Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων π. Δημήτριος Μπιλιανός :  “Η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους είναι έργο του Θεού”

Διαβάζοντας κανείς ή ακούγοντας την ιστορία πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων ανακατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 2008 μπορεί να πιστέψει σε ένα σύγχρονο  θαύμα.

Επιμέλεια: Ευτυχία Λαμπροπούλου 

Πείτε μας λίγο εν τάχει την ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους και πως φτάσαμε δεκατρία χρόνια μετά οι Τσκουκαλιώτες και όχι μόνο να προσεύχονται στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους;

Η ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, υπέστη μεγάλη δοκιμασία από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση παλαιού του ιερού Ναού λόγω των ανεπανόρθωτων ζημιών. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε υπαίθρια και συγκεκριμένα εντός του γηπέδου αθλοπαιδιών   για το χρονικό διάστημα τριών μηνών παραπλεύρως του κατεστραμμένου ιερού Ναού μας, πραγματοποιώντας εκεί όλα τα ιερά μυστήρια υπαίθρια, αναμένοντας την επισκευή του κατεστραμμένου παρεκκλησίου εντός του κοιμητηρίου της ενορίας μας.

Εκεί στο Ναό του κοιμητηρίου λειτουργήσαμε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του 2011, με αρκετά προβλήματα, δεδομένης της στενότητας του χώρου.

Μετά την κατεδάφιση, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του νέου ιερού Ναού, στην πορεία όμως αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών ανέγερσης για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Εξαιτίας της ύπαρξης των αρχαιολογικών ευρημάτων και συγκεκριμένα τη διατήρηση των ρωμαϊκών λουτρών  με σκοπό τη συντήρηση, μελέτη και ανάδειξή τους, ο χώρος ανέγερσης του ιερού Ναού μετατοπίστηκε κατά δεκαπέντε (15) περίπου μέτρα δυτικότερα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αναγκαστήκαμε ως ενορία να αγοράσουμε το χώρο που μας έλειπε από τον ΟΣΕ, διότι η μετακίνηση αυτή λόγω των αρχαίων μας έβγαλε έξω από τα δικά μας όρια και μπήκαμε στα όρια της ανωτέρω ιδιοκτησίας.

Ο αγώνας ήταν μεγάλος διότι και τα αρχαία έπρεπε να διασωθούν αλλά και η εκκλησία να κατασκευαστεί εκ νέου. Έτσι φτάσαμε στην ευλογημένη ημέρα της θεμελίωσης  του ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο ο οποίος έκανε τον αγιασμό της θεμελίωσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2010  και από τότε ξεκίνησαν οι εργασίες.

Αγωνιστήκαμε μόνο με τους εράνους των ενοριτών καθώς δεν υπήρχε καμία άλλη σημαντική χορηγία.

Στις 12 Αυγούστου 2011 τελέστηκαν τα θυρανύξια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο  στο υπόγειο  όπου θα λειτούργησε προσωρινά ως Ναός και μετά ως πνευματικό κέντρο.

 

Λειτουργήσαμε στο υπόγειο πέντε περίπου (2011-2016) χρόνια μέχρι τα εγκαίνια του Ναού.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν μέ λαμπρότητα καί συγκίνηση τήν Κυριακή 12.6.2016, ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, τοῦ μεγαλοπρεποῦς Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων. (φωτο 20,21,22)

Ὁ νέος Ναός ἀνηγέρθη στόν τόπο ὃπου εὑρίσκετο ὁ Παλαιός Ναός τοῦ Ἁγίου, ὁ ὁποῖος κατεστράφη ἀπό τόν σεισμό τῆς 8ης Ἰουνίου 2008.

 

  • Τήν παραμονή ἒγινε ἡ κατάθεσις τῶν Ἱερῶν Λειψάνων ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο καί ἐν συνεχείᾳ ἐτελέσθη ὁ Μέγας Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν.Συγχοροστάτησαν οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ἀτλάντας κ. Ἀλέξιος καί Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός καί ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

 

  • Ἀνήμερα πραγματοποιήθηκε ἡ τελετή τῶν Ἐγκαινίων καί ἐτελέσθη ἡ πρώτη Θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, μέ συλλειτουργό τόν Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο καί ἂλλους Κληρικούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.

 

Ὁ Σεβασμιώτατος τόσο κατά τόν Ἑσπερινό, ὃσο καί μετά τήν τελετή τῶν Ἐγκαινίων ἀνεφέρθη μέ λόγια πού συγκίνησαν τό ἐκκλησίασμα: α) Στήν δοκιμασία πού ἐπέτρεψε ὁ Θεός μέσῳ τοῦ σεισμοῦ τοῦ 2008.

 

β) Στίς προσπάθειες πού κατεβλήθησαν ὣστε νά γίνῃ τό σχέδιο καί νά ἐγκριθοῦν οἱ μελέτες καί νά θεμελιωθῇ ὁ Ναός.

 

γ) Στά «ἐμπόδια» καί στούς πειρασμούς ἀπό πολλά μέτωπα καί στόν ἀγῶνα τοῦ ἰδίου καί τῆς Ἐνορίας νά ξεπερασθοῦν, ἀφοῦ κάτω ἀπό τόν Παλαιό Ναό εὑρέθησαν ἀρχαῖα τῆς Ρωμαϊκῆς περιόδου.

 

δ) Στίς πολύωρες παραστάσεις στίς ἁρμόδιες Ὑπηρεσίες ὣστε νά προχωρήσουν οἱ ἐγκρίσεις (ΤΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ κ.λ.π.) καί νά κατοχυρωθῆ τό ἰδιοκτησιακό καθεστώς ἒμπροσθεν τοῦ Ναοῦ.

 

ε) Στόν ἀγῶνα μέ πίστη στό Θεό καί τιμή πρός τόν Ἃγιο Χαραλάμπη καί μέ σεβασμό καί ὑπακοή καί συνεργασία μέ τόν Μητροπολίτη καί τίς Ὑπηρεσίες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τοῦ Ἱερέως π. Δημητρίου Μπιλιανοῦ καί τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου, ὡς καί ὃλων τῶν κατοίκων τῶν Τσουκαλεΐκων, ὣστε νά ἀναγερθῇ ὁ Ναός σέ μιά ἐποχή οἰκονομικῆς κρίσεως καί ἀνέχειας.

 

Ὁ Σεβασμιώτατος ἐπήνεσε ὃλους μέ πρῶτο τόν Ἱερέα, στόν ὁποῖο ἀνεφέρθη ὃλως ἰδιαιτέρως μέ θερμότατα λόγια καί τόν ἐτίμησε μέ τό ὀφφίκιο τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Πατρῶν, πρός μεγίστη ἱκανοποίηση καί χαρά τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ἡ ὁποία ἐξεφράσθη μέ παρατεταμένο χειροκρότημα.

 

Ἐπίσης ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε τό Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο καί ὃλους ὃσοι συνείργησαν στό νά ἀνεγερθῇ καί νά ἐγκαινισθῇ ὁ Ἱερός Ναός, τόν Δωρητή τοῦ Τέμπλου καί  ἂλλους ἀφανεῖς ἀρωγούς τῆς ὃλης προσπαθείας.

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια εορτάστηκε η πρώτη επέτειος των εγκαινίων και εγκαινιάστηκε το πνευματικό κέντρο του Ναού στις 18 Ιουνίου 2017 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ,κ, Χρυσόστομο. Το πνευματικό κέντρο του Ναού είναι αφιερωμένο στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας (το μοναδικό στην ιερά Μητρόπολη Πατρών) ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης του ιερέα π. Δημητρίου Μπιλιανού και των ενοριτών στο πρόσωπό του.

 

Ένα μεγάλο έργο μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πίστη στο Θεό.

 

Ποιο ρόλο έπαιξε η Μητρόπολης Πατρών και ειδικότερα ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πατρών κκ Χρυσόστομος στην αποπεράτωση αυτού του έργου ;

 

Ο Σεβασμιώτατος μας βοήθησε από την αρχή, μας έδινε κάθε στιγμή τις οδηγίες και τις συμβουλές του και οι ευλογίες του ήταν η δύναμή μας για να προχωρήσουμε.

 

Κατά πόσο η οικογένειά σας στήριξε την απόφασή σας να αφοσιωθείτε στην δημιουργία του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων ;

 

Η οικογένειά μου, η πρεσβυτέρα και τα παιδιά βοήθησαν με το δικό τους τρόπο στην ανέγερση του ναού. Ευχαριστώ πολύ την πρεσβυτέρα Ξανθίππη για την συμπαράσταση, την υπομονή και την κατανόηση που είχε για να μπορώ χωρίς κανένα εμπόδιο να αγωνίζομαι για την ανέγερση του Ναού. Την ευχαριστώ από την καρδιά μου.

 

Μία τόσο μικρή ενορία πως καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της και να δημιουργεί ένα τόσο μεγάλο έργο;

 

Μια τόσο μικρή ενορία μπορεί να φτιάξει ένα τόσο μεγάλο έργο όταν υπάρχει πίστη στο Θεό, θέληση για αγώνα και ενότητα. Είχαμε και πίστη στο Θεό και θέληση μεγάλη, και ενότητα μεταξύ μας. Ήμουν σίγουρος, παρά τις πολλές δυσκολίες, ότι το έργο της ανέγερσης θα ολοκληρωθεί σύντομα. Γιατί πίστευα ότι είναι έργο του Θεού.

 

Πολλοί μιλάνε για θαύματα λίγοι όμως είναι εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν, και όμως τα θαύματα μικρά ή μεγάλα τα συναντάμε μπροστά μας, πείτε μας με την οπτική την δική σας λίγα λόγια για την μυστηριακή ζωή και πως το θαύμα είναι το συστατικό στοιχείο που ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο να πορευτεί μέσα στη ζωή;

 

Τα θαύματα είναι σημεία της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Ο Χριστός είπε «αιτείτε και δοθήσεται υμίν» δηλαδή ζητήστε και θα σας δοθεί. Όταν ζητάμε κάτι με πίστη ο Θεός το δίνει. Η ανέγερση του Ναού μας είναι ένα θαύμα της εποχής μας, δηλαδή ένα σημείο της παρουσίας του Κυρίου στις μέρες μας.

 

 

Τέλος, λίγο πριν κλείσουμε θα θέλαμε να μας πείτε για τις ανάγκες που έχει ο ναός σήμερα, πως μπορεί ο κάθε άνθρωπος να συμβάλει και αυτός με την σειρά του στην πλήρη αποπεράτωσή του;


Σήμερα  απολαμβάνουμε το έργο του Θεού. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας τελούμε τα μυστήρια και τις ιερές ακολουθίες. Παράλληλα στο πνευματικό κέντρο έχουμε τις δραστηριότητες των κατηχητικών, των χορευτικών, της χορωδίας, των μαθημάτων κιθάρας των γευμάτων της αγάπης και άλλων δραστηριοτήτων.

Αυτό τον καιρό συνεχίζεται η αγιογράφηση εντός του Ναού ένα έργο μεγάλο το οποίο θα διαρκέσει σίγουρα κάποια χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε στο πατρινό περιοδικό “πατρινόραμα-plus” που κυκλοφορεί