Ελισσαίος Βγενόπουλος: Αγόρι Καταπίνει Σύμπαν

Η λεηλατημένη πραγματικότητα ενός παιδιού

Τα παιδιά με ένα μαγικό τρόπο και σε αντίθεση με του μεγάλους, μπορούν να βρουν σημαντικά πράγματα ανάμεσα στα σκουπίδια του κόσμου, μπορούν να εντοπίσουν θησαυρούς ανάμεσα στα χαλάσματα και μπορούν να ανακαλύψουν τα πάντα εκεί που οι μεγάλοι δεν βλέπουν τίποτα. Αλλά έτσι είναι τα παιδιά, θέλουν να ξέρουν τι βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες, πίσω από τους καθρέφτες, πίσω από την άστεγη πραγματικότητα.

Το “Boy Swallows Universe – Αγόρι Καταπίνει Σύμπαν” στηρίζεται στο συναρπαστικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης του Τρεν Ντάλτον και μεταφέρει τους αναγνώστες στον ζοφερό αλλά γοητευτικό κόσμο των προαστίων του Μπρίσμπεϊν της δεκαετίας του 1980. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ταραχώδη ζωή του νεαρού Ιλάι Μπελ, ενός αγοριού που αντιμετωπίζει μυριάδες προκλήσεις που δοκιμάζουν τα όρια της ανθεκτικότητας και της κατανόησης της ηθικής του.

Στον πυρήνα του, το μυθιστόρημα διερευνά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη μαγεία και την αθωότητα της νεότητας και τη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου των ενηλίκων. Το ταξίδι του Ιλάι σημαδεύεται από την απουσία του πατέρα του, ενός χαρακτήρα που περιβάλλεται από μυστήριο, αφήνοντας ένα κενό που τροφοδοτεί την αναζήτηση του Ιλάι για κατανόηση του τι συμβαίνει γύρω του και την ανεύρεση της προσωπικής του ταυτότητας. Η αφήγηση πλέκει με τέχνη τα θέματα της οικογένειας, της αφοσίωσης και της αναζήτησης του καλού σε έναν κόσμο γεμάτο εμπόδια, προστριβές και σκληρότητα.

Η οικογένεια του Ιλάι δεν είναι καθόλου συμβατική. Ο αδελφός του είναι πανέξυπνος, δημιουργικός αλλά μουγκός, η μητέρα του παλεύει με τον εθισμό, ενώ προσπάθεια της, να μείνει νηφάλια, δεν στέφεται, πάντα, από επιτυχία και η θολή φιγούρα του θετού πατέρα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιλάι προσπαθεί να ισορροπήσει στις συνεχείς αντιξοότητες, τις απανωτές δυσκολίες της ζωής, οδηγούμενος από μια ειλικρινή επιθυμία να κάνει το σωστό κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το σενάριο εξερευνά περίτεχνα τη δυναμική των σχέσεων του Ιλάι με τα μέλη της οικογένειάς του, απεικονίζοντας την ανθεκτικότητα που γεννιέται από την αγάπη και τους άρρηκτους δεσμούς που τους ενώνουν.

Ένας από τους κεντρικούς άξονες της αφήγησης είναι η προσπάθεια του Ιλάι να κατανοήσει τις θολές γραμμές μεταξύ σωστού και λάθους. Η μοίρα δοκιμάζει διαρκώς την αποφασιστικότητά του, θέτοντάς του προκλήσεις που τον αναγκάζουν να αντιμετωπίσει τις σκοτεινές πτυχές του κόσμου. Η σειρά αποτυπώνει επιδέξια την ουσία της εσωτερικής πάλης του Ιλάι, καθώς παλεύει με ηθικά διλήμματα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει την έννοια του καλού σε έναν κόσμο που μοιάζει αποφασισμένος να ανατρέψει την πορεία του.

-Τι έχεις; ρωτά ο Λάιλ, πατριός του, τον Ιλάι και κείνος βουρκωμένος του απαντά.

-Έχω πολλά δάκρυα μέσα μου και δεν μπορώ να κρατηθώ.

Το “Το αγόρι καταπίνει το σύμπαν” είναι μια συγκλονιστική εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης, συνδυάζοντας επιδέξια στοιχεία μαγείας και πραγματικότητας. Μέσα από τα μάτια του Ιλάι, ταξιδεύουμε σε ένα τρενάκι συναισθημάτων, από στιγμές χαράς και θαυμασμού μέχρι στιγμές σκληρές, παράλογες και αδυσώπητες, εξετάζοντας όλες τις πτυχές μιας δυσανάγνωστης ζωής.

Ο Τρεντ Ντάλτον γεννήθηκε στο Ίπσουιτς του Κουίνσλαντ και είναι ο νεότερος από τους τέσσερις γιους της οικογένειας. Τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, έζησε με τη μητέρα και τον πατριό του, όπου και οι δύο ήταν μπλεγμένοι στο εμπόριο ηρωίνης, περνώντας καιρό στη φυλακή. Στα επτά του χρόνια, η μητέρα του στάλθηκε στη φυλακή για δύο χρόνια λόγω λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο Ντάλτον πέρασε τον επόμενο χρόνο ζώντας με τον παππού και τη γιαγιά του.

Το ημι-βιογραφικό μυθιστόρημα “Boy Swallows Universe” αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης που λαμβάνει χώρα στο Μπρίσμπεϊν του Κουίνσλαντ το 1985. Γυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά του Netflix που μεταφέρει το διάσημο μυθιστόρημα του συγγραφέα, στον ζοφερό αλλά γοητευτικό κόσμο των προαστίων του Μπρίσμπεϊν της δεκαετίας του 1980. Αυτή η ιστορία ενηλικίωσης μπλέκει εύστοχα τη μαγεία της νεότητας με τη σκληρή πραγματικότητα της ενηλικίωσης, δημιουργώντας μια συναρπαστική αφήγηση που μαγνητίζει από το πρώτο κιόλας καρέ.

Το σκηνικό του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας χρησιμεύει ως κάτι περισσότερο από ένα απλό σκηνικό- γίνεται ένας χαρακτήρας από μόνος του. Η σειρά ενσωματώνει αριστοτεχνικά την τοπική ατμόσφαιρα, ζωντανεύοντας την πόλη με πλάνα και σκηνές που αποτυπώνουν τη νοσταλγική αύρα της δεκαετίας του 1980.

Κινηματογραφικά, η σειρά αποτυπώνει την ουσία του γραπτού κόσμου του συγγραφέα, με ένα υποβλητικό μείγμα ζωντανών χρωμάτων και νοσταλγικής αισθητικής. Η κινηματογράφηση κινείται επιδέξια ανάμεσα στη μαγευτική αθωότητα της νεότητας του Ιλάι Μπελ και στις σκληρές συνθήκες και τις άβολες αλήθειες που αντιμετωπίζει.

Ο σχεδιασμός του φωτισμού παίζει καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό του τόνου κάθε σκηνής, μεταβαλλόμενος επιδέξια ανάμεσα σε ζεστές, νοσταλγικές λάμψεις και ψυχρές, σκληρές σκιές. Αυτή η αλληλεπίδραση φωτός και σκότους αντικατοπτρίζει τη διχοτομία της ζωής των ηρώων, απεικονίζοντας την ταυτόχρονη ομορφιά και τη βιαιότητα του περιβάλλοντός τους.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών απογειώνουν το “Boy Swallows Universe” ο πατριός Τάβις Φίμελ, η μητέρα Φίμπι Τόνκιν, ο αδελφός Λι Τάγκερ Χάλει αλλά κυρίως αυτός ο υπέροχος πιτσιρικάς ο Φέλιξ Κάμερον ο οποίος υποδύεται τον Ιλάι Μπελ, οδηγούν τη σειρά με το στιβαρό σενάριο του Τζον Κόλι σε υψηλού επιπέδου τηλεοπτικές πτήσεις. Ο νεαρός ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Ιλάι περιηγείται στην πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του με εντυπωσιακή άνεση, μεταδίδοντας αβίαστα την αθωότητα, την περιέργεια και την αποφασιστικότητα του ήρωα.

Η σειρά σε σκηνοθεσία των Μπάρατ Ναλούρι, Τζόσελιν Μόρχαουζ και Κιμ Μόρντοντ, «Αγόρι Καταπίνει Σύμπαν» βρίθει απρόσμενων ανατροπών, οι οποίες δεν αφήνουν ούτε για μια στιγμή να «ηρεμήσουμε». Άλλες φορές ο ονειρικός ρεαλισμός κι άλλες η ωμή πραγματικότητα έρχονται να ταράξουν τα νερά που μόλις νομίσαμε ότι ηρέμησαν. Η απρόσμενη βία που βγαίνει μέσα από τη λεηλατημένη πραγματικότητα του Κουίνσλαντ, πλέκεται με τον μαγικό λυρισμό και την ξεπετσιασμένη φαντασία των ηρώων και το ακανθώδες χιούμορ που έχει τις ρίζες του στις γειτονιές στο Ντάρα του Μπρίσμπεϊν και τα κλαδιά του στην εφιαλτική πραγματικότητα Ιλάια, του μικρού μας ήρωα τυλίγουν τη σειρά από τα πρώτα της πλάνα μέχρι και τους τίτλους τέλους.

Μένουμε εμβρόντητοι με τη συμπεριφορά των παιδιών, γιατί μας θυμίζουν πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Παρατηρώντας τους πιτσιρικάδες, τρέφουμε για τον κόσμο κάποιες ελπίδες, όταν βλέπουμε ότι όλα τα παιδιά δεν ακούν τους μεγάλους, εξανεμίζονται όμως γρήγορα αυτές οι ελπίδες, γιατί ό,τι δεν ακούν μικροί, το μιμούνται με εντυπωσιακό τρόπο μεγαλώνοντας.