Έλενα Δρουκοπούλου: “Η μουσική είναι μια από τις βαθύτερες μορφές έκφρασης που υπάρχουν”

Η καθηγήτρια μουσικής που δημιούργησε την χορωδία BelCantes μιλάει, στο περιοδικό “πατρινόραμα-hellenic” και τη δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου, για τα οφέλη  χορωδιακού τραγουδιού, μέσα από τα οποία αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η  συνεργασία,  η διασκέδαση,  το παιχνίδι, η  ουσιαστική επικοινωνία και η αλληλεπίδραση. Επίσης αναφέρει τις δράσεις και τις διακρίσεις της χορωδίας.

Κα Δρουκοπούλου τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να δημιουργήσετε την αρχική ομάδα και τώρα πια που βλέπετε όλο αυτό που έχετε χτίσει να επεκτείνεται πως νιώθετε;

Η συμμετοχή μου στην παιδική χορωδία της κ. Τασίας Βυθούλκα στο Ωδείο της Φιλαρμονικής Πατρών σημάδεψε τη ζωή μου. Παρόλο που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω  σταματήσει τις  σπουδές σε σπουδαία Ωδεία της πόλης (Πρωτότυπο Ωδείο, Δημοτικό Ωδείο , Ωδείο Πολυφωνικής Πατρών και σε πολλές διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις) όπως σε οργανική μουσική έχοντας πτυχίο και δίπλωμα πιάνου, πτυχίο ακορντεόν , πολυετείς σπουδές στο φλάουτο , σε φωνητική κατεύθυνση,  έχοντας δίπλωμα κλασικού τραγουδιού , σε θεωρητική κατεύθυνση έχοντας πτυχία αρμονίας και αντίστιξης , τζαζ σπουδές, ενοργάνωση ενορχήστρωση κλπ. με κέρδισε απόλυτα η δημιουργία χορωδιακών ομάδων.  Αυτό επιτελέστηκε ύστερα από το δίπλωμα μου της Διεύθυνσης Χορωδίας με δάσκαλο τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, μαέστρο της χορωδίας Λυρικής Αθηνών και τη συμμετοχή μου επί 11 έτη στην Θερινή Ακαδημία του Πανεπιστημίου Κέρκυρας με εξειδίκευση στη χορωδιακή αγωγή.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για ότι έχει δημιουργηθεί και ευχαριστώ πάντα τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, που δεν είναι άλλοι από τους χορωδούς μου!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Πατέρα  Κωνσταντίνο  Αθανασόπουλο που ουσιαστικά έχει αγκαλιάσει αυτή τη δραστηριότητα.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος , εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας  μου πρότεινε πολλά χρόνια πριν να δημιουργήσω ένα χορωδιακό σύνολο.

Την χρονιά που ολοκλήρωνα τις σπουδές μου στον απαιτητικό και δύσκολο  τομέα Διεύθυνσης Χορωδίας , πήρα την απόφαση της ίδρυσης της χορωδίας.

Ο Πατέρας  Κωνσταντίνος  Αθανασόπουλος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος ο οποίος στηρίζει απόλυτα την καλλιτεχνική μας δημιουργία και είναι περήφανος για εμάς.

Από τα νέα παιδιά που συμμετέχουν σε όλο αυτό το εγχείρημα τι είναι εκείνο που εισπράττετε ως δασκάλα;

Η τεράστια χαρά είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Έχω κερδίσει εμπειρία , γνώσεις , υπέροχη συνεργασία με τους  χορωδούς μου.

 Τι σημαίνει μουσική για εσάς; Αν σας ζητούσαμε να μας περιγράψετε το ταξίδι μέσα από αυτή τι θα μας λέγατε;

Προσωπικά πιστεύω ότι η μουσική είναι μια από τις βαθύτερες μορφές έκφρασης που υπάρχουν. Όταν δεν μπορώ να βρω τις λέξεις, υπάρχει μουσική. Όταν μπορώ να βρω τις λέξεις, εκεί υπάρχει μουσική και όταν θέλω να τραγουδήσω τις λέξεις, πάλι υπάρχει μουσική.

Τα οφέλη  από την εκπαίδευση ιδιαίτερα στο χορωδιακό τραγούδι είναι πάρα πολλά. Ομαδικότητα -συνεργασία – διασκέδαση – παιχνίδι – ουσιαστική επικοινωνία -αλληλεπίδραση -συναισθηματική ανάπτυξη , οφέλη με άξονα πάντα την μουσική.

Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις σας και διακρίσεις που έχετε πάρει ως χορωδία.

Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της  χορωδίας BelCantes ήταν η Χριστουγεννιάτικη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας, τον Δεκέμβριο του 2016.

Τον Ιανουάριο του 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση της ενορίας της Εγλυκάδας, παρουσίασε στο ΤΕΙ Πατρών χορωδιακή μουσική από ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Στις 13 Μαΐου στο θέατρο Royal πραγματοποίησε συναυλία με θέμα Γυναίκα-Μάννα τ’ ουρανού υπέρ του Συλλόγου Άλμα Ζωής (γυναίκες με καρκίνο του μαστού).

Τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχε στον διαγωνισμό χορωδιών της Interkultur στην Καλαμάτα αποσπώντας χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της.

Τον Ιούνιο του 2018 έλαβε μέρος στο 9ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», αποσπώντας πολύ καλές κριτικές για την εμφάνισή της και παίρνοντας την 5η θέση ανάμεσα σε μεικτές χορωδίες.

