Εγκαίνια της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας

Με πρωτοβουλία της Co2gether δημιουργήθηκε η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας έχοντας υποστηρικτή στα πρώτα βήματα της ίδρυσης της αλλά και μελλοντικά την Τράπεζα Τροφίμων Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μέσα σε γιορτινό κλίμα με την παρουσία σημαντικών θεσμικών φορέων εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που υποστηρίζουν το έργο. Τον συντονισμό των εγκαινίων πραγματοποίησε η Κατερίνα Αλεξοπούλου, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη επικοινωνίας της Co2gether.

Μέσω της Τράπεζας Τροφίμων θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας από μεγάλες αλυσίδες supermarket, τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και πολίτες, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρονται  σε δομές, ιδρύματα και δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε οικονομικά ασθενείς και άπορους συμπολίτες μας που διαμένουν στην Περιφέρεια μας και έχουν αξιολογηθεί κατ’οίκον από το εξειδικευμένο προσωπικό της Co2gether.

Παναγιώτης Βουρλούμης, Επικεφαλής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Τράπεζα Τροφίμων, Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της φτώχειας: «Η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο συνηθισμένη στη χώρα μας, τουλάχιστον όσο είναι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, είναι πολύτιμη για να μπορεί να συμπληρώνει τα κενά στη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας. Ο θεσμός των Τραπεζών Τροφίμων ήρθε στην Ελλάδα πριν περίπου 30 χρόνια με την Ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων στην Αθήνα, τώρα με την Πάτρα γινόμαστε επτά και καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ειδικά η Πάτρα για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Co2gether είναι ήδη ένας οργανισμός που λειτουργεί με πείρα και συγκρότηση. Προσθέτοντας τώρα και την Τράπεζα Τροφίμων στις δραστηριότητες της αυξάνει την συλλογική μας γνώση στο αντικείμενο. Αντικείμενο που φαινομενικά είναι απλό. Συλλογή τροφίμων που είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και διάθεση τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ωστόσο προϋποθέτει γνώση και αξιόπιστες συνεργασίες».

Στην Τράπεζα Τροφίμων έχουν ήδη φτάσει με χορηγία του Ιδρύματος Ανδρέα Μετζελόπουλου τρόφιμα που καλύπτουν περίπου 400 οικογένειες,  αλάτι για 200 νοικοκυριά από την εταιρεία αλάτι Χιών και 100 κιλά αλεύρι από την εταιρεία Μύλοι Κεπενού, που μεταφέρθηκαν δωρεάν από την μεταφορική εταιρεία ΚΑΙΜΑΚΑΣ. Τα προϊόντα  θα συντηρούνται σε ψυγείο και ψυγειοκαταψύκτη, που χορηγήθηκαν από τις αλυσίδες supermarket AB Βασιλόπουλος και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

 

Στα εγκαίνια βρέθηκαν με σκοπό να ενημερωθούν για το έργο της Τράπεζας Τροφίμων υπεύθυνοι από τις αλυσίδες supermarket και εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Ανδρικόπουλος, My Market και Creta Farm. Παράλληλα, με την παρουσία τους στήριξαν τη νέα προσπάθεια η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η “ERGOLOGIC” Εργολογική Πληροφορική.

 

Μαρία Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια της Co2gether: «Στόχος μας είναι η συνεργασία με οργανισμούς, με δομές του Δήμου Πατρέων, με τα συσσίτια της Ι.Μ. Πατρών και με σωματεία που δείχνουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ενώνουμε δυνάμεις και προγράμματα για μια ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες και οικονομικά ασθενείς συνάνθρωποί μας. Υπολογίζουμε ότι θα βοηθηθούν χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Η Co2gether συνεργάζεται μέσα από τα έργα της με την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και φορείς. Τελικός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».

 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Πανοσιολογιότατος πάτερ Παϊσιος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας μέσα από τα συσσίτια που διοργανώνει η Μητρόπολη Πατρών.

