αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων που αφορούν στο κεντρικό κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Άγιος Δημήτριος»;
  2. Τι θα κάνει με το κτίριο που υπάρχει κατασκευή αμιάντου, επικίνδυνου καρκινογόνου υλικού;
  3. Θα προχωρήσει στον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου;
  4. Θε επιλύσει με δημόσιο χαρακτήρα, όπως ταιριάζει στο Ε.Σ.Υ., το ζήτημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων;

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα  Έλενα

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βέττα  Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Νίνα

Καραμέρος Γιώργος

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη  Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου  Κατερίνα

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός  Γιώργος