Τον Δεκέμβριο του 2018 και του 2019 συνεργάστηκε με τη χορωδία Vocal και πραγματοποίησε συναυλία στο θέατρο Επίκεντρο.

Τον Νοέμβριο του 2019 πήρε μέρος στο φεστιβάλ ARTIVA στο Ναύπλιο.

Στις 18 Μαΐου εγκαινίασε φεστιβάλ χορωδιών με Θέμα Άνοιξη και Γυναίκα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πατρών με πρώτη προσκεκλημένη τη γυναικεία χορωδία EsperCanto.

Στις 22 Ιουνίου συμμετείχε με άλλα 4 χορωδιακά σύνολα στη Συναυλία Γυναικείων χορωδιών που διοργάνωσε το καλλιτεχνικό σωματείο «Vocal Φωνητικό Σύνολο Πάτρας» με την ευκαιρία των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής.

Τον Ιούλιο του 2019 μετά από τιμητική πρόσκληση της χορωδίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας, στα πλαίσια 10ης Θερινής Ακαδημίας, τραγούδησε στο Duomo για όλους τους συμμετέχοντες μαέστρους,  Έλληνες και ξένους, παίρνοντας άριστες κριτικές για την εμφάνιση της.

Τον Μάιο του 2021 πήρε μέρος στο φεστιβάλ World Peace Choral Festival (διαδικτυακά) στο οποίο συμμετείχαν 251 χορωδίες από 32 χώρες και διαγωνίστηκε στη Γυναικεία και Φολκλόρ κατηγορία βραβεύτηκε πρώτη στην κατηγορία της και αναδείχτηκε φιναλίστ για το Grand Prix των διακεκριμένων χορωδιών. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου συμμετείχε σε μεγαλειώδη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Tον Ιούνιο παρουσίασε ένα υπερθέαμα χορωδιακής μουσικής στο Δημοτικό θέατρο Πατρών με θέμα “ Στις γειτονιές των ανθρώπων” με πρωτοεμφανιζόμενη τη χορωδία Belles την προπαιδική Belcantini και τις BelCantes.

5 – 10 Ιουλίου 2022 έλαβε μέρος στον  26ο Διεθνή Διαγωνισμό  Χορωδιακής μουσικής στην Πρέβεζα διακρίθηκε με 2 Αργυρά μετάλλια σε 2 κατηγορίες. Στην επιστροφή της η  χορωδία φιλοξένησε στην πόλη μας για 5 ημέρες ένα υπέροχο χορωδιακό σύνολο από την Δανία – Academy of Musics Girls Choir Esbjerg 50 κοριτσιών.Η τελική συναυλία των 2 χορωδιών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στο θέατρο Μπάρυ στις 13 Ιουλίου.

Τον Μάιο του 2023 συμμετείχε στο 12o Παγκόσμιο φεστιβάλ και διαγωνισμό της χορωδίας Κοραή στην Θεσσαλονίκη και βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο παρουσίασης μιούζικαλ, αργυρό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο. Τον Δεκέμβριο του 2023 παρουσίασε σε πρεμιέρα, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών το μιούζικαλ του συνθέτη Χάρη Πεγιάζη και της συγγραφέως Μαρίας Σπυροπούλου, «τα Χριστούγεννα του τσιγγούνη».

Τραγούδησε στην Μέριμνα  για την δράση “Τραγουδάμε μαζί”  που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συμμετείχε σε 2 ιδιαίτερες εκδηλώσεις  για τον  Moυσικό Σύλλογο “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου που πραγματοποίησε στις 24-2-2024 στο Παπαστράτειο Μέγαρο βραδιά μνήμης και τιμής στο αείμνηστο Στάυρο Τσώλη. Επίσης συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΑΛΕΙΑ που αφιερώθηκε στη γυναίκα στις 2 Μαρτίου 2024, με κεντρική ομιλήτρια, την γνωστή Κλινική Ψυχολόγο, κ. Άννα Κανδαράκη, που καθήλωσε με τον απλό και μεστό της λόγο, στην ομιλία της που είχε τίτλο ” ΓΥΝΑΙΚΑ , ΧΙΛΙΟΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ …. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΌΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ”.

20-21 Απριλίου και οι 2 χορωδίες μας (BelCantes και Belles )εμφανίστηκαν στο 18ο Φεστιβάλ Μουσικών συνόλων 20-21 Απριλίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής…

Τέλος, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας σε Διεθνή Διαγωνισμό χορωδιών . Έχουμε πάρα πολλές προσκλήσεις για εμφανίσεις και  ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε νέο ρεπερτόριο και συνεργασία με διεθνείς συνθέτες στον χώρο της χορωδιακής μουσικής.

Εκτός από την χορωδία BelCantes διευθύνετε άλλο σύνολο;

Πρίν 3 χρόνια δημιουργήσαμε άλλο ένα γκρουπ γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας τη χορωδία Belles. Το φωνητικό γκρούπ αυτό έχει  ήδη συμμετάσχει σε συναυλίες  και σχεδιάζουμε περαιτέρω συναυλίες και συνεργασίες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η ιστοσελίδα της χορωδίας: http://belcantes.gr

H διεύθυνση μας στο Facebook https://www.facebook.com/Belcantes.elenadroukopoulou/

Instagram: https://www.instagram.com/belcantes_choir/

Τη χορωδία διευθύνει η Έλενα Δρουκοπούλου από την ίδρυση της.