Με γνώμονα την πολύτιμη συνεργασία με την Co2gether και την προσφορά σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και σε Δομές των Καλαβρύτων, η κα Άννα Μαστοράκου, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, τίμησε τα εγκαίνια με την παρουσία της, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κ. Ανδρεάς Φίλιας.  Από τον Δήμο Πατρέων, που έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, παρέστη ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ. Θεόδωρος Τουλγαρίδης.

 

Μέχρι στιγμής με την συμβολή του Δήμαρχου Ερυμάνθου κ. Θεόδωρου Μπαρή και του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, έχουν προσφερθεί 120 κιλά τροφίμων σε απομακρυσμένους οικισμούς και χωριά του Δήμου Ερυμάνθου και έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 40 οικογένειες. Παράλληλα, από τον Δήμο Αιγιάλειας παρευρέθηκαν στα εγκαίνια η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας κα. Διαμάντω Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πράσινου και Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Καραΐσκος και την κα. Κωνσταντίνα Μαγκλάρα από την κοινωνική υπηρεσία, στα πλαίσια της εξαίρετης συνεργασίας του Δήμου και των “επισκέψεων ζωής Co2gether”.

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Αμφιλοχίας κα. Λαμπρινή Χαρδαλιά,  με την οποία η Co2gether έχει συνάψει μακροχρόνια συνεργασία  έχει ήδη κοινοποιήσει την επιθυμία της για μία εκ νέου αποστολή τροφίμων σε άπορα νοικοκυριά. Εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων, στα εγκαίνια βρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Θεοχάρης, όπου είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε την αρχή μίας επικείμενης συνεργασίας.

 

Βάλια Ζήνα, Υπεύθυνη της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας: «Η ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας μας γεμίζει όλους μας χαρά. Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησα στην Αγγλία μία προσπάθεια διανομής περισσευμάτων τροφίμων, διοργάνωσης γευμάτων και εκπαιδευτικών δράσεων σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Τσέλτεναμ, και τώρα με το έργο αυτό επιθυμούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Στην Περιφέρεια μας, 1 στους 4 πολίτες αντιμετωπίζει σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών, την ίδια στιγμή που η σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στα 100 κιλά ανά άτομο το χρόνο. Η κάθε συνεισφορά στο έργο μας, είτε από τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδες supermarket είτε από πολίτες θα έχει ένα μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο».

Οι εταιρείες που βοήθησαν στην ανακαίνιση του χώρου της Τράπεζας Τρόφιμων και  συνέβαλαν στην δημιουργία ενός χώρου που πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την φύλαξη και διατήρηση τροφίμων ήταν το χρωματοπωλείο – Μπάκας Γεώργιος, το κατάστημα Ηλεκτρολογικών Ειδών και Υπηρεσιών – Μαλαφούρης Παναγιώτης, η εταιρεία με τα κατασκευαστικά υλικά του κ. Αντωνόπουλου, το κέντρο εκτυπώσεων “This is Print”, η εταιρεία καθαρισμού Monias Data Services και το τοπικό supermarket “Σιμιτζής”.

Τους καλεσμένους των εγκαινίων ευχαρίστησαν με τα εδέσματα τους η βιοτεχνία πιτών-τυροπιτών Δημόπουλος, το αρτοποιείο Ραυτόπουλος, το ζαχαροπλαστείο Αχαϊκό Εντελβάις, το Χωριάτικό Αχαϊκό, το Talks Catering και ο Ελαιοκομικός Αμπελουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Πατρών.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε το βίντεο με τίτλο «Μια μπουκιά αγάπης», δημιουργία της Karan Creative Media, που πάντα αναδεικνύει με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο όλες τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τον εθελοντισμό της Co2gether. Την οπτικοακουστική επένδυση των εγκαινίων ανέλαβε το κατάστημα μουσικών ειδών “Δίηχο